Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Cidern jäser inte

Utrustning och teknik.
yamaha00
Färsk jäst
Inlägg: 16
Blev medlem: sön okt 30, 2016 12:10
Ort: Östergötland

Cidern jäser inte

Inlägg av yamaha00 »

Nypressad must i rengjord, med hushållssoda, 25l dunk. Välursköljd.
Fyllt på med 2/3 flaska Edelmans champagnejäst för 3 dag sedan men inget händer. Placerad i 18gr C.
Vad göra?
Dr snuggels
Bryggare
Inlägg: 196
Blev medlem: ons feb 19, 2014 8:36

Re: Cidern jäser inte

Inlägg av Dr snuggels »

Är det skum på ytan av musten?
Hur gammal var jästen? varför bara 2/3:e delar
Kan du ha läckage mellan dunk o kork/jäsrör så att det sipprar ut CO2 där ändå?
Har du värmt musten eller svavlat den?
Har du möljighet att ställa varmare eller att ställa på ett liggunderlag eller något? om det är kallt på golvet (t.ex en källare kan vara 18 garder men ha ett kallare golv).
Hur välutsköljd var dunken?

(Troligtvis jäser det, fast du inte har märkt det ännu).
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Re: Cidern jäser inte

Inlägg av Weinkeller »

Edelmans kulturer bör man göra förkultur på, kan ibland vara av lite tveksam kvalitét. Dock så borde musten börjat spontanjäsa så länge du inte aktivt förhindrat det.
/Weinkeller
yamaha00
Färsk jäst
Inlägg: 16
Blev medlem: sön okt 30, 2016 12:10
Ort: Östergötland

Re: Cidern jäser inte

Inlägg av yamaha00 »

Är det skum på ytan av musten? Nej
Hur gammal var jästen? varför bara 2/3:e delar. ! Jästdatum senast dec -17.1 flaska skall räcka till 30 liter och jag hade 17 liter.
Kan du ha läckage mellan dunk o kork/jäsrör så att det sipprar ut CO2 där ändå? Inte läckage vad jag kan se. Har kollat den lilla hatten på dunken.
Har du värmt musten eller svavlat den? Nej.
Har du möljighet att ställa varmare eller att ställa på ett liggunderlag eller något? om det är kallt på golvet (t.ex en källare kan vara 18 garder men ha ett kallare golv). Har gjort det nu.
Hur välutsköljd var dunken? Välursköljd men har inget mått på det.
yamaha00
Färsk jäst
Inlägg: 16
Blev medlem: sön okt 30, 2016 12:10
Ort: Östergötland

Re: Cidern jäser inte

Inlägg av yamaha00 »

Brygguru: Har tagit en 0,33 l pet och hällt i lite must + 1/2 flaska Edelmans champagnejäst, för att se om det startar ngn jäsning. Ställt den ca 21 gr C.
Dr snuggels
Bryggare
Inlägg: 196
Blev medlem: ons feb 19, 2014 8:36

Re: Cidern jäser inte

Inlägg av Dr snuggels »

Låter bra.
Spontanjäsning skall ju ha kommit igång men kan ske lite långsamt om det är svalt.
yamaha00
Färsk jäst
Inlägg: 16
Blev medlem: sön okt 30, 2016 12:10
Ort: Östergötland

Re: Cidern jäser inte

Inlägg av yamaha00 »

Återkommer om 2 dag när det stått i lite varmare miljö.

Men..........kan jag starta om igen med en ny flaska jästkultur eller är det paj allting om det inte startar.
Användarvisningsbild
ranald
Bryggmästare
Inlägg: 876
Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
Utrustning: Glasdamejanner
Ort: Östergötland

Re: Cidern jäser inte

Inlägg av ranald »

Du kan starta om med ny jäst.

Prova med en torrjäst, till exempel Lalvin EC-1118 eller kanske hellre K1V-1116.
yamaha00
Färsk jäst
Inlägg: 16
Blev medlem: sön okt 30, 2016 12:10
Ort: Östergötland

Re: Cidern jäser inte

Inlägg av yamaha00 »

Nu så! Har det hela börjat pluppa. Så det var lite värme som saknades.
18 gr C i en källare kan betyda 14 gr C på golvet. Då är det inte konstigt att det inte händer ngt.
yamaha00
Färsk jäst
Inlägg: 16
Blev medlem: sön okt 30, 2016 12:10
Ort: Östergötland

Re: Cidern jäser inte

Inlägg av yamaha00 »

2:a omgången svavlad, väntat i 2 dagar, sedan Edelmans champagnejäst, ingen reaktion!
Ny jästomgång med Lalvin E-1118. Ingen reaktion!

Vad göra?
Användarvisningsbild
ranald
Bryggmästare
Inlägg: 876
Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
Utrustning: Glasdamejanner
Ort: Östergötland

Re: Cidern jäser inte

Inlägg av ranald »

Jag har haft problem med att få jäsning att starta i dunk, jästen behöver initialt syre och det kan vara lite för lite av den sorten i en välfylld dunk.

Det kan vara svårt att avgöra om det jäser. Enda sättet är egentligen att mäta öchsle med några dagars mellanrum och se om det förändras, eller använda en kapillärbaserad mätare och kolla med några dagars mellanrum. Enklast att mäta med är en refraktometer som mäter öchsle.

När mina jäshinkar läcker kan jag, om det är bra jäsning, sätta örat mot dunken och lyssna och höra ett väsande/fräsande ljud. När jäsningen har varit igång en stund kan jag öppna hinken och sätta ner ansiktet mot ytan medans jag andas in genom näsan; finns det alkohol biter det till rejält.
yamaha00
Färsk jäst
Inlägg: 16
Blev medlem: sön okt 30, 2016 12:10
Ort: Östergötland

Re: Cidern jäser inte

Inlägg av yamaha00 »

Är det idé att göra ngt annat? Kan man pastörisera och sedan börja med en annan kultur?

Eller?
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Cidern jäser inte

Inlägg av latmasken »

Det finns en produkt som jag tror kallas jäsningsprovare. Den ser ut ungefär som ett J-format provrör med en kula på "kroken". Toppen på J:et är botten på provöret, öppningen är alltså i änden på "kroken".

Funktionen är att man häller must i den och vickar den så provröret fylls med must. Sen låter man den stå och om det bildas koldioxid så kommer det alltså snart att bildas en bubbla i toppen på provröret.

När jag googlade efter bild så hittade jag denna tråd:
http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?t=4461
yamaha00
Färsk jäst
Inlägg: 16
Blev medlem: sön okt 30, 2016 12:10
Ort: Östergötland

Re: Cidern jäser inte

Inlägg av yamaha00 »

Kan man pastörisera och sedan börja med en annan kultur?
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Cidern jäser inte

Inlägg av latmasken »

På vilket sätt skulle pastörisering hjälpa?

Tillsätta annan jäst kan funka, det finns särskilt jästsorter just för att få igång en avstannad jäsning.
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för ciderbryggning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster