Precis hävt om min cider till den sekundära där den ska lagras i 3-4 månader innan den ska kolsyrejäsas och tappas om till flaskor.
min fråga är vilken temperatur mina damejeanner ska stå i nu? Just nu står dom mörkt i ca 18 grader.
temperatur sekundära?
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: temperatur sekundära?
Det jäste klart på en 25 liters damejeanne och nu fört över till några 5 liters damejeanne. Alla damejeanner är i glas.
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: temperatur sekundära?
Då är ca 10 grader att föredra, men allt mellan 5-15 duger skulle jag säga av egen erfarenhet.
/Weinkeller
Re: temperatur sekundära?
Okej, tack för svaret. En annan fråga jag undrar över är att det nu har bildats ca 1 cm bottensatts även i den sekundära. Ja va noga med att inte få med någon bottensatts när jag hävde om cidern när den hade jäst klart. Ja undrar nu om det gör något att det är bottensatts i den sekundära? Jag vill ju inte att det ska ge smak åt cidern. Hade ju tänkt lagra cidern i min sekundära i 3-4 månader innan kolsyrejäsning.
häva om igen eller låta det vara?
häva om igen eller låta det vara?
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: temperatur sekundära?
Jag skulle nog häva om. Å andra sidan har jag haft ciderflaskor med bottensats i som fortfarande varit riktigt goda.
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: temperatur sekundära?
Jag hade låtit den vara. Ju färre gånger du häver om desto bättre. Du undviker oxidation och infektionsrisk. Cidern kommer inte ta smak av bottensatsen om du lagrar svalt och inte rör upp bottensatsen vid flaskningen. Om inte cidern är helt genomsynlig kommer dessutom mer bottensats att genereras.
/Weinkeller
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster