Hej!
Nu äntligen har jag kommit igång med mina första omgångar cider. Men jag blir fundersam om allt står rätt till med första batchen. Vi pressade musten förra söndagen, måndag så bestämde jag mig för att svavla musten. Det fick verka i 24 timmar, sen tillsatte jag en jäst under tisdagen. Idag är måndag och ännu inga bubblor eller skum. Vad gör jag för fel/vad kan ha gått fel?
Jag satt också igång en annan batch i förrgår som jag ska försöka vildjäsa - hur många dagar behöver jag vänta innan det drar igång mer synligt?
Vänligen
/Daniel
Jäsning - hur länge ska jag vänta? När ska man bli orolig?
Re: Jäsning - hur länge ska jag vänta? När ska man bli oroli
Jag funderar på om jag ska ha vattenlåset på redan nu eller först när jäsningen börjar komma igång. Jag har vattenlåset på. Gör det att nödvändigt syre inte kommer ner till musten och kan påbörja jäsningen ...eller ska jag bara sitta lugnt i båten? Jag har läst om båda sätten: att antingen ha vattenlås på, och att ha jäskärlet "öppet" till en början.
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Jäsning - hur länge ska jag vänta? När ska man bli oroli
Har du använt jästnäring? Svavla du spontanjäsningen? Hur mycket och vilken jäst? Hur stor volym?
Jäsrör på, särskilt på spontana.
Jäsrör på, särskilt på spontana.
/Weinkeller
Re: Jäsning - hur länge ska jag vänta? När ska man bli oroli
Weinkeller skrev:Har du använt jästnäring? Svavla du spontanjäsningen? Hur mycket och vilken jäst? Hur stor volym?
Jäsrör på, särskilt på spontana.
Tjena!
Ingen jästnäring i dessa två batcher. Båda har silikonproppar och jäsrör.
Jag svavlade inte den jag spontanjäser (5 liter) - den har bara stått två dagar, så den hoppas jag kommer igång snart.
Oron gäller den som jag svavlade för en vecka sedan (måndag den 12:e), och 24 timmar efter det (tisdag den 13:e) tillsatte Red Star, Côte des Blancs. Eftersom den satsen bara bestod ca 4 liter must så använde jag halva jästpaketet. Tillsatte resten idag. Känns som att jag misslyckat helt på något sätt!
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Jäsning - hur länge ska jag vänta? När ska man bli oroli
Tillsätt jästnäring 0,5g/l. Är du säker på att det inte jäser? Det kan vara otätt vid jäsröret. Kontrollmät oechsle om du kan alernarivt titta efter skum på ytan och koldioxidbubblor i musten.
Skickat från min SM-J500FN via Tapatalk
Skickat från min SM-J500FN via Tapatalk
/Weinkeller
Re: Jäsning - hur länge ska jag vänta? När ska man bli oroli
Weinkeller skrev:Tillsätt jästnäring 0,5g/l. Är du säker på att det inte jäser? Det kan vara otätt vid jäsröret. Kontrollmät oechsle om du kan alernarivt titta efter skum på ytan och koldioxidbubblor i musten.
Skickat från min SM-J500FN via Tapatalk
Jag ska beställa jästnäring asap! Jag mätte SG innan min "jäsning", och ska ta en titt till. Men jag är orolig att den är förstörd då inget synligt (inga bubblor i musten, absolut inget skum) hänt på en vecka. Kan jag kick-starta med mer jäst + jästnäring, eller är det förstörd pga nån tidig smitta?
/D
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst