latmasken skrev:Jag tror den där vita randen upptill helt enkelt är hinken normala färg, den ser ut som en vit rand eftersom ovanför så har skummet lämnat en lite mörkare avlagring och nedanför är den mörka musten.
Hinnjäst blir inte alls sådär tjock, den är väl mer som ett tunnt papper på ytan.
Tack Latmasken!
Nu väntar jag på Campden-tabletterna, om det är någon hinna överst så tänker jag svavla efter omtappning, är ju inte så intresserad av kolsyra. Har även jässtopp hemma, det räcker kanske med vinsvavla dock? Vill ju söta med socker, det lär behövas, men inte tillverka flaskbomber
Jästen jag har använt är Lalvin 71B,
http://www.lallemandyeast.com/system/fi ... download=1
Hade också tänkt smaksätta några flaskor med färskpressad must, främst päron, kanske lite vildjäst där?
Ska fota hur ytan ser ut när jag öppnar, minsta tecken på filmjäst/hinnjäst så tappar jag bara "mittendelen" (alltså över bottensatsen och upp till några cm under ytan). Om jag svavlar, ska jag ha jäsrör i den nya hinken? Eller kanske bara kompress över hålet? Tänker på att det behövs luftas ur
kommer nog iofs bara att bli typ 5-6 liter i en 15 liters jäshink...
Tack på förhand!
Edit: har tappat om, såg helt ok ut på ytan tycker jag, Oechsle 1,000 eller möjligtvis -1 eller -2. Har inte provsmakat än. Har inte fått post än, dom är sena här ute på landet så jag vet inte om jag får Campden-tabletterna idag? Vill ju eftersöta med socker och lite smaksättning med färskpressad must, tycker ni att jag ska svavla eller jässtoppa? Blev ca 6 liter i den nya jäshinken med kran.