bryggforum.nu

Sveriges största forum för hembryggare.

* REGLER   * Logga in   * Bli medlem   * FAQ    * Sök
Allt f�r din hembryggning
Aktuellt datum och tid: ons jan 24, 2018 5:49

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]




Ny tråd Svara på tråd  [ 19 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa
Författare Meddelande
InläggPostat: sön okt 30, 2016 13:19 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: sön okt 30, 2016 13:10
Inlägg: 16
Ort: Östergötland
Nypressad must i rengjord, med hushållssoda, 25l dunk. Välursköljd.
Fyllt på med 2/3 flaska Edelmans champagnejäst för 3 dag sedan men inget händer. Placerad i 18gr C.
Vad göra?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: sön okt 30, 2016 14:10 
Offline
Bryggare

Blev medlem: ons feb 19, 2014 9:36
Inlägg: 176
Är det skum på ytan av musten?
Hur gammal var jästen? varför bara 2/3:e delar
Kan du ha läckage mellan dunk o kork/jäsrör så att det sipprar ut CO2 där ändå?
Har du värmt musten eller svavlat den?
Har du möljighet att ställa varmare eller att ställa på ett liggunderlag eller något? om det är kallt på golvet (t.ex en källare kan vara 18 garder men ha ett kallare golv).
Hur välutsköljd var dunken?

(Troligtvis jäser det, fast du inte har märkt det ännu).


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: sön okt 30, 2016 17:17 
Offline
Brygguru
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons jan 07, 2009 15:45
Inlägg: 3368
Edelmans kulturer bör man göra förkultur på, kan ibland vara av lite tveksam kvalitét. Dock så borde musten börjat spontanjäsa så länge du inte aktivt förhindrat det.

_________________
/Weinkeller


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: sön okt 30, 2016 17:48 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: sön okt 30, 2016 13:10
Inlägg: 16
Ort: Östergötland
Är det skum på ytan av musten? Nej
Hur gammal var jästen? varför bara 2/3:e delar. ! Jästdatum senast dec -17.1 flaska skall räcka till 30 liter och jag hade 17 liter.
Kan du ha läckage mellan dunk o kork/jäsrör så att det sipprar ut CO2 där ändå? Inte läckage vad jag kan se. Har kollat den lilla hatten på dunken.
Har du värmt musten eller svavlat den? Nej.
Har du möljighet att ställa varmare eller att ställa på ett liggunderlag eller något? om det är kallt på golvet (t.ex en källare kan vara 18 garder men ha ett kallare golv). Har gjort det nu.
Hur välutsköljd var dunken? Välursköljd men har inget mått på det.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: sön okt 30, 2016 17:54 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: sön okt 30, 2016 13:10
Inlägg: 16
Ort: Östergötland
Brygguru: Har tagit en 0,33 l pet och hällt i lite must + 1/2 flaska Edelmans champagnejäst, för att se om det startar ngn jäsning. Ställt den ca 21 gr C.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: sön okt 30, 2016 18:02 
Offline
Bryggare

Blev medlem: ons feb 19, 2014 9:36
Inlägg: 176
Låter bra.
Spontanjäsning skall ju ha kommit igång men kan ske lite långsamt om det är svalt.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: sön okt 30, 2016 18:07 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: sön okt 30, 2016 13:10
Inlägg: 16
Ort: Östergötland
Återkommer om 2 dag när det stått i lite varmare miljö.

Men..........kan jag starta om igen med en ny flaska jästkultur eller är det paj allting om det inte startar.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: sön okt 30, 2016 19:11 
Offline
Bryggmästare
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
Inlägg: 501
Ort: Östergötland
Utrustning: Glasdamejanner
Du kan starta om med ny jäst.

Prova med en torrjäst, till exempel Lalvin EC-1118 eller kanske hellre K1V-1116.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tis nov 01, 2016 7:19 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: sön okt 30, 2016 13:10
Inlägg: 16
Ort: Östergötland
Nu så! Har det hela börjat pluppa. Så det var lite värme som saknades.
18 gr C i en källare kan betyda 14 gr C på golvet. Då är det inte konstigt att det inte händer ngt.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons nov 02, 2016 14:48 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: sön okt 30, 2016 13:10
Inlägg: 16
Ort: Östergötland
2:a omgången svavlad, väntat i 2 dagar, sedan Edelmans champagnejäst, ingen reaktion!
Ny jästomgång med Lalvin E-1118. Ingen reaktion!

Vad göra?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons nov 02, 2016 23:12 
Offline
Bryggmästare
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
Inlägg: 501
Ort: Östergötland
Utrustning: Glasdamejanner
Jag har haft problem med att få jäsning att starta i dunk, jästen behöver initialt syre och det kan vara lite för lite av den sorten i en välfylld dunk.

Det kan vara svårt att avgöra om det jäser. Enda sättet är egentligen att mäta öchsle med några dagars mellanrum och se om det förändras, eller använda en kapillärbaserad mätare och kolla med några dagars mellanrum. Enklast att mäta med är en refraktometer som mäter öchsle.

När mina jäshinkar läcker kan jag, om det är bra jäsning, sätta örat mot dunken och lyssna och höra ett väsande/fräsande ljud. När jäsningen har varit igång en stund kan jag öppna hinken och sätta ner ansiktet mot ytan medans jag andas in genom näsan; finns det alkohol biter det till rejält.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor nov 03, 2016 6:06 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: sön okt 30, 2016 13:10
Inlägg: 16
Ort: Östergötland
Är det idé att göra ngt annat? Kan man pastörisera och sedan börja med en annan kultur?

Eller?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor nov 03, 2016 10:10 
Offline
Brygguru

Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57
Inlägg: 3891
Det finns en produkt som jag tror kallas jäsningsprovare. Den ser ut ungefär som ett J-format provrör med en kula på "kroken". Toppen på J:et är botten på provöret, öppningen är alltså i änden på "kroken".

Funktionen är att man häller must i den och vickar den så provröret fylls med must. Sen låter man den stå och om det bildas koldioxid så kommer det alltså snart att bildas en bubbla i toppen på provröret.

När jag googlade efter bild så hittade jag denna tråd:
viewtopic.php?t=4461


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor nov 03, 2016 10:49 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: sön okt 30, 2016 13:10
Inlägg: 16
Ort: Östergötland
Kan man pastörisera och sedan börja med en annan kultur?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor nov 03, 2016 17:41 
Offline
Brygguru

Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57
Inlägg: 3891
På vilket sätt skulle pastörisering hjälpa?

Tillsätta annan jäst kan funka, det finns särskilt jästsorter just för att få igång en avstannad jäsning.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 19 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]


Vilka är online

Medlemmar online: Bing [Bot]


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden © 2006-2013