Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Jässtopp-kiselsol-gelatin.

Utrustning och teknik.
scaryeyes
Brygguru
Inlägg: 1406
Blev medlem: tis sep 16, 2008 12:05
Ort: Finja

Jässtopp-kiselsol-gelatin.

Inlägg av scaryeyes »

Ska jässtoppa cider. Har ett paket jässtopp från noname affär. Vet inte vad det är i den.
Kommer lagra cidern ett tag på fat så jag kan lika gärna ta livet av den direkt.
Ska jag hälla i jässtoppet först och smakförstärkare sen?
Klarningsmedel? Kiselsol och gelatin har jag hemma. Har även camden pulver.

Kommer söta upp den med koncentrerad päron juice. Ska det i före eller efter klarningsmedel?
Jag är inte så haj på detta.
Att hantera bakfylla är ett helt liv av erfarenhet...
Användarvisningsbild
nordan
Bryggare
Inlägg: 109
Blev medlem: fre apr 30, 2010 20:31
Ort: åtorp

Re: Jässtopp-kiselsol-gelatin.

Inlägg av nordan »

Så här gjorde jag.
Cidern jag gjorde var efter ica receptet
jäste 2 veckor slog i jäs stopp lät va en vecka
häv i klarningsmedel med innan du tappar om den
slå över på nytt kärl och sötade upp så jag vart nöjd
jag tog 6st koncentrat av päron + 6dl socker (fick 10 öchsle)
över på fat o kolsyrade i kylskåp en vecka
sedan smakprov o jag vart mycket nöjd
den sista gjorde jag ännu sötare (jag tycker om söt cider ) :)

Med vänlig hälsning Tommy
scaryeyes
Brygguru
Inlägg: 1406
Blev medlem: tis sep 16, 2008 12:05
Ort: Finja

Re: Jässtopp-kiselsol-gelatin.

Inlägg av scaryeyes »

Ok. Jag struntade i klarningsmedel denna gången. Men eftersom jag hade 23 liter från början så dricker jag som en tjur nu och ska slå i resten i faten snart. Då drar jag i gelatin helt enkelt och låter stå några dagar.
Den är nästan klar nu, men kan ju bli perfekt.....
Men använder man kiselsol tillsammans med gelatin tro? Detta är ett nytt område för mej. Klarnar endast öl genom kallkrash och väntan.
Att hantera bakfylla är ett helt liv av erfarenhet...
Användarvisningsbild
nordan
Bryggare
Inlägg: 109
Blev medlem: fre apr 30, 2010 20:31
Ort: åtorp

Re: Jässtopp-kiselsol-gelatin.

Inlägg av nordan »

Tja
har bara använt det till andra produkter o då är det grymt
så jag ska testa på både cidern o nästa öl kok :)

Med vänlig hälsning Tommy
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för ciderbryggning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster