Cider (och bas till glögg)
Cider (och bas till glögg)
Nu har jag påbörjat mitt tredje ciderbryggeri!
Min plan:
Dag 1 - skära frukt i småbitar, slå över uppvärmd äppeljuice, tillföra pectolase
Dag 2 - mosa ihop med potatisstöt, svavla
Dag 4 - sila bort frukten, spä med äppeljuice till ca 10 liter, mäta Oechsle och tillsätta rehydrerad jäst
När det jäst klart ska jag ta undan 4-5 liter till glögg, resten späds med äppeljuice och får jäsa ett tag till.
Recept idag:
ca 1,3 kg färska fikon
ca 870 g clementiner (1 kg innan de skalades)
1 kg ICA Eco torkade fikon
500 g russin
2 liter ICA äppeljuice (uppvärmd)
tillsatte 5 ml pectolase när blandningen höll ca 45 grader, spädde sedan med 2 liter Bravo äppeljuice.
Totalt 7 liter.
På med lock och jäsrör, nu får det stå åtminstone till imorgon. Sedan ska jag krossa Campden-tablett(er) och blanda i samtidigt som jag mosar ihop med potatisstöt. Därefter får det stå ca 1-2 dygn för att vädra ut svavlan.
Vad tror ni?
Min plan:
Dag 1 - skära frukt i småbitar, slå över uppvärmd äppeljuice, tillföra pectolase
Dag 2 - mosa ihop med potatisstöt, svavla
Dag 4 - sila bort frukten, spä med äppeljuice till ca 10 liter, mäta Oechsle och tillsätta rehydrerad jäst
När det jäst klart ska jag ta undan 4-5 liter till glögg, resten späds med äppeljuice och får jäsa ett tag till.
Recept idag:
ca 1,3 kg färska fikon
ca 870 g clementiner (1 kg innan de skalades)
1 kg ICA Eco torkade fikon
500 g russin
2 liter ICA äppeljuice (uppvärmd)
tillsatte 5 ml pectolase när blandningen höll ca 45 grader, spädde sedan med 2 liter Bravo äppeljuice.
Totalt 7 liter.
På med lock och jäsrör, nu får det stå åtminstone till imorgon. Sedan ska jag krossa Campden-tablett(er) och blanda i samtidigt som jag mosar ihop med potatisstöt. Därefter får det stå ca 1-2 dygn för att vädra ut svavlan.
Vad tror ni?
- Bilagor
-
- Hinken med fikon, clementiner, russin och äppeljuice.
- 14872491_10207852922420360_1455044312_n.jpg (34.2 KiB) Visad 466 gånger
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Re: Cider (och bas till glögg)
Det känns som läge att tillsätta svavla idag, det har inte börjat vildjäsa men locket buktar lite. 1 krossad tablett per 4 liter, det är 7 liter så jag undrar om jag inte ska krossa två?
Vill ju få ut så mycket som möjligt av de svindyra färska fikonen... Om jag tillsätter två krossade tabletter utrört i lite vatten idag, hur länge vågar jag låta det stå och lufta ur? Ska sedan sila bort frukten, fylla upp med äppeljuice och mäta oechsle innan jag tillsätter rehydrerad jäst.
Edit - nu har jag löst två krossade Campdentabletter i lite kokt vatten och tillsatt. Rörde om ordentligt. Ser spännande ut!
Vill ju få ut så mycket som möjligt av de svindyra färska fikonen... Om jag tillsätter två krossade tabletter utrört i lite vatten idag, hur länge vågar jag låta det stå och lufta ur? Ska sedan sila bort frukten, fylla upp med äppeljuice och mäta oechsle innan jag tillsätter rehydrerad jäst.
Edit - nu har jag löst två krossade Campdentabletter i lite kokt vatten och tillsatt. Rörde om ordentligt. Ser spännande ut!
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Re: Cider (och bas till glögg)
När du silar av frukten så kommer antagligen all svavla att vädras bort i alla fall, men sen hur länge man vågar låta det stå vet jag inte. Men jag tror att efter 3-4 dagar så har frukten lämnat all smak.
Men varför tillsätter du inte jäst och låter det börja jäsa i hinken? Är det bara för att du vill kunna mäta oechsle?
Jästen är annars bra på att bryta ner frukten.
Men varför tillsätter du inte jäst och låter det börja jäsa i hinken? Är det bara för att du vill kunna mäta oechsle?
Jästen är annars bra på att bryta ner frukten.
Re: Cider (och bas till glögg)
Tack Latmasken!latmasken skrev:När du silar av frukten så kommer antagligen all svavla att vädras bort i alla fall, men sen hur länge man vågar låta det stå vet jag inte. Men jag tror att efter 3-4 dagar så har frukten lämnat all smak.
Men varför tillsätter du inte jäst och låter det börja jäsa i hinken? Är det bara för att du vill kunna mäta oechsle?
Jästen är annars bra på att bryta ner frukten.
Jo, det är just att jag vill ha ett Oechslevärde att starta med, dessutom vill jag undvika att öppna hinken för att röra om, det behövs väl när man jäser på fruktmassa? Är rädd för att kontaminera.
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Cider (och bas till glögg)
Jag jäst på äppelkross direkt i jäshink ett antal gånger och hittills inte drabbats av något problem, ens om jag öppnat hinken varannan dag och rört om. Jag Jäser iofs vid lägre temperatur, typ 16-18C, än vad kanske många andra gör. Jag har vinte använt vinsvavla ens. utom förra året då jag startade en jäsning på krossad transparant blanch i augusti; ddet var 25-30C på dagarna och 18 på nätterna och tunnan stod ute på terassen bakom huset.
Jag tror att när jäsningen har kommit igång och det börjat bildas ordentligt med alkohol så är det rätt robust mot infektioner.
Jag tror att när jäsningen har kommit igång och det börjat bildas ordentligt med alkohol så är det rätt robust mot infektioner.
Re: Cider (och bas till glögg)
Tack Ranald!ranald skrev:Jag jäst på äppelkross direkt i jäshink ett antal gånger och hittills inte drabbats av något problem, ens om jag öppnat hinken varannan dag och rört om. Jag Jäser iofs vid lägre temperatur, typ 16-18C, än vad kanske många andra gör. Jag har vinte använt vinsvavla ens. utom förra året då jag startade en jäsning på krossad transparant blanch i augusti; ddet var 25-30C på dagarna och 18 på nätterna och tunnan stod ute på terassen bakom huset.
Jag tror att när jäsningen har kommit igång och det börjat bildas ordentligt med alkohol så är det rätt robust mot infektioner.
Ja, nu är det svavlat i alla fall. Nu är det ju lördag, frågan är om jag ska sila bort frukten och tillsätta jäst på måndag eller onsdag? Ska iväg på tisdagen och får dessutom hästdos lugnande (tandläkarbesök) så det är inte läge att göra nåt som kräver koncentration på tisdagen. Svavlan kommer ju att vädras ut ordentligt när jag silar av frukten.
Visst kan jag fruktmassajäsa, men jag vill helst ha koll på Oechsle, det känns lite "rörigt" om jag dessutom får spä med mera juice efter att jäsningen startat. (När jag i så fall silar av frukt, när det nu blir). Har ju ingen rekraktometer, bara hydrometer. Jag skulle nog klara av att rehydrera och tillsätta jäst någon gång på tisdagen, eventuellt redan på morgonen, om jag trots allt ska fruktmassajäsa. Kan det vara till hjälp att tillsätta äppeljuice till 12 liter (det kan jag göra på måndag kväll), och mäta Oechsle på vätskan på tisdag morgon (med fruktmassan kvar)?
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Cider (och bas till glögg)
Om du vill hålla koll på öchsle utan refraktometer behöver du ju en hel del vätska till mätning, och det blir ju svårt i en fruktmassa.
Investera i en refraktometer.
Investera i en refraktometer.
Re: Cider (och bas till glögg)
Tack Ranald!ranald skrev:Om du vill hålla koll på öchsle utan refraktometer behöver du ju en hel del vätska till mätning, och det blir ju svårt i en fruktmassa.
Investera i en refraktometer.
Hmmm... jag är ju fortfarande noob på det här, satte igång min första bryggning för ungefär en månad sen. Fast två jäshinkar blev snabbt till fyra, plus en plastdamejeanne... Och pappas avdammade glasdamejeanne... Och sisaådär tre dunkar för lagring imorgon... Ser mig inte som beroende av alkoholhaltiga drycker men väl av framställandet av dem (under min utbildning i beroendelära lärde jag mig mycket om alkoholism men inte ett ord om bryggerism )
Det blir nog en refraktometer förr eller senare
Kan utan problem dra upp 50-100 ml för att mäta Oechsle.
Just nu buktar locket väldigt mycket trots att jag hade i vinsvavla för 8 liter (7 liter i hinken) för ett par timmar sedan. Rörde om väldans friskt när jag tillsatte lösningen med svavla. Kanske väl häftigt, försökte mosa sönder litegrann. Börjar det pluppa så är det väl bara att rehydrera jästen och köra på fruktmassajäsning?
Ska gå igenom mitt lager av torrjäst, har råkat beställa en del... Lutar åt Lalvins 71b dock.
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Re: Cider (och bas till glögg)
Change of plans
Det har inte börjat pluppa, men jag tror att jag ska tillsätta 4 liter äppeljuice idag och röra om ordentligt. Förmodligen börjar det jäsa, då rehydrerar jag jästen och tills'ätter. Det får bli fruktmassajäsning även om jag nog inte kan få fram nåt exakt oechsle.
Edit - 4 liter äppeljuice tillsatt, har rört om ordentligt. Tillsätter inte jäst förrän jag ser någon aktivitet i jäsröret, vill vara säker på att svavlan är ordentligt utvädrad. Kommer att mäta oechsle på vätskan samtidigt, den får blanda ihop sig först bara så att jag inte bara tar upp äppeljuice
Det har inte börjat pluppa, men jag tror att jag ska tillsätta 4 liter äppeljuice idag och röra om ordentligt. Förmodligen börjar det jäsa, då rehydrerar jag jästen och tills'ätter. Det får bli fruktmassajäsning även om jag nog inte kan få fram nåt exakt oechsle.
Edit - 4 liter äppeljuice tillsatt, har rört om ordentligt. Tillsätter inte jäst förrän jag ser någon aktivitet i jäsröret, vill vara säker på att svavlan är ordentligt utvädrad. Kommer att mäta oechsle på vätskan samtidigt, den får blanda ihop sig först bara så att jag inte bara tar upp äppeljuice
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Cider (och bas till glögg)
Det går utmärkt att tillsätta jäst ett dygn efter svavling. När man använder frukt i sitt vin vill man ha fruktmassajäsning. Frukternas smakämnen och sockerarter lakas inte ut så bra i bara vatten. Fikon brukar vara sockerrika vilket ytterligare ökar behovet av fruktmassajäsning.
/Weinkeller
Re: Cider (och bas till glögg)
Tack Weinkeller!Weinkeller skrev:Det går utmärkt att tillsätta jäst ett dygn efter svavling. När man använder frukt i sitt vin vill man ha fruktmassajäsning. Frukternas smakämnen och sockerarter lakas inte ut så bra i bara vatten. Fikon brukar vara sockerrika vilket ytterligare ökar behovet av fruktmassajäsning.
Tillsatte svavla igår kl 11.30, då bör jag kunna rehydrera jästen och tillsätta den i kväll? Tycker du att jag ska tillsätta jästnäring? (Har inget vatten i, bara äppeljuice förutom frukten)
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Cider (och bas till glögg)
Jag använder alltid jästnäring. Det blir aldrig sämre av det.
/Weinkeller
Re: Cider (och bas till glögg)
Tack igen Weinkeller!Weinkeller skrev:Jag använder alltid jästnäring. Det blir aldrig sämre av det.
Nu har jag:
Mätt Oechsle - 1073 (hyfsat pålitligt? har ju ca 2,5 kg frukt i)
Tillsatt jästnäring (höftade till det, mätte inte)
Tillsatt rehydrerad jäst - blev Lalvin 71b som ändå går ut i december
Samt förstås rört om och fyllt på mer kokt vatten i jäsröret.
Ska bli jättespännande, smakade nån ml av musten och det känns lovande.
Tänkte tillsätta en vaniljstång och en kanelstång om någon dag, det som jag tar undan till glögg när det jäst klart ska förstås kryddas mer.
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Re: Cider (och bas till glögg)
Det tog lite tid för det att komma igång, men nu pluppar det friskt en gång i sekunden!
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Re: Cider (och bas till glögg)
Uppdatering - det har jäst väldigt friskt, minst ett plopp i sekunden.
Igår silade jag bort frukten, något russin blev kvar. Volym 8 liter (var 12 liter med frukt).
Det fortsatte ploppa med 1-2 sekunders mellanrum.
Mitt något osäkra start-Oe var 1073.
Mätte idag, 1003, besk smak ffa från clementinerna.
Det blir nog mest glögg av det, vill ha det ganska sött för att få fram smakerna.
Jag kokade en sockerlag nu:
ca 1 liter Bravo Apelsin/mandarin/äpple
ca 675 gram rörsocker (7,5 dl)
2 kanelstänger
en halv burk vaniljstång
när det kokat upp spädde jag med resten av Bravo-juicen, 2 liter juice innehåller 180 gram socker.
Tänkte låta det jäsa lite till, kollar oechsle och smakar om någon dag, när det känns "lagom" jässtoppar jag och pytsar över i 10-liters dunk och tillsätter en eller två påsar glöggkryddor.
Vad tror ni om det här? Har inte orkat räkna fram Oechsle ännu. Det gick ju från drygt 8 liter till drygt 10 liter nu.
Igår silade jag bort frukten, något russin blev kvar. Volym 8 liter (var 12 liter med frukt).
Det fortsatte ploppa med 1-2 sekunders mellanrum.
Mitt något osäkra start-Oe var 1073.
Mätte idag, 1003, besk smak ffa från clementinerna.
Det blir nog mest glögg av det, vill ha det ganska sött för att få fram smakerna.
Jag kokade en sockerlag nu:
ca 1 liter Bravo Apelsin/mandarin/äpple
ca 675 gram rörsocker (7,5 dl)
2 kanelstänger
en halv burk vaniljstång
när det kokat upp spädde jag med resten av Bravo-juicen, 2 liter juice innehåller 180 gram socker.
Tänkte låta det jäsa lite till, kollar oechsle och smakar om någon dag, när det känns "lagom" jässtoppar jag och pytsar över i 10-liters dunk och tillsätter en eller två påsar glöggkryddor.
Vad tror ni om det här? Har inte orkat räkna fram Oechsle ännu. Det gick ju från drygt 8 liter till drygt 10 liter nu.
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster