Hej,
Jag har en liten sats med äppelcider(4 liter, ekologiska äpplen + 1 liter Kiviks äppelmust) som jäste ut från 1.052 till 1.002 på lite mer än 3 veckor med Nottingham alejäst. Nu har den fått stå i sekundären i snart 1 månad men det jäser fortfarande. Pluppar från jäsröret ungefär varannan minut. FG är 1.001 såg jag senast idag.
Jag har botaniserat runt på forum och läst om jäsning och det verkar variera ganska mycket.
Så min fråga är, ska jag låta cidern vara tills det slutar jäsa? Eller kan jag buteljera(med lite socker) utan att riskera flasksprängning?
Kan tillägga att smaken är ganska syrlig, lite besk och smakar inte så mycket äpple.
/ Johan
Hur länge jäser cider?
- Lakritskatten
- Finjäsare
- Inlägg: 70
- Blev medlem: ons nov 27, 2013 8:13
Re: Hur länge jäser cider?
Sålänge det jäser är det dumt att flasktappa om man inte vill riskera flaskbomber.
Möjligen kan malolaktisk jäsning pågå, någon annan får yttra sig om detta!
Möjligen kan malolaktisk jäsning pågå, någon annan får yttra sig om detta!
Re: Hur länge jäser cider?
Tror knappast att det jäser så mycket fortfarande, utan pluppandet beror nog mer på kolsyra.
Avakta 3 dagar och ta oechle igen och om det fortfarande är 1001, så har det jäst klart.
Skall du inte kolsyrejäsa så föreslår jag att du kör i jässtopp, för du kommer få kolsyrat om du lägger i socker och sen tappar på flaska utan att ha jässtoppat.
Är det kolsyrejäsning du tänkt göra så skulle jag tippa i ca 5-7gram strösocker per liter som löses i kokande vatten och sedan röra runt det rätt bra och sedan flaska, låta stå i ett par veckor i rumstemp.
Avakta 3 dagar och ta oechle igen och om det fortfarande är 1001, så har det jäst klart.
Skall du inte kolsyrejäsa så föreslår jag att du kör i jässtopp, för du kommer få kolsyrat om du lägger i socker och sen tappar på flaska utan att ha jässtoppat.
Är det kolsyrejäsning du tänkt göra så skulle jag tippa i ca 5-7gram strösocker per liter som löses i kokande vatten och sedan röra runt det rätt bra och sedan flaska, låta stå i ett par veckor i rumstemp.
Learning by doing is the shit
Re: Hur länge jäser cider?
Så det kan vara kolsyra som pluppar. Bra att veta.
Jag ska mäta igen om några dagar och se vad värdet visar.
Tack för svar.
Jag ska mäta igen om några dagar och se vad värdet visar.
Tack för svar.
Re: Hur länge jäser cider?
Skaka om lite för att skaka ur kolsyran.
Det KAN också vara stigande temperatur som gör att det pluppar.
Det KAN också vara stigande temperatur som gör att det pluppar.
Re: Hur länge jäser cider?
Ska du eftersöta så gör det med oförjäsbart socker. Då balanserar du ut syrligheten med sötman och kanske kommer lite mer äppelsmak fram då sötman är smakbärare.
Alla borde tvångskarbonera. Jag röstar för det alla dar i veckan! Allt blir så enkelt då. Speciellt med drycker som ska vara söta. Vid öltillverkning är det åxå enkelt, bara att mäska högt, så får man sockerarter som inte är förjäsbara av öljästen.
Men vin är annorlunda. Mycket svårarenär man inte kan jässtoppa och sen hälla i socker. Kolla med maltmagnus vad som finns för sötningsmedel i såna fall. Köp INTE suketter eller sånt kemiskt skit.
Alla borde tvångskarbonera. Jag röstar för det alla dar i veckan! Allt blir så enkelt då. Speciellt med drycker som ska vara söta. Vid öltillverkning är det åxå enkelt, bara att mäska högt, så får man sockerarter som inte är förjäsbara av öljästen.
Men vin är annorlunda. Mycket svårarenär man inte kan jässtoppa och sen hälla i socker. Kolla med maltmagnus vad som finns för sötningsmedel i såna fall. Köp INTE suketter eller sånt kemiskt skit.
Att hantera bakfylla är ett helt liv av erfarenhet...
Re: Hur länge jäser cider?
Kan bara hålla med scaryeyes
gjorde efter ica receptet o kolsyrade i corneliusfat
vart mycket nöjd med cidern (fast många här skulle nog inte kalla det cider)
men vart mycket lik dom söta goda ciderburkarna på systemet
mycket enkelt att genomföra med fat
gjorde efter ica receptet o kolsyrade i corneliusfat
vart mycket nöjd med cidern (fast många här skulle nog inte kalla det cider)
men vart mycket lik dom söta goda ciderburkarna på systemet
mycket enkelt att genomföra med fat
Re: Hur länge jäser cider?
Tack för bra information.
Jag flaskade cidern (förhoppningsvis blir det cider) för ett par dagar sen. Det blev drygt 3.5 liter av det hela.
Får återkomma med rapport längre fram om hur slutresultatet blev.
Jag flaskade cidern (förhoppningsvis blir det cider) för ett par dagar sen. Det blev drygt 3.5 liter av det hela.
Får återkomma med rapport längre fram om hur slutresultatet blev.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster