Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Hur vet en om det har jäst klart när jäskärlet är för stort?

Utrustning och teknik.
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: Hur vet en om det har jäst klart när jäskärlet är för st

Inlägg av cissiny »

latmasken skrev:100 låter ologiskt, men det är svårt att veta hur graderingen på din hydrometer ser ut.

Det normala är ju att man utgår från vattnets densitet, som är 1000 g/liter. Det brukar på vissa hydrometrar anges som 0, medans det på andra anges som 1000 eller 1 (1000 g = 1 kg).

Flyter hydrometern högre (typ om du lyfter upp den lite ) så betyder det högre oechsle, flyter den lägre (typ om du trycker ner den) så är det lägre oechsle.

Man pratar ju ofta om en OG (original gravity, d.v.s. start-densitet) på kanske 1050. Sen säger man att det "jäst ner till noll", men det är ju egentligen 1000 man är nere på då.

Och har det jäst till -5 så är det egentligen 995 (1000-5).
Tack kloke Latmasken!
Den sjunker ner rätt djupt, är bara en liten bit kvar, det står 100 där... Skulle tolka som 1000? Vad tror du? :)
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Hur vet en om det har jäst klart när jäskärlet är för st

Inlägg av latmasken »

Du får väl försöka se hur många streck ovanför eller under 1000 som de där 100 ligger.
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: Hur vet en om det har jäst klart när jäskärlet är för st

Inlägg av cissiny »

latmasken skrev:Du får väl försöka se hur många streck ovanför eller under 1000 som de där 100 ligger.
Tack Latmasken!
Ska ta en bild av min hydrometer sen, så får du se hur det ser ut :)
Hinken är igång och pluppar igen, det känns bra! :)
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: Hur vet en om det har jäst klart när jäskärlet är för st

Inlägg av cissiny »

Tittade lite noggrannare nu, det står 1,000 och inte 100 på hydrometern. Från 1066 till 1000 alltså på en vecka :)

Svarta strecket mellan rött och gult alltså.
Bilagor
14542850_10207604040598470_1506822931_n.jpg
14542850_10207604040598470_1506822931_n.jpg (38.53 KiB) Visad 111 gånger
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för ciderbryggning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster