Hej alla,
jag har nu dragit igång 4 olika cidrar och det har jäst mer eller mindre snabbt i alla. Dock fick jag bilder av en vän - där jag förvarar två batcher ganska kallt - där det ser ut som grönmögel på toppen av en vildjäsning. Går det att lösa?
Vad gick fel: var det inte tillräckligt rent, eller uppstår det ibland i vildjäst cider?
/Daniel
Mögel
Re: Mögel
Hej!
Jag är nybörjare på det här men har läst på en del då jag var orolig över ev infektion - min cider var dock helt frisk och blev jättebra.
Lite länkar som kan vara till nytta - högerklicka och öppna i ny flik:
http://vinboken-online.com/vinsjukdomar-och-fel/
http://www.alternativ.nu/index.php?topic=42479.0
http://www.cider.org.uk/part5.htm
En tråd här i forumet: http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=37&t=21937
Jag köpte hem Campden-tabletter för att ha om jag behöver svavla, tyckte att mängden i varje tablett verkade lagom för mina lite mindre satser. Har inte använt dem ännu men tyckte att det var "bra att ha". http://shop.humle.se/tillsatser/stabili ... e223-50-st
Lycka till!
Jag är nybörjare på det här men har läst på en del då jag var orolig över ev infektion - min cider var dock helt frisk och blev jättebra.
Lite länkar som kan vara till nytta - högerklicka och öppna i ny flik:
http://vinboken-online.com/vinsjukdomar-och-fel/
http://www.alternativ.nu/index.php?topic=42479.0
http://www.cider.org.uk/part5.htm
En tråd här i forumet: http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=37&t=21937
Jag köpte hem Campden-tabletter för att ha om jag behöver svavla, tyckte att mängden i varje tablett verkade lagom för mina lite mindre satser. Har inte använt dem ännu men tyckte att det var "bra att ha". http://shop.humle.se/tillsatser/stabili ... e223-50-st
Lycka till!
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Re: Mögel
Oftast beror det på bristfällig hygien när man får en infektion, en del kan gå att rädda men det är svårt att säga på förväg. Mögel tror jag kan gå att bara ta bort det synliga och sen svavla. I värsta fall har det dock hunnit ge smak.
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Mögel
Där har du problemet. Använd en riktig jäst. Den etablerar sig fort, slår ut alla andra, och bildar snabbt alkohol och kolsyra som möglet inte kan hantera.Lovegreen skrev: ... vildjäst cider?
/Daniel
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Mögel
Ska man vildjäsa bör man svavla lite försiktigt för att ta död på bakterier men skona sacch och olika former av vilda jäststammar. Därtill är det viktigt att inte jäsa vid för hög temperatur vilket ytterligare gynnar bakterier. Möglet beror troligen på att för mycket luft kommit in i jäskärlet under jäsningen, kanske i kombo med bristfällig rengöring.
Damejeanne eller liknande rekommenderas för vildjäsning så man kan minimera luftkontakt.
Damejeanne eller liknande rekommenderas för vildjäsning så man kan minimera luftkontakt.
/Weinkeller
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster