Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

7-9år Gamal cider? (Drickbar?)

Utrustning och teknik.
Systembolaget
Färsk jäst
Inlägg: 20
Blev medlem: fre jan 31, 2014 2:54
Kontakt:

7-9år Gamal cider? (Drickbar?)

Inlägg av Systembolaget »

Halloj!

Har två stycken jäskärl på ca 20liter som står i ett utomhus verktygs-bod. Enligt min kunskap ska det vara cider i dessa. De har stått ute (Ej frysit till is ) de senaste 7-9 åren . Igentligen skulle de endast vara förvarade där i några månader men blev bortglömda helt enkelt! Nu har jag hittat dem igen!

Jag ANTAR att jästen är sedan länge död/förbrukad.
Tror ni att man kan göra något med detta så det blir drickbart igen? Finns en liten vit hinna inuti jäskärlet. Men Jäsrören har blivit igentäpta med något...Så inte så mycket luft som har kommit in.

Vad tror ni? Kasta eller vad kan man göra?
tillsäta lite jäst och socker sedan in i flaskor?

mvh
Skriver kort och dåligt - Ja då sitter jag på mobilen.
Annars skyller jag på att Svenska ej är mitt modersmål
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Re: 7-9år Gamal cider? (Drickbar?)

Inlägg av Weinkeller »

Smaka och tappa på flaskor om det är gott. Den kan vara ordentligt sur men testa då att söta och smaka av om det duger. Risken finns ju att det blivit en vällagrad vinäger av det, och det kanske inte heller är helt fel...
/Weinkeller
Systembolaget
Färsk jäst
Inlägg: 20
Blev medlem: fre jan 31, 2014 2:54
Kontakt:

Re: 7-9år Gamal cider? (Drickbar?)

Inlägg av Systembolaget »

Weinkeller skrev:Smaka och tappa på flaskor om det är gott. Den kan vara ordentligt sur men testa då att söta och smaka av om det duger. Risken finns ju att det blivit en vällagrad vinäger av det, och det kanske inte heller är helt fel...
Ska man lägga ner lite socker i flaskorna tillsamans med lite jäst för att få igång det igen så man får kolsyra?
Skriver kort och dåligt - Ja då sitter jag på mobilen.
Annars skyller jag på att Svenska ej är mitt modersmål
Användarvisningsbild
Lakritskatten
Finjäsare
Inlägg: 70
Blev medlem: ons nov 27, 2013 8:13

Re: 7-9år Gamal cider? (Drickbar?)

Inlägg av Lakritskatten »

Systembolaget skrev:
Weinkeller skrev:Smaka och tappa på flaskor om det är gott. Den kan vara ordentligt sur men testa då att söta och smaka av om det duger. Risken finns ju att det blivit en vällagrad vinäger av det, och det kanske inte heller är helt fel...
Ska man lägga ner lite socker i flaskorna tillsamans med lite jäst för att få igång det igen så man får kolsyra?
Bäst tror jag är om du först tappar om cidern för att bli av med bottensats.
Sedan skulle jag tillsätta drygt 1g jäst/20liter (vilken får du fråga andra om) samt 8g socker/liter, blanda väl och sedan tappa på flaskor.
Håller en tumme för att du hittat en skatt!
Systembolaget
Färsk jäst
Inlägg: 20
Blev medlem: fre jan 31, 2014 2:54
Kontakt:

Re: 7-9år Gamal cider? (Drickbar?)

Inlägg av Systembolaget »

Håller tummarna jag med. Ska ta en titt imorgon så hör av mig då hur det blir!

Turbojäst?
Skriver kort och dåligt - Ja då sitter jag på mobilen.
Annars skyller jag på att Svenska ej är mitt modersmål
Användarvisningsbild
Lakritskatten
Finjäsare
Inlägg: 70
Blev medlem: ons nov 27, 2013 8:13

Re: 7-9år Gamal cider? (Drickbar?)

Inlägg av Lakritskatten »

Systembolaget skrev:Håller tummarna jag med. Ska ta en titt imorgon så hör av mig då hur det blir!

Turbojäst?
Nja, turbojäst vill man ha när man vill ha hög alkoholstyrka snabbt.
Bäst är nog en jäst med hög flockning, det gör att jästen sätter sig ordentligt på botten i flaskorna.
Själv gjorde jag nyss en cider med en öljäst då jag hört att man med dessa behåller mycket av ursprungssmaken hos råvarorna och dessutom kan man få en liten(!) restsötma.

Kanske kan någon annan ge ett bättre svar, men kasta inte i något hur som helst nu!
Det är inte varje dag man hittar det du gjort.
Systembolaget
Färsk jäst
Inlägg: 20
Blev medlem: fre jan 31, 2014 2:54
Kontakt:

Re: 7-9år Gamal cider? (Drickbar?)

Inlägg av Systembolaget »

Lakritskatten skrev:
Systembolaget skrev:Håller tummarna jag med. Ska ta en titt imorgon så hör av mig då hur det blir!

Turbojäst?
Nja, turbojäst vill man ha när man vill ha hög alkoholstyrka snabbt.
Bäst är nog en jäst med hög flockning, det gör att jästen sätter sig ordentligt på botten i flaskorna.
Själv gjorde jag nyss en cider med en öljäst då jag hört att man med dessa behåller mycket av ursprungssmaken hos råvarorna och dessutom kan man få en liten(!) restsötma.

Kanske kan någon annan ge ett bättre svar, men kasta inte i något hur som helst nu!
Det är inte varje dag man hittar det du gjort.
Har nu lyckats räkna ut att det är 10år som de har legat där!

Jag tyks inte komma ihåg dock att jag har sätt någon bottensats i behållarna. Kan ta en bild imorgon om ni är sugna på det?
Skriver kort och dåligt - Ja då sitter jag på mobilen.
Annars skyller jag på att Svenska ej är mitt modersmål
Systembolaget
Färsk jäst
Inlägg: 20
Blev medlem: fre jan 31, 2014 2:54
Kontakt:

Re: 7-9år Gamal cider? (Drickbar?)

Inlägg av Systembolaget »

UPDATE:

Smakade på det idag...Smakar ju inte ängla gott. Verkar vara tre olika sorter. Men man känner att det är sprit i dem.

Verkar vara någon typ av mögel inuti dem (Tror jag)

Typ 1cm tjockt . En är vit. De andra är bruna och ser lite ut som små korn.
Vad tycker ni att man borde göra?
Skriver kort och dåligt - Ja då sitter jag på mobilen.
Annars skyller jag på att Svenska ej är mitt modersmål
Knox
Brygguru
Inlägg: 1505
Blev medlem: ons nov 25, 2009 21:22
Ort: Borås

Re: 7-9år Gamal cider? (Drickbar?)

Inlägg av Knox »

Häll ut om det är mögligt tycker jag, känns inte direkt nyttigt ;)
Systembolaget
Färsk jäst
Inlägg: 20
Blev medlem: fre jan 31, 2014 2:54
Kontakt:

Re: 7-9år Gamal cider? (Drickbar?)

Inlägg av Systembolaget »

Men känns synd att kasta det. Kanske koka ur spriten?
Skriver kort och dåligt - Ja då sitter jag på mobilen.
Annars skyller jag på att Svenska ej är mitt modersmål
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för ciderbryggning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst