Ska mäta Oechsle innan jag tillsätter nåt, men planen just nu blir att "förbereda" med kokt vatten (till jästen som ska lösas i 40 grader samt rumstempererat till jäsröret). Oavsett vad det blir för Oechsle så förbereder jag nog med att koka upp en liten mängd sockerlag (250 g i nån dl vatten?) så att det hinner svalna till rumstemperatur medan jag tinar must och fyller i jäshinken. Förmodligen får jag göra mer sockerlag, men kan 250 g vara en bra start till ca 6 liter must? Den är nog ganska torr... När jag sedan har Oechsle (mätt före tillsats av sockerlag) så kan jag ju räkna på det. Ska jag vänta en dag eller två med att tillsätta mer sockerlag?latmasken skrev:Ja mät oechsle på musten innan du tillsätter nåt annat. Då vet du hur mycket socker som finns i musten. Och du vet hur många liter must du har. Sen om du tillsätter sockerlag så vet du ju exakt hur mycket socker och vatten det är i den. På så vis vet du sen exakt hur mycket socker som har jästs upp och kan räkna ut vad du har för alkoholhalt och om det är slutjäst.
Har förresten testat Stevia, tyvärr inget alternativ för mig... Bubbel i magen trots att jag inte drack så mycket. Funderar på att skippa kolsyra, stoppa jäsning när det är färdigjäst och eftersöta med socker. Det är nog det enda jag tål...