Cidern jäser inte
Cidern jäser inte
Nypressad must i rengjord, med hushållssoda, 25l dunk. Välursköljd.
Fyllt på med 2/3 flaska Edelmans champagnejäst för 3 dag sedan men inget händer. Placerad i 18gr C.
Vad göra?
Fyllt på med 2/3 flaska Edelmans champagnejäst för 3 dag sedan men inget händer. Placerad i 18gr C.
Vad göra?
-
- Bryggare
- Inlägg: 196
- Blev medlem: ons feb 19, 2014 8:36
Re: Cidern jäser inte
Är det skum på ytan av musten?
Hur gammal var jästen? varför bara 2/3:e delar
Kan du ha läckage mellan dunk o kork/jäsrör så att det sipprar ut CO2 där ändå?
Har du värmt musten eller svavlat den?
Har du möljighet att ställa varmare eller att ställa på ett liggunderlag eller något? om det är kallt på golvet (t.ex en källare kan vara 18 garder men ha ett kallare golv).
Hur välutsköljd var dunken?
(Troligtvis jäser det, fast du inte har märkt det ännu).
Hur gammal var jästen? varför bara 2/3:e delar
Kan du ha läckage mellan dunk o kork/jäsrör så att det sipprar ut CO2 där ändå?
Har du värmt musten eller svavlat den?
Har du möljighet att ställa varmare eller att ställa på ett liggunderlag eller något? om det är kallt på golvet (t.ex en källare kan vara 18 garder men ha ett kallare golv).
Hur välutsköljd var dunken?
(Troligtvis jäser det, fast du inte har märkt det ännu).
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Cidern jäser inte
Edelmans kulturer bör man göra förkultur på, kan ibland vara av lite tveksam kvalitét. Dock så borde musten börjat spontanjäsa så länge du inte aktivt förhindrat det.
/Weinkeller
Re: Cidern jäser inte
Är det skum på ytan av musten? Nej
Hur gammal var jästen? varför bara 2/3:e delar. ! Jästdatum senast dec -17.1 flaska skall räcka till 30 liter och jag hade 17 liter.
Kan du ha läckage mellan dunk o kork/jäsrör så att det sipprar ut CO2 där ändå? Inte läckage vad jag kan se. Har kollat den lilla hatten på dunken.
Har du värmt musten eller svavlat den? Nej.
Har du möljighet att ställa varmare eller att ställa på ett liggunderlag eller något? om det är kallt på golvet (t.ex en källare kan vara 18 garder men ha ett kallare golv). Har gjort det nu.
Hur välutsköljd var dunken? Välursköljd men har inget mått på det.
Hur gammal var jästen? varför bara 2/3:e delar. ! Jästdatum senast dec -17.1 flaska skall räcka till 30 liter och jag hade 17 liter.
Kan du ha läckage mellan dunk o kork/jäsrör så att det sipprar ut CO2 där ändå? Inte läckage vad jag kan se. Har kollat den lilla hatten på dunken.
Har du värmt musten eller svavlat den? Nej.
Har du möljighet att ställa varmare eller att ställa på ett liggunderlag eller något? om det är kallt på golvet (t.ex en källare kan vara 18 garder men ha ett kallare golv). Har gjort det nu.
Hur välutsköljd var dunken? Välursköljd men har inget mått på det.
Re: Cidern jäser inte
Brygguru: Har tagit en 0,33 l pet och hällt i lite must + 1/2 flaska Edelmans champagnejäst, för att se om det startar ngn jäsning. Ställt den ca 21 gr C.
-
- Bryggare
- Inlägg: 196
- Blev medlem: ons feb 19, 2014 8:36
Re: Cidern jäser inte
Låter bra.
Spontanjäsning skall ju ha kommit igång men kan ske lite långsamt om det är svalt.
Spontanjäsning skall ju ha kommit igång men kan ske lite långsamt om det är svalt.
Re: Cidern jäser inte
Återkommer om 2 dag när det stått i lite varmare miljö.
Men..........kan jag starta om igen med en ny flaska jästkultur eller är det paj allting om det inte startar.
Men..........kan jag starta om igen med en ny flaska jästkultur eller är det paj allting om det inte startar.
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Cidern jäser inte
Du kan starta om med ny jäst.
Prova med en torrjäst, till exempel Lalvin EC-1118 eller kanske hellre K1V-1116.
Prova med en torrjäst, till exempel Lalvin EC-1118 eller kanske hellre K1V-1116.
Re: Cidern jäser inte
Nu så! Har det hela börjat pluppa. Så det var lite värme som saknades.
18 gr C i en källare kan betyda 14 gr C på golvet. Då är det inte konstigt att det inte händer ngt.
18 gr C i en källare kan betyda 14 gr C på golvet. Då är det inte konstigt att det inte händer ngt.
Re: Cidern jäser inte
2:a omgången svavlad, väntat i 2 dagar, sedan Edelmans champagnejäst, ingen reaktion!
Ny jästomgång med Lalvin E-1118. Ingen reaktion!
Vad göra?
Ny jästomgång med Lalvin E-1118. Ingen reaktion!
Vad göra?
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Cidern jäser inte
Jag har haft problem med att få jäsning att starta i dunk, jästen behöver initialt syre och det kan vara lite för lite av den sorten i en välfylld dunk.
Det kan vara svårt att avgöra om det jäser. Enda sättet är egentligen att mäta öchsle med några dagars mellanrum och se om det förändras, eller använda en kapillärbaserad mätare och kolla med några dagars mellanrum. Enklast att mäta med är en refraktometer som mäter öchsle.
När mina jäshinkar läcker kan jag, om det är bra jäsning, sätta örat mot dunken och lyssna och höra ett väsande/fräsande ljud. När jäsningen har varit igång en stund kan jag öppna hinken och sätta ner ansiktet mot ytan medans jag andas in genom näsan; finns det alkohol biter det till rejält.
Det kan vara svårt att avgöra om det jäser. Enda sättet är egentligen att mäta öchsle med några dagars mellanrum och se om det förändras, eller använda en kapillärbaserad mätare och kolla med några dagars mellanrum. Enklast att mäta med är en refraktometer som mäter öchsle.
När mina jäshinkar läcker kan jag, om det är bra jäsning, sätta örat mot dunken och lyssna och höra ett väsande/fräsande ljud. När jäsningen har varit igång en stund kan jag öppna hinken och sätta ner ansiktet mot ytan medans jag andas in genom näsan; finns det alkohol biter det till rejält.
Re: Cidern jäser inte
Är det idé att göra ngt annat? Kan man pastörisera och sedan börja med en annan kultur?
Eller?
Eller?
Re: Cidern jäser inte
Det finns en produkt som jag tror kallas jäsningsprovare. Den ser ut ungefär som ett J-format provrör med en kula på "kroken". Toppen på J:et är botten på provöret, öppningen är alltså i änden på "kroken".
Funktionen är att man häller must i den och vickar den så provröret fylls med must. Sen låter man den stå och om det bildas koldioxid så kommer det alltså snart att bildas en bubbla i toppen på provröret.
När jag googlade efter bild så hittade jag denna tråd:
http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?t=4461
Funktionen är att man häller must i den och vickar den så provröret fylls med must. Sen låter man den stå och om det bildas koldioxid så kommer det alltså snart att bildas en bubbla i toppen på provröret.
När jag googlade efter bild så hittade jag denna tråd:
http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?t=4461
Re: Cidern jäser inte
Kan man pastörisera och sedan börja med en annan kultur?
Re: Cidern jäser inte
På vilket sätt skulle pastörisering hjälpa?
Tillsätta annan jäst kan funka, det finns särskilt jästsorter just för att få igång en avstannad jäsning.
Tillsätta annan jäst kan funka, det finns särskilt jästsorter just för att få igång en avstannad jäsning.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster