Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Risker med infektioner i cider

Utrustning och teknik.
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: Risker med infektioner i cider

Inlägg av cissiny »

ranald skrev:Du skulle kunna lägga upp bild på hur det ser ut utigrån, med närbilder på randen och bottensatsen.
Bilden på "randen" blev inte så bra, kan ta en ny? Har haft en "rand" mellan 8 och 8,5 liter hela tiden, om något lite mörkare än cidern. Blev vit efter att jag öppnat hinken för att mäta Oechsle. Den är ungefär hälften så bred nu som den var innan.

Bottensatsen (som blivit mer synlig nu) har hela tiden varit vit.
Bilagor
Bottensatsen, har blivit tydlig de senaste dagarna, har hela tiden varit vit.
Bottensatsen, har blivit tydlig de senaste dagarna, har hela tiden varit vit.
bottensats.jpg (143.58 KiB) Visad 280 gånger
Rand överst, ser vit ut, inget som "hänger" under vilket det kanske blir av hinnjäst?
Rand överst, ser vit ut, inget som "hänger" under vilket det kanske blir av hinnjäst?
rand.jpg (106.22 KiB) Visad 280 gånger
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Re: Risker med infektioner i cider

Inlägg av Weinkeller »

Alltså det ser ut som efter en vanlig jäsning, inget att oroa sig för.

Skickat från min SM-J500FN via Tapatalk
/Weinkeller
Användarvisningsbild
ranald
Bryggmästare
Inlägg: 876
Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
Utrustning: Glasdamejanner
Ort: Östergötland

Re: Risker med infektioner i cider

Inlägg av ranald »

Jag håller med Weinkeller, det ser helt normalt ut, inget att oroa sig för.
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: Risker med infektioner i cider

Inlägg av cissiny »

Tack Ranald och Weinkeller! :thumbup: :D
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Risker med infektioner i cider

Inlägg av latmasken »

Jag tror den där vita randen upptill helt enkelt är hinken normala färg, den ser ut som en vit rand eftersom ovanför så har skummet lämnat en lite mörkare avlagring och nedanför är den mörka musten.

Hinnjäst blir inte alls sådär tjock, den är väl mer som ett tunnt papper på ytan.
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: Risker med infektioner i cider

Inlägg av cissiny »

latmasken skrev:Jag tror den där vita randen upptill helt enkelt är hinken normala färg, den ser ut som en vit rand eftersom ovanför så har skummet lämnat en lite mörkare avlagring och nedanför är den mörka musten.

Hinnjäst blir inte alls sådär tjock, den är väl mer som ett tunnt papper på ytan.
Tack Latmasken! :thumbup:

Nu väntar jag på Campden-tabletterna, om det är någon hinna överst så tänker jag svavla efter omtappning, är ju inte så intresserad av kolsyra. Har även jässtopp hemma, det räcker kanske med vinsvavla dock? Vill ju söta med socker, det lär behövas, men inte tillverka flaskbomber 8)
Jästen jag har använt är Lalvin 71B, http://www.lallemandyeast.com/system/fi ... download=1

Hade också tänkt smaksätta några flaskor med färskpressad must, främst päron, kanske lite vildjäst där?

Ska fota hur ytan ser ut när jag öppnar, minsta tecken på filmjäst/hinnjäst så tappar jag bara "mittendelen" (alltså över bottensatsen och upp till några cm under ytan). Om jag svavlar, ska jag ha jäsrör i den nya hinken? Eller kanske bara kompress över hålet? Tänker på att det behövs luftas ur ;) kommer nog iofs bara att bli typ 5-6 liter i en 15 liters jäshink...

Tack på förhand! :D

Edit: har tappat om, såg helt ok ut på ytan tycker jag, Oechsle 1,000 eller möjligtvis -1 eller -2. Har inte provsmakat än. Har inte fått post än, dom är sena här ute på landet så jag vet inte om jag får Campden-tabletterna idag? Vill ju eftersöta med socker och lite smaksättning med färskpressad must, tycker ni att jag ska svavla eller jässtoppa? Blev ca 6 liter i den nya jäshinken med kran.
Bilagor
14580518_10207634642643502_1705073578_n.jpg
14580518_10207634642643502_1705073578_n.jpg (36.87 KiB) Visad 272 gånger
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Risker med infektioner i cider

Inlägg av latmasken »

Jässtoppa om du vill eftersöta.

Jässtoppet innehåller dels jäststoppande och dels konserveringsmedel (som stannar kvar i cidern).

Svavlar du bara försvinner svavlan efter ett tag och jäsningen kan komma igång igen då det inte finns nåt konserveringsmedel i cidern.
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: Risker med infektioner i cider

Inlägg av cissiny »

latmasken skrev:Jässtoppa om du vill eftersöta.

Jässtoppet innehåller dels jäststoppande och dels konserveringsmedel (som stannar kvar i cidern).

Svavlar du bara försvinner svavlan efter ett tag och jäsningen kan komma igång igen då det inte finns nåt konserveringsmedel i cidern.
Tack Latmasken! Då ska jag bara dela upp påsen med jässtopp i 5 delar (borde gå att spara?), den ska räcka till 25 liter, löser i lite vatten? Med tanke på innehållet så behöver jag kanske inte ha kokt vatten? När ska jag tillsätta socker för sötning tycker du? Sockerlag är väl bäst?
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Risker med infektioner i cider

Inlägg av latmasken »

Eftersötning skulle jag göra precis innan det ska flasktappas. Låta det klarna ordentligt först, sen prova mig fram till hur mycket eftersötning som behövs.

I ciderboken jag har tycker författaren att det är enklast att eftersöta med sockerströaren i samband med att cidern ska drickas:) Då kan ju var och en justera själv liksom.
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: Risker med infektioner i cider

Inlägg av cissiny »

latmasken skrev:Eftersötning skulle jag göra precis innan det ska flasktappas. Låta det klarna ordentligt först, sen prova mig fram till hur mycket eftersötning som behövs.

I ciderboken jag har tycker författaren att det är enklast att eftersöta med sockerströaren i samband med att cidern ska drickas:) Då kan ju var och en justera själv liksom.
Tack än en gång Latmasken! :thumbup:

Löste upp ungefär 1/5 av min påse i lite vatten (brydde mig inte om att koka den här gången, borde funka ändå tyckte jag) och rörde om noggrant.

Förstår det där med sockerströaren ;) Har provsmakat det som jag tog upp i mätglas för Oechsle-mätning, det var inte helt klart när jag tog upp det men absolut inte jättegrumligt. Efter några timmar i kylen så var det mjölkigt, gissar att kylan grumlar det? Behöver verkligen sötning, blir nog mera smak också. Skulle ha köpt frysta jordgubbar till smaksättning idag men dom var slut, blev en påse Bärmix (jordgubbar, hallon, röda och svarta vinbär) istället. Plus två påsar ICA Basic päron, tror att det är Conference. Har märkt att dom är väldigt smakrika och rätt söta, rekommenderas :)

Hur länge tror du att cidern ska stå innan tappning? På ett ungefär?
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Risker med infektioner i cider

Inlägg av latmasken »

Det är svårt att säga, man får kolla när det verkar bli klart. Jag är ju en sån som hellre glömmer bort grejerna några månader än har bråttom.
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: Risker med infektioner i cider

Inlägg av cissiny »

latmasken skrev:Det är svårt att säga, man får kolla när det verkar bli klart. Jag är ju en sån som hellre glömmer bort grejerna några månader än har bråttom.
Tack vännen! :thumbup:
Det står och klarnar i hinken med kran just nu, dock lite bottensats som går upp över kranen. Min plan är att om ett par dagar så ska jag häva över till "förstahinken" utan kran och tillsätta sockerlag, har räknat lite och 200 g socker är nog lagom för att få det halvtorrt. Den här gången får min mamma assistera, det är mycket enklare (och framförallt mindre stänk) om man är två med pumphäverten... Sen får det klarna lite till i hinken utan kran innan jag pumpar över i kranhinken för tappning. Under tiden ska jag pressa 3 kg Conferencepäron till smaksättning, lägger i frysen så länge. (Gillar ICA Maxis 1,5-kilos påsar med päron, dom är i alla fall jättegoda till drickmust).

Är väldigt sugen på att provsmaka den färdiga cidern, kommer inte att kunna låta bli den i månader :wink:
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: Risker med infektioner i cider

Inlägg av cissiny »

Jag har uppenbarligen fått någon infektion i en av mina brygder, två vänner som har fått varsin flaska ciderglögg har råkat ut för att nästan allt innehåll bubblat ur vid öppning. Glöggen var ordentligt jässtoppad så den ska inte ha kolsyrejäst. Förmodar att jag bör öppna alla kvarvarande flaskor utomhus, det är väl 5-6 flaskor. Någon idé om vad som kan ha hänt? Förmodligen var jag slarvig med rengöring/sterilisering av flaskorna, men vad är det för typ av infektion?

Använder ju halvliters ölflaskor med bygelkork, kanske ska jag öppna bygeln på en flaska av alla bryggningar bara för att kolla om någon mer brygd blivit infekterad?

Tack på förhand! :)
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Re: Risker med infektioner i cider

Inlägg av Weinkeller »

Vad jässtoppade du med?
/Weinkeller
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: Risker med infektioner i cider

Inlägg av cissiny »

Weinkeller skrev:Vad jässtoppade du med?
Jag använder en färdig påse med jässtopp, det är väl både sorbat och svavel tror jag, har använt samma påse/påsar till alla stoppade brygder (de flesta är stoppade). Två ingredienser i vilket fall. Har räknat ut mängden på antalet liter, varje påse ska räcka till drygt 20 liter (jag har räknat det som 20 liter).
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för ciderbryggning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 5 och 0 gäster