Halloj!
Har två stycken jäskärl på ca 20liter som står i ett utomhus verktygs-bod. Enligt min kunskap ska det vara cider i dessa. De har stått ute (Ej frysit till is ) de senaste 7-9 åren . Igentligen skulle de endast vara förvarade där i några månader men blev bortglömda helt enkelt! Nu har jag hittat dem igen!
Jag ANTAR att jästen är sedan länge död/förbrukad.
Tror ni att man kan göra något med detta så det blir drickbart igen? Finns en liten vit hinna inuti jäskärlet. Men Jäsrören har blivit igentäpta med något...Så inte så mycket luft som har kommit in.
Vad tror ni? Kasta eller vad kan man göra?
tillsäta lite jäst och socker sedan in i flaskor?
mvh
7-9år Gamal cider? (Drickbar?)
-
- Färsk jäst
- Inlägg: 20
- Blev medlem: fre jan 31, 2014 2:54
- Kontakt:
7-9år Gamal cider? (Drickbar?)
Skriver kort och dåligt - Ja då sitter jag på mobilen.
Annars skyller jag på att Svenska ej är mitt modersmål
Annars skyller jag på att Svenska ej är mitt modersmål
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: 7-9år Gamal cider? (Drickbar?)
Smaka och tappa på flaskor om det är gott. Den kan vara ordentligt sur men testa då att söta och smaka av om det duger. Risken finns ju att det blivit en vällagrad vinäger av det, och det kanske inte heller är helt fel...
/Weinkeller
-
- Färsk jäst
- Inlägg: 20
- Blev medlem: fre jan 31, 2014 2:54
- Kontakt:
Re: 7-9år Gamal cider? (Drickbar?)
Ska man lägga ner lite socker i flaskorna tillsamans med lite jäst för att få igång det igen så man får kolsyra?Weinkeller skrev:Smaka och tappa på flaskor om det är gott. Den kan vara ordentligt sur men testa då att söta och smaka av om det duger. Risken finns ju att det blivit en vällagrad vinäger av det, och det kanske inte heller är helt fel...
Skriver kort och dåligt - Ja då sitter jag på mobilen.
Annars skyller jag på att Svenska ej är mitt modersmål
Annars skyller jag på att Svenska ej är mitt modersmål
- Lakritskatten
- Finjäsare
- Inlägg: 70
- Blev medlem: ons nov 27, 2013 8:13
Re: 7-9år Gamal cider? (Drickbar?)
Bäst tror jag är om du först tappar om cidern för att bli av med bottensats.Systembolaget skrev:Ska man lägga ner lite socker i flaskorna tillsamans med lite jäst för att få igång det igen så man får kolsyra?Weinkeller skrev:Smaka och tappa på flaskor om det är gott. Den kan vara ordentligt sur men testa då att söta och smaka av om det duger. Risken finns ju att det blivit en vällagrad vinäger av det, och det kanske inte heller är helt fel...
Sedan skulle jag tillsätta drygt 1g jäst/20liter (vilken får du fråga andra om) samt 8g socker/liter, blanda väl och sedan tappa på flaskor.
Håller en tumme för att du hittat en skatt!
-
- Färsk jäst
- Inlägg: 20
- Blev medlem: fre jan 31, 2014 2:54
- Kontakt:
Re: 7-9år Gamal cider? (Drickbar?)
Håller tummarna jag med. Ska ta en titt imorgon så hör av mig då hur det blir!
Turbojäst?
Turbojäst?
Skriver kort och dåligt - Ja då sitter jag på mobilen.
Annars skyller jag på att Svenska ej är mitt modersmål
Annars skyller jag på att Svenska ej är mitt modersmål
- Lakritskatten
- Finjäsare
- Inlägg: 70
- Blev medlem: ons nov 27, 2013 8:13
Re: 7-9år Gamal cider? (Drickbar?)
Nja, turbojäst vill man ha när man vill ha hög alkoholstyrka snabbt.Systembolaget skrev:Håller tummarna jag med. Ska ta en titt imorgon så hör av mig då hur det blir!
Turbojäst?
Bäst är nog en jäst med hög flockning, det gör att jästen sätter sig ordentligt på botten i flaskorna.
Själv gjorde jag nyss en cider med en öljäst då jag hört att man med dessa behåller mycket av ursprungssmaken hos råvarorna och dessutom kan man få en liten(!) restsötma.
Kanske kan någon annan ge ett bättre svar, men kasta inte i något hur som helst nu!
Det är inte varje dag man hittar det du gjort.
-
- Färsk jäst
- Inlägg: 20
- Blev medlem: fre jan 31, 2014 2:54
- Kontakt:
Re: 7-9år Gamal cider? (Drickbar?)
Har nu lyckats räkna ut att det är 10år som de har legat där!Lakritskatten skrev:Nja, turbojäst vill man ha när man vill ha hög alkoholstyrka snabbt.Systembolaget skrev:Håller tummarna jag med. Ska ta en titt imorgon så hör av mig då hur det blir!
Turbojäst?
Bäst är nog en jäst med hög flockning, det gör att jästen sätter sig ordentligt på botten i flaskorna.
Själv gjorde jag nyss en cider med en öljäst då jag hört att man med dessa behåller mycket av ursprungssmaken hos råvarorna och dessutom kan man få en liten(!) restsötma.
Kanske kan någon annan ge ett bättre svar, men kasta inte i något hur som helst nu!
Det är inte varje dag man hittar det du gjort.
Jag tyks inte komma ihåg dock att jag har sätt någon bottensats i behållarna. Kan ta en bild imorgon om ni är sugna på det?
Skriver kort och dåligt - Ja då sitter jag på mobilen.
Annars skyller jag på att Svenska ej är mitt modersmål
Annars skyller jag på att Svenska ej är mitt modersmål
-
- Färsk jäst
- Inlägg: 20
- Blev medlem: fre jan 31, 2014 2:54
- Kontakt:
Re: 7-9år Gamal cider? (Drickbar?)
UPDATE:
Smakade på det idag...Smakar ju inte ängla gott. Verkar vara tre olika sorter. Men man känner att det är sprit i dem.
Verkar vara någon typ av mögel inuti dem (Tror jag)
Typ 1cm tjockt . En är vit. De andra är bruna och ser lite ut som små korn.
Vad tycker ni att man borde göra?
Smakade på det idag...Smakar ju inte ängla gott. Verkar vara tre olika sorter. Men man känner att det är sprit i dem.
Verkar vara någon typ av mögel inuti dem (Tror jag)
Typ 1cm tjockt . En är vit. De andra är bruna och ser lite ut som små korn.
Vad tycker ni att man borde göra?
Skriver kort och dåligt - Ja då sitter jag på mobilen.
Annars skyller jag på att Svenska ej är mitt modersmål
Annars skyller jag på att Svenska ej är mitt modersmål
Re: 7-9år Gamal cider? (Drickbar?)
Häll ut om det är mögligt tycker jag, känns inte direkt nyttigt
-
- Färsk jäst
- Inlägg: 20
- Blev medlem: fre jan 31, 2014 2:54
- Kontakt:
Re: 7-9år Gamal cider? (Drickbar?)
Men känns synd att kasta det. Kanske koka ur spriten?
Skriver kort och dåligt - Ja då sitter jag på mobilen.
Annars skyller jag på att Svenska ej är mitt modersmål
Annars skyller jag på att Svenska ej är mitt modersmål
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst