Tjena!
Igår fixade jag 18 liter must av egna äpplen.
Tillsatte ett paket champagnejäst (Lalvin EC-1118).
Missade tyvärr att blanda ut jästen i vatten innan jag tillsatte den i musten, vet inte ifall det gör något.
För att hjälpa jästen på traven så satte jag inte på vattenlåset.
Idag, 24h senare, kollade jag till hur det såg ut.
Det har bildats ett ordentligt skum på ytan, se bild. Har läst att detta kan ske ifall man låter musten få tillgång till syre under de första 24-48h och att man isåfall ska tappa om musten innan detta skumlock (Chapeau brun) spricker och sjunker till botten.
Ni som sysslat med detta längre än mig, är det Chapeau brun jag råkat ut för?
Bör jag tappa om till nytt kärl för att bli av med detta?
Om jag tappar om, behöver jag tillsätta ytterligare jäst? (Det ser ut som jästkorn på ytan till skummet).
Alla tips mottages tacksamt, gärna omgående då jag inte gjort något åt skummet än utan hoppas på att det är ok och klarar sig till imorgon.
//Johan
Chapeau brun?
Chapeau brun?
- Bilagor
-
- image.jpg (772.05 KiB) Visad 167 gånger
- Lakritskatten
- Finjäsare
- Inlägg: 70
- Blev medlem: ons nov 27, 2013 8:13
Re: Chapeau brun?
Jag har inte en aning, men i väntan på bättre svar så håll locket stängt med vattenlås på!
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster