Detta är en brygglogg för vad som förhoppningsvis ska resultera i min första cider skapt från endast äpplen (typ). Tidigare har jag gjort liknande cidersorter på köpt juice, någon gång även utblandad med egna äpplen.
27/9
Plockade 42 kg äpplen, ungefär 2/3 vinteräpplen ganska söta, med ordentlig syra. Resten blandade, framförallt söta sorter, men även någon bitter sort.
Alla äpplen blancherades hastigt i hopp om att bli av med vildjäst, därefter delades de i klyftor och allt åkte i två hinkar med kärnhus och allt.
I de två hinkarna titillates två paket alejäst (safale us-05), tre påsar pectolace (á 5g), samt lite jästnäring. Allt skakades runt med väldigt lite vatten (ca 0,3l).
En liten del av äpplena centrifugerades för att få ett ungefärligt oechslevärde som uppskattades till .43.
Hinkarna fick stå i rumstemperatur tre dygn och är nu flyttade till en sval vind. Redan efter någon timme började det bubbla i vattenlåsen.
29/9
I väntan byggdes en enkel äppelpress som ska få krama ur den sista vätskan ur klyftorna, planen är att därefter tillsätta socker för att nå en alkoholhalt på ca 7%, låta den jäsa ut sakta för att sedan klarnas och kolsyrejäsas på flaska.
Nu är frågan när klyftorna ska få möta pressen och när sockertillsatsen ska ske - förslag?
Brygglogg - Cider 2016. m bilder
- Lakritskatten
- Finjäsare
- Inlägg: 70
- Blev medlem: ons nov 27, 2013 8:13
Re: Brygglogg - Cider 2016. m bilder
Jag är ju själv nybörjare, min första cider står och klarnar efter att jag tillsatt jässtopp. Detta för att jag ska kunna eftersöta med socker.
Har inga bra råd, men här finns verkligen kunskap!
Intressant att följa din brygglogg, lycka till! Själv körde jag med råsaftcentrifug, startvärde Oe 1050 och sen tillsatte jag sockerlag, blev beräknat Oe på 1066. Jäste ut till 1,000 eller möjligtvis -1 på en vecka.
Har inga bra råd, men här finns verkligen kunskap!
Intressant att följa din brygglogg, lycka till! Själv körde jag med råsaftcentrifug, startvärde Oe 1050 och sen tillsatte jag sockerlag, blev beräknat Oe på 1066. Jäste ut till 1,000 eller möjligtvis -1 på en vecka.
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Brygglogg - Cider 2016. m bilder
Det är dags att få bort frukten efter 3-4 dagar, längre gör ingen nytta.
Pressen behöver du inte på jäst frukt, det räcker med ett durkslag och en potatisstöt...
Skickat från min SM-J500FN via Tapatalk
Pressen behöver du inte på jäst frukt, det räcker med ett durkslag och en potatisstöt...
Skickat från min SM-J500FN via Tapatalk
/Weinkeller
Re: Brygglogg - Cider 2016. m bilder
Jag lät mina klyftor sitta tills det hade jäst klart, tog rätt lång tid typ 2 månader i ca 13 grader.
Sem pressade jag moset, tappade på flaska ovh tillsatte lite socker för kolsyra.
Sem pressade jag moset, tappade på flaska ovh tillsatte lite socker för kolsyra.
- Lakritskatten
- Finjäsare
- Inlägg: 70
- Blev medlem: ons nov 27, 2013 8:13
Re: Brygglogg - Cider 2016. m bilder
Hoppas på att pressen ger någon liter mer, men kan tänka mig att du hart rätt!Weinkeller skrev:Det är dags att få bort frukten efter 3-4 dagar, längre gör ingen nytta.
Pressen behöver du inte på jäst frukt, det räcker med ett durkslag och en potatisstöt...
Skickat från min SM-J500FN via Tapatalk
Skulle det vara någon nackdel med att låta de ligga längre?
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Brygglogg - Cider 2016. m bilder
Det blir mosigare ju längre det ligger i, vilket kan ge mer grums i musten.Lakritskatten skrev: Hoppas på att pressen ger någon liter mer, men kan tänka mig att du hart rätt!
Skulle det vara någon nackdel med att låta de ligga längre?
Själv pressar jag fruktmassan, med pressduk cylinderpressen. Pressningen ökar utbytet, och duken minskar grumset.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster