Givetvis, även om man kanske inte kallar det cider.
Skickat från min SM-J500FN via Tapatalk
Nybörjare - cider från råsaftcentrifug, frysa råsaft?
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Nybörjare - cider från råsaftcentrifug, frysa råsaft?
Tänkte att jag kan ju länka till råsaftcentrifugen jag använder, när jag köpte den så kostade den 499:- på Webhallen så det är verkligen en budgetvariant.
Den orkar absolut inte så mycket åt gången, definitivt inte 1,5 liter. Har kommit fram till att 6 äpplen av varierande storlek (ca 0,35 l) är lagom, paus medan man skivar och kärnar ur 6 äpplen till, pressar dem och får totalt ca 0,75 liter. Då är det dags att diska ur (ffa tömma restkärlet). Sen 6 + 6 äpplen och disk igen.
Kan mycket väl vara att jag köpte en äldre (mindre) variant eftersom den var billigare, det är några veckor sedan. Bra grej för det priset i alla fall, förutsatt att man pausar enligt ovan.
http://www.webhallen.com/se-sv/hem_och_ ... _hr1836-00
Mvh Cissi
PS. Har märkt att pressen funkar bäst på äpplen, blir lite trött av morötter och päron som nog är hårdare. Fikon funkar men blir lite kladdigare. DS.
Den orkar absolut inte så mycket åt gången, definitivt inte 1,5 liter. Har kommit fram till att 6 äpplen av varierande storlek (ca 0,35 l) är lagom, paus medan man skivar och kärnar ur 6 äpplen till, pressar dem och får totalt ca 0,75 liter. Då är det dags att diska ur (ffa tömma restkärlet). Sen 6 + 6 äpplen och disk igen.
Kan mycket väl vara att jag köpte en äldre (mindre) variant eftersom den var billigare, det är några veckor sedan. Bra grej för det priset i alla fall, förutsatt att man pausar enligt ovan.
http://www.webhallen.com/se-sv/hem_och_ ... _hr1836-00
Mvh Cissi
PS. Har märkt att pressen funkar bäst på äpplen, blir lite trött av morötter och päron som nog är hårdare. Fikon funkar men blir lite kladdigare. DS.
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Re: Nybörjare - cider från råsaftcentrifug, frysa råsaft?
Cidern är omtappad efter jässtopp och eftersötning med ca 200 g socker, fick bort bottensatsen genom att köra genom silduk. Den är inte buteljerad än, men den är ju i hinken med kran så jag tappade ut drygt en halv 500 ml flaska. Mamma och jag är överens, den blev långt över förväntan! Blir nog bara bättre med lagring.
Ska nog buteljera snart, är sugen på att sätta en ny sats men då får jag nog köpa fler flaskor... Köpte 25 ölflaskor med bygelkork, nu blir det nog inte så många av 6 liter cider men jag har fått blodad tand!
Stort tack till alla som kommit med kloka tips, ingen nämnd ingen glömd!
Ska nog buteljera snart, är sugen på att sätta en ny sats men då får jag nog köpa fler flaskor... Köpte 25 ölflaskor med bygelkork, nu blir det nog inte så många av 6 liter cider men jag har fått blodad tand!
Stort tack till alla som kommit med kloka tips, ingen nämnd ingen glömd!
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Re: Nybörjare - cider från råsaftcentrifug, frysa råsaft?
Du får inte bort all bottensats genom silduk, att låta det stå och klarna nån vecka kommer garanterat ge en klarare cider än du har nu.
Re: Nybörjare - cider från råsaftcentrifug, frysa råsaft?
Nu håller jag på att starta cider nr 2:
4,5 liter bärmust (fryst) främst på jordgubbar och blåbär, mörkt röd i färgen
4 liter Bravo äppeljuice
2 liter tysk äppeljuice
1,5 liter egenpressad äppelmust, löste liter socker i den.
Rehydrerade jästen, Lalvin 71B, med ca 0,5 tsk jästnäring
Startoechsle 1042 (lite lågt, får nog bli sockerlag i must senare)
Färgen är mörkröd.
4,5 liter bärmust (fryst) främst på jordgubbar och blåbär, mörkt röd i färgen
4 liter Bravo äppeljuice
2 liter tysk äppeljuice
1,5 liter egenpressad äppelmust, löste liter socker i den.
Rehydrerade jästen, Lalvin 71B, med ca 0,5 tsk jästnäring
Startoechsle 1042 (lite lågt, får nog bli sockerlag i must senare)
Färgen är mörkröd.
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Re: Nybörjare - cider från råsaftcentrifug, frysa råsaft?
Hmmm... jag är bortskämd med att det börjar jäsa snabbt, dagens sats har inte börjat bubbla än... Temperaturen var lite låg, ca 18 grader, så jag ställde den i varmvattenbad i ett par timmar. Fick upp temperaturen till 22-24 grader.
Min första cider (ren äppelmust med sockerlag, oe 1066, 8 liter) började jäsa efter drygt 2 timmar. Jäst Lalvin 71b
Bärvinet (äppelmust och röda bär, sockerlag, oe 1065, 11 liter) började jäsa efter mindre än 2 timmar. Jäst Lalvin EC-1118
Dagens must innehåller en del blåbär (kokt till saft, högst 20-25%) samt Glocken Gold (tysk billig Apfelsaft, står inget om konserveringsmedel) 2 liter. Totalt 12 liter, oe 1042. Hade i ca 0,5 tsk jästnäring när jag rehydrerade jästen (Lalvin 71b, går ut dec 2016).
Jäsplatsen har blivit lite kallare, låg på 20-22 grader för första cidern och runt 20 grader för bärvinet (det låg på 30-35 grader de första timmarna, fick kyla ner hinken).
Nu har det gått ca 7,5 timme sedan jag satte den nya cidersatsen, jag hoppas verkligen att det inte var nån konservering i den tyska dunken...
All jäsning har skett i samma hink, 15 liter, locket är tätt.
Det är väl för tidigt att oroa sig, är bara "bortskämd" med att de två tidigare kom igg på två timmar...
Min första cider (ren äppelmust med sockerlag, oe 1066, 8 liter) började jäsa efter drygt 2 timmar. Jäst Lalvin 71b
Bärvinet (äppelmust och röda bär, sockerlag, oe 1065, 11 liter) började jäsa efter mindre än 2 timmar. Jäst Lalvin EC-1118
Dagens must innehåller en del blåbär (kokt till saft, högst 20-25%) samt Glocken Gold (tysk billig Apfelsaft, står inget om konserveringsmedel) 2 liter. Totalt 12 liter, oe 1042. Hade i ca 0,5 tsk jästnäring när jag rehydrerade jästen (Lalvin 71b, går ut dec 2016).
Jäsplatsen har blivit lite kallare, låg på 20-22 grader för första cidern och runt 20 grader för bärvinet (det låg på 30-35 grader de första timmarna, fick kyla ner hinken).
Nu har det gått ca 7,5 timme sedan jag satte den nya cidersatsen, jag hoppas verkligen att det inte var nån konservering i den tyska dunken...
All jäsning har skett i samma hink, 15 liter, locket är tätt.
Det är väl för tidigt att oroa sig, är bara "bortskämd" med att de två tidigare kom igg på två timmar...
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Re: Nybörjare - cider från råsaftcentrifug, frysa råsaft?
Äppelmust är extremt lättjäst, så det ska man inte ha som referens till för hur snabbt en "normal" jäsning startar.
Re: Nybörjare - cider från råsaftcentrifug, frysa råsaft?
Tack Latmasken!latmasken skrev:Äppelmust är extremt lättjäst, så det ska man inte ha som referens till för hur snabbt en "normal" jäsning startar.
Det började till sist jäsa, efter kl 22 på kvällen, puh...
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Re: Nybörjare - cider från råsaftcentrifug, frysa råsaft?
Mätte Oechsle idag, 1011, tillsatte sockerlag (ytterligare 11 oechsle) och det puttrar på bra.cissiny skrev:Nu håller jag på att starta cider nr 2:
4,5 liter bärmust (fryst) främst på jordgubbar och blåbär, mörkt röd i färgen
4 liter Bravo äppeljuice
2 liter tysk äppeljuice
1,5 liter egenpressad äppelmust, löste liter socker i den.
Rehydrerade jästen, Lalvin 71B, med ca 0,5 tsk jästnäring
Startoechsle 1042 (lite lågt, får nog bli sockerlag i must senare)
Färgen är mörkröd.
Mamma och jag provsmakade det lilla jag tog upp med min dosspruta för att mäta, alltså 1011 oe.
Himmelskt gott!!!
Tydlig ton av blåbär, som outspädd jordgubbssaft i färgen.
Planen är nu att jäsa ner till 0 eller nästan i alla fall. Tappa om till kranhink. Från kranhinken pytsar jag över 5 liter till en plastdamejeanne (rymmer 5 liter), på med jäsrör och så glömmer jag bort det ett tag. Resten (ca 6-7 liter i 15-liters hink) jässtoppas och klarnas i kranhinken, troligen lite eftersötning till ca 1010 oe. Det kommer nog att gå åt rätt snabbt
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst