Sida 2 av 3

Re: Risker med infektioner i cider

Postat: sön okt 02, 2016 13:18
av cissiny
ranald skrev:Du skulle kunna lägga upp bild på hur det ser ut utigrån, med närbilder på randen och bottensatsen.
Bilden på "randen" blev inte så bra, kan ta en ny? Har haft en "rand" mellan 8 och 8,5 liter hela tiden, om något lite mörkare än cidern. Blev vit efter att jag öppnat hinken för att mäta Oechsle. Den är ungefär hälften så bred nu som den var innan.

Bottensatsen (som blivit mer synlig nu) har hela tiden varit vit.

Re: Risker med infektioner i cider

Postat: sön okt 02, 2016 13:51
av Weinkeller
Alltså det ser ut som efter en vanlig jäsning, inget att oroa sig för.

Skickat från min SM-J500FN via Tapatalk

Re: Risker med infektioner i cider

Postat: sön okt 02, 2016 14:13
av ranald
Jag håller med Weinkeller, det ser helt normalt ut, inget att oroa sig för.

Re: Risker med infektioner i cider

Postat: sön okt 02, 2016 14:38
av cissiny
Tack Ranald och Weinkeller! :thumbup: :D

Re: Risker med infektioner i cider

Postat: sön okt 02, 2016 20:47
av latmasken
Jag tror den där vita randen upptill helt enkelt är hinken normala färg, den ser ut som en vit rand eftersom ovanför så har skummet lämnat en lite mörkare avlagring och nedanför är den mörka musten.

Hinnjäst blir inte alls sådär tjock, den är väl mer som ett tunnt papper på ytan.

Re: Risker med infektioner i cider

Postat: mån okt 03, 2016 12:53
av cissiny
latmasken skrev:Jag tror den där vita randen upptill helt enkelt är hinken normala färg, den ser ut som en vit rand eftersom ovanför så har skummet lämnat en lite mörkare avlagring och nedanför är den mörka musten.

Hinnjäst blir inte alls sådär tjock, den är väl mer som ett tunnt papper på ytan.
Tack Latmasken! :thumbup:

Nu väntar jag på Campden-tabletterna, om det är någon hinna överst så tänker jag svavla efter omtappning, är ju inte så intresserad av kolsyra. Har även jässtopp hemma, det räcker kanske med vinsvavla dock? Vill ju söta med socker, det lär behövas, men inte tillverka flaskbomber 8)
Jästen jag har använt är Lalvin 71B, http://www.lallemandyeast.com/system/fi ... download=1

Hade också tänkt smaksätta några flaskor med färskpressad must, främst päron, kanske lite vildjäst där?

Ska fota hur ytan ser ut när jag öppnar, minsta tecken på filmjäst/hinnjäst så tappar jag bara "mittendelen" (alltså över bottensatsen och upp till några cm under ytan). Om jag svavlar, ska jag ha jäsrör i den nya hinken? Eller kanske bara kompress över hålet? Tänker på att det behövs luftas ur ;) kommer nog iofs bara att bli typ 5-6 liter i en 15 liters jäshink...

Tack på förhand! :D

Edit: har tappat om, såg helt ok ut på ytan tycker jag, Oechsle 1,000 eller möjligtvis -1 eller -2. Har inte provsmakat än. Har inte fått post än, dom är sena här ute på landet så jag vet inte om jag får Campden-tabletterna idag? Vill ju eftersöta med socker och lite smaksättning med färskpressad must, tycker ni att jag ska svavla eller jässtoppa? Blev ca 6 liter i den nya jäshinken med kran.

Re: Risker med infektioner i cider

Postat: mån okt 03, 2016 15:19
av latmasken
Jässtoppa om du vill eftersöta.

Jässtoppet innehåller dels jäststoppande och dels konserveringsmedel (som stannar kvar i cidern).

Svavlar du bara försvinner svavlan efter ett tag och jäsningen kan komma igång igen då det inte finns nåt konserveringsmedel i cidern.

Re: Risker med infektioner i cider

Postat: mån okt 03, 2016 15:59
av cissiny
latmasken skrev:Jässtoppa om du vill eftersöta.

Jässtoppet innehåller dels jäststoppande och dels konserveringsmedel (som stannar kvar i cidern).

Svavlar du bara försvinner svavlan efter ett tag och jäsningen kan komma igång igen då det inte finns nåt konserveringsmedel i cidern.
Tack Latmasken! Då ska jag bara dela upp påsen med jässtopp i 5 delar (borde gå att spara?), den ska räcka till 25 liter, löser i lite vatten? Med tanke på innehållet så behöver jag kanske inte ha kokt vatten? När ska jag tillsätta socker för sötning tycker du? Sockerlag är väl bäst?

Re: Risker med infektioner i cider

Postat: mån okt 03, 2016 16:58
av latmasken
Eftersötning skulle jag göra precis innan det ska flasktappas. Låta det klarna ordentligt först, sen prova mig fram till hur mycket eftersötning som behövs.

I ciderboken jag har tycker författaren att det är enklast att eftersöta med sockerströaren i samband med att cidern ska drickas:) Då kan ju var och en justera själv liksom.

Re: Risker med infektioner i cider

Postat: mån okt 03, 2016 18:41
av cissiny
latmasken skrev:Eftersötning skulle jag göra precis innan det ska flasktappas. Låta det klarna ordentligt först, sen prova mig fram till hur mycket eftersötning som behövs.

I ciderboken jag har tycker författaren att det är enklast att eftersöta med sockerströaren i samband med att cidern ska drickas:) Då kan ju var och en justera själv liksom.
Tack än en gång Latmasken! :thumbup:

Löste upp ungefär 1/5 av min påse i lite vatten (brydde mig inte om att koka den här gången, borde funka ändå tyckte jag) och rörde om noggrant.

Förstår det där med sockerströaren ;) Har provsmakat det som jag tog upp i mätglas för Oechsle-mätning, det var inte helt klart när jag tog upp det men absolut inte jättegrumligt. Efter några timmar i kylen så var det mjölkigt, gissar att kylan grumlar det? Behöver verkligen sötning, blir nog mera smak också. Skulle ha köpt frysta jordgubbar till smaksättning idag men dom var slut, blev en påse Bärmix (jordgubbar, hallon, röda och svarta vinbär) istället. Plus två påsar ICA Basic päron, tror att det är Conference. Har märkt att dom är väldigt smakrika och rätt söta, rekommenderas :)

Hur länge tror du att cidern ska stå innan tappning? På ett ungefär?

Re: Risker med infektioner i cider

Postat: mån okt 03, 2016 19:01
av latmasken
Det är svårt att säga, man får kolla när det verkar bli klart. Jag är ju en sån som hellre glömmer bort grejerna några månader än har bråttom.

Re: Risker med infektioner i cider

Postat: ons okt 05, 2016 10:44
av cissiny
latmasken skrev:Det är svårt att säga, man får kolla när det verkar bli klart. Jag är ju en sån som hellre glömmer bort grejerna några månader än har bråttom.
Tack vännen! :thumbup:
Det står och klarnar i hinken med kran just nu, dock lite bottensats som går upp över kranen. Min plan är att om ett par dagar så ska jag häva över till "förstahinken" utan kran och tillsätta sockerlag, har räknat lite och 200 g socker är nog lagom för att få det halvtorrt. Den här gången får min mamma assistera, det är mycket enklare (och framförallt mindre stänk) om man är två med pumphäverten... Sen får det klarna lite till i hinken utan kran innan jag pumpar över i kranhinken för tappning. Under tiden ska jag pressa 3 kg Conferencepäron till smaksättning, lägger i frysen så länge. (Gillar ICA Maxis 1,5-kilos påsar med päron, dom är i alla fall jättegoda till drickmust).

Är väldigt sugen på att provsmaka den färdiga cidern, kommer inte att kunna låta bli den i månader :wink:

Re: Risker med infektioner i cider

Postat: lör jan 14, 2017 17:33
av cissiny
Jag har uppenbarligen fått någon infektion i en av mina brygder, två vänner som har fått varsin flaska ciderglögg har råkat ut för att nästan allt innehåll bubblat ur vid öppning. Glöggen var ordentligt jässtoppad så den ska inte ha kolsyrejäst. Förmodar att jag bör öppna alla kvarvarande flaskor utomhus, det är väl 5-6 flaskor. Någon idé om vad som kan ha hänt? Förmodligen var jag slarvig med rengöring/sterilisering av flaskorna, men vad är det för typ av infektion?

Använder ju halvliters ölflaskor med bygelkork, kanske ska jag öppna bygeln på en flaska av alla bryggningar bara för att kolla om någon mer brygd blivit infekterad?

Tack på förhand! :)

Re: Risker med infektioner i cider

Postat: lör jan 14, 2017 21:08
av Weinkeller
Vad jässtoppade du med?

Re: Risker med infektioner i cider

Postat: sön jan 15, 2017 9:19
av cissiny
Weinkeller skrev:Vad jässtoppade du med?
Jag använder en färdig påse med jässtopp, det är väl både sorbat och svavel tror jag, har använt samma påse/påsar till alla stoppade brygder (de flesta är stoppade). Två ingredienser i vilket fall. Har räknat ut mängden på antalet liter, varje påse ska räcka till drygt 20 liter (jag har räknat det som 20 liter).