Nästa steg för min cider
- Lakritskatten
- Finjäsare
- Inlägg: 70
- Blev medlem: ons nov 27, 2013 8:13
Nästa steg för min cider
Hej!
Jag har nu jäst min första cider i en månad och har använt mig av följande:
27st x 0,2 liter ICAs äppeljuicekoncentrat
Us-05
Jästnäring
17,6 liter vatten
(Tot 23liter)
O.G 54
Cidern har sedan jäst vid ca 14 grader.
Nu kommer det ungefär en bubbla varannan minut.
Vad blir nu nästa steg? Ta ett värde och sedan tappa om eller ställa kallt?
Tanken är att såsmåningom tillsätta lite äppeljuicekoncentrat och kolsyrejäsa på flaska.
Tack på förhand!
/Lakritskatten
Jag har nu jäst min första cider i en månad och har använt mig av följande:
27st x 0,2 liter ICAs äppeljuicekoncentrat
Us-05
Jästnäring
17,6 liter vatten
(Tot 23liter)
O.G 54
Cidern har sedan jäst vid ca 14 grader.
Nu kommer det ungefär en bubbla varannan minut.
Vad blir nu nästa steg? Ta ett värde och sedan tappa om eller ställa kallt?
Tanken är att såsmåningom tillsätta lite äppeljuicekoncentrat och kolsyrejäsa på flaska.
Tack på förhand!
/Lakritskatten
- Lakritskatten
- Finjäsare
- Inlägg: 70
- Blev medlem: ons nov 27, 2013 8:13
Re: Nästa steg för min cider
Tog både ett värde på cidern och ett litet glas av den.
Värdet låg på ca 6 oechsle och cidern både smakade, luktade och såg förvånansvärt bra ut.
Borde jag nu ställa cidern kallt eller kommer jästen att fortsätta äta socker om den får?
Värdet låg på ca 6 oechsle och cidern både smakade, luktade och såg förvånansvärt bra ut.
Borde jag nu ställa cidern kallt eller kommer jästen att fortsätta äta socker om den får?
Re: Nästa steg för min cider
US 05 lär jäsa ut mer så Höj temperaturen till 19-20grader en vecka
- Lakritskatten
- Finjäsare
- Inlägg: 70
- Blev medlem: ons nov 27, 2013 8:13
Re: Nästa steg för min cider
Tack för svar!Knox skrev:US 05 lär jäsa ut mer så Höj temperaturen till 19-20grader en vecka
Och sedan kallkrach en vecka innan jag tappar om, häller i lite äppeljuicekoncentrat och buteljerar?
- Lakritskatten
- Finjäsare
- Inlägg: 70
- Blev medlem: ons nov 27, 2013 8:13
Re: Nästa steg för min cider
Nu (1/3) Låg värdet på 4.
Kanske var det jättedumt, eller åtminstone onödigt, men jag tappade om cidern och den står nu fortfarande hyfsat varmt.
Den smakar nu underbart, bortsett från att den är något sur.
Att hålla på med malolaktisk jäsning verkar för avancerat för mig då jäsningen aldrig kommer att sluta helt.
Kan man tillsätta något för att höja pH utan andra större smakpåverkningar?
Kanske var det jättedumt, eller åtminstone onödigt, men jag tappade om cidern och den står nu fortfarande hyfsat varmt.
Den smakar nu underbart, bortsett från att den är något sur.
Att hålla på med malolaktisk jäsning verkar för avancerat för mig då jäsningen aldrig kommer att sluta helt.
Kan man tillsätta något för att höja pH utan andra större smakpåverkningar?
- Lakritskatten
- Finjäsare
- Inlägg: 70
- Blev medlem: ons nov 27, 2013 8:13
Re: Nästa steg för min cider
Hej!
Kollade värdet idag (20/3) och det låg fortfarande på 4.
Vågar jag nu tillsätta socker och lite jäst, eller skulle det kunna vara så att jästen har dött och restsockret kommer få mina flaskor att explodera?
Har dessutom införskaffat bikarbonat för att höja pH något. Någon som har koll på hur man doserar detta?
Ska tidigt nästa vecka in på en längre sjukhusvistelse och vore trevligt att då få buteljera i helgen, så all hjälp är lite extra uppskattad!
Kollade värdet idag (20/3) och det låg fortfarande på 4.
Vågar jag nu tillsätta socker och lite jäst, eller skulle det kunna vara så att jästen har dött och restsockret kommer få mina flaskor att explodera?
Har dessutom införskaffat bikarbonat för att höja pH något. Någon som har koll på hur man doserar detta?
Ska tidigt nästa vecka in på en längre sjukhusvistelse och vore trevligt att då få buteljera i helgen, så all hjälp är lite extra uppskattad!
Re: Nästa steg för min cider
Tillsätt 10g socker per liter, lös upp det i varmt vatten, sen flaskar du din cider, Bikarbonat har jag aldrig läst om att man ska ha i en cider.........så det skulle jag inte ha i.Lakritskatten skrev:Hej!
Kollade värdet idag (20/3) och det låg fortfarande på 4.
Vågar jag nu tillsätta socker och lite jäst, eller skulle det kunna vara så att jästen har dött och restsockret kommer få mina flaskor att explodera?
Har dessutom införskaffat bikarbonat för att höja pH något. Någon som har koll på hur man doserar detta?
Ska tidigt nästa vecka in på en längre sjukhusvistelse och vore trevligt att då få buteljera i helgen, så all hjälp är lite extra uppskattad!
det blir inga flaskbomber.....
Lagras:
Hallon/persiko cider
Gingerale cider
NötVin
Ett mousserat vin på Ica Basic dryck.
En sats rödvin Cabernet/Merlot (glögg)
Ett eget rödvin på juice av äppel, druvor, blåbär, svartavinbär
http://flandersblog.wordpress.com/
Hallon/persiko cider
Gingerale cider
NötVin
Ett mousserat vin på Ica Basic dryck.
En sats rödvin Cabernet/Merlot (glögg)
Ett eget rödvin på juice av äppel, druvor, blåbär, svartavinbär
http://flandersblog.wordpress.com/
- Lakritskatten
- Finjäsare
- Inlägg: 70
- Blev medlem: ons nov 27, 2013 8:13
Re: Nästa steg för min cider
Tack för svar! Tänkte mest på att det borde vara en del restsocker kvar eftersom värdet inte är noll?Wickerman skrev:
Tillsätt 10g socker per liter, lös upp det i varmt vatten, sen flaskar du din cider, Bikarbonat har jag aldrig läst om att man ska ha i en cider.........så det skulle jag inte ha i.
det blir inga flaskbomber.....
Cidern fick lite lågt pH och tänkte försöka höja det något mha bikarbonat.
Re: Nästa steg för min cider
Bikkarbonatet tar nog inte bort sur smak, lagra 6 månader så kommer det att smaka mycket rundare
Re: Nästa steg för min cider
Nej jag har aldrig läst om bikarbonat för att minska på sur smak. Tror inte det kommer att påverka smaken tyvärr.
Re: Nästa steg för min cider
altså sur smak är inte detsamma som lågt ph
- Lakritskatten
- Finjäsare
- Inlägg: 70
- Blev medlem: ons nov 27, 2013 8:13
Re: Nästa steg för min cider
Inte? Den är inte syrlig eller för torr utan rent sur.Knox skrev:altså sur smak är inte detsamma som lågt ph
"Citronsur"
Jag testade att ha lite lite bikarbonat i ett glas med cidern, och det sura försvann.
Har googlat en del och folk verkar ibland köra med bikarbonat men oftare med kaliumvätekarbonat för att höja pH.
Re: Nästa steg för min cider
Det jag menar är att bara för att det inte smakar surt betyder det inte att ph är högt. Något med ph 1 kan smaka mindre surt än något med ph 4
- Lakritskatten
- Finjäsare
- Inlägg: 70
- Blev medlem: ons nov 27, 2013 8:13
Re: Nästa steg för min cider
Vinkrita kan det vara något?
Kommer kritan med några oönskade efekter, och vad är det gjort av?
Kommer kritan med några oönskade efekter, och vad är det gjort av?
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster