Bozo-cider!
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Bozo-cider!
Jag har, som så många andra, följt experimenten med äppelvin gjort med bozo-metoden. Jag är mer förtjust i cider än i vin, men skillnaden är ju hårfin, det handlar ju mest om om man tillsatt socker eller inte. Nu när mina egenodlade äpplen börjar vara på sluttampen tyckte jag att det kunde vara dags för en experimentsats. Krossade äpplen, inget tillsatt socker, en Lalvin EC-1118-jäst (champagne), och tid.
Lite bilder: http://mhwc.blogg.se/2013/november/applecider.html
Lite bilder: http://mhwc.blogg.se/2013/november/applecider.html
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Bozo-cider!
Liten koll i jäshinkarna idag, det doftar äpplen, jäsning, och en hel del alkohol.
Re: Bozo-cider!
Hur tycker du att krossen fungerar? Jag funderar på att köpa en likadan till nästa år, ev. även bygga ihop den med en press.
Under tillverkning:
Äppelcider på egna äpplen - Mognad
Cantina rödvin - Klarning
Äppelcider på egna äpplen - Mognad
Cantina rödvin - Klarning
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Bozo-cider!
Den fungerar räkmacka.
Jag har en press också, med ram, från fruktpress.se. Bra pryl, men det är ju inte precis industrimängder man kan pressa på en dag.
Jag har en press också, med ram, från fruktpress.se. Bra pryl, men det är ju inte precis industrimängder man kan pressa på en dag.
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Bozo-cider!
Nu är cidern avhälld och pressad. Av 30 liter äpplen blev det 12 liter cider. Äpplena var inte så saftiga, de hade legat en stund och "mognat" i låda, ute, under en trasmatta.
Smaken var lovande, även om det kändes en del jäst ännu. Ett par veckor i jäshink med vattenlås borde fixa det.
Smaken var lovande, även om det kändes en del jäst ännu. Ett par veckor i jäshink med vattenlås borde fixa det.
Re: Bozo-cider!
ranald skrev:Den fungerar räkmacka.
Jag har en press också, med ram, från fruktpress.se. Bra pryl, men det är ju inte precis industrimängder man kan pressa på en dag.
Det är nog att föredra framför att köra 30liter must genom en råsaftcentrig i alla fall, det tar sin tid
Under tillverkning:
Äppelcider på egna äpplen - Mognad
Cantina rödvin - Klarning
Äppelcider på egna äpplen - Mognad
Cantina rödvin - Klarning
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Bozo-cider!
Nu är det upphällt i halvlitersflaskor med kronkapsyl. Smaken är syrlig och rätt besk, alkoholhalten är 6%. Jag hoppas att smaken utvecklas under lagring i 6 månader, för just nu är den inget särskilt.
- Lakritskatten
- Finjäsare
- Inlägg: 70
- Blev medlem: ons nov 27, 2013 8:13
Re: Bozo-cider!
Kul projekt ändå! Kan beskan komma från kärnhus och annat dom fick följa med kanske?ranald skrev:Nu är det upphällt i halvlitersflaskor med kronkapsyl. Smaken är syrlig och rätt besk, alkoholhalten är 6%. Jag hoppas att smaken utvecklas under lagring i 6 månader, för just nu är den inget särskilt.
Hur blev det med kolsyra?
Har man i lite socker innan buteljering när man gör cider eller häller man den på flaska innan den jäst ut helt?
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Bozo-cider!
Beskan lär komma från skalen mest. Jag har tyckt mig märka att äpplen som får ligga får beskare skal.
Kolsyra finns det ingen alls, och eftersom jag är mest förtjust i den engelska stilen "real cider" så är det ok. Men det kan kanske bli någon liten bubbla eller två om den malolaktiska fermentationen inte gått klart innan buteljering. Med tanke på hur syrlig den är finns det nog kvar äpplesyra. Annars äger jag en sodastream...
Kolsyra finns det ingen alls, och eftersom jag är mest förtjust i den engelska stilen "real cider" så är det ok. Men det kan kanske bli någon liten bubbla eller två om den malolaktiska fermentationen inte gått klart innan buteljering. Med tanke på hur syrlig den är finns det nog kvar äpplesyra. Annars äger jag en sodastream...
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Bozo-cider!
Sådär, då har jag provdruckit några flaskor. Äppelsyran har omvandlats till mjölksyra i stor utsträckning, ciderb är torr men inte alls särskilt sur. Äppelsmaken är mycket bra. Det är en hel del grums närmare botten så man får hälla upp försiktigt och sedan filtrera det sista. Jag har också provat att söta upp med socker också, det förstärkta äpplesmaken.
Re: Bozo-cider!
Hej ranald, kul att du blev nöjd. Jag såg inget om pectolase, använde du det? Annars kan jag rekomendera dig att tillsätta det nästa gång, du får ett större utbyte av frukten, mera smak och lättare att klarna. Jag kan även tipsa om att göra ett test med 1 kanelstång/liter ligga med i 2-3dagar mot slutet av klarningen. Ligger kanelstängerna med förlänge (+1vecka) upplevde jag en bitterhet/beska i cidern.
Mvh Bozo.
Mvh Bozo.
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Bozo-cider!
Nej, det var ingen pektolas i alls. Nästa år ska jag ha med det.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster