Hej Bryggforum! Jag och några vänner har dragit igång 4 st 20 liters dunkar med äppelvin/äppelcider. Är själv ganska ny inom bryggandet och oroar mig för oönskad mikrobiell aktivitet som kunnat följt med frukten från mustning till jäsning. Har läst lite på livsmedelsverket om toxinet Patulin som Penicillium expansum producerar. Är det någon som har erfarenhet av detta?
( http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med- ... r/Patulin/ , http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med- ... livsmedel/ )
Vi tillsatte jäst till vår cider/vinsats samma dag som mustningen skedde och det jäser just nu för fullt! Tänkte att tillsatsen av jästen konkurrerar antagligen ut andra mikroorganismer i drycken, dvs ingen spontanjäsning vilket kanske skulle öka risken för oönskad mikrobiell aktivitet? Är jag helt enkelt bara nojig av mig eller finns det risker att toxiner bildats/kommer bildas? Vad ska vi tänka på under bryggandet? Vi har haft dryckerna på jäsning nu i 5-6 dagar.
Toxiner i äppelvin
Re: Toxiner i äppelvin
Risken med äppelmust förekommer nog endast om man väntar mer än 3 dagar efter att man gjort musten innan man börjar jäsa så ni borde inte ha något att ora er över.
Re: Toxiner i äppelvin
Så om vi hade kört en spontanjäsning med dom jästsvamparna som finns naturligt i fruktskalet så är risken större för att toxiner bildas? Har några plastflaskor som jag spontanjäser för jag inte hade mer plats i mina jäshinkar, det bör väl vara drickbart ändå? Har hört mycket gott om spontanjäsningar men det är ju inte lätt att veta vad man sätter i sig om man inte har tillgång till att kolla vad som finns i sitt vinrenkku skrev:Risken med äppelmust förekommer nog endast om man väntar mer än 3 dagar efter att man gjort musten innan man börjar jäsa så ni borde inte ha något att ora er över.
Re: Toxiner i äppelvin
Det finns ju alltid en infektionsrisk men risken för att något giftigt skulle uppstå när du jäser äppelmust är nog nära på obefintlig sålänge man använder kärl ämnade för livsmedel.
titta bakåt
Vetenskap i all ära, men visst är 1000-tals år av erfarenheter heller inte att förakta? Människan har jäst drycker till vin sedan Noas dagar. Håll dig till vedertagna metoder så är det riskfritt.
brygger i Kinda
Re: titta bakåt
Noa däckade dock utanför sitt hus och blev hånad av sina söner, det kanske var patulinet som spökade? Skämt åsido, tack för hjälpen!davster skrev:Vetenskap i all ära, men visst är 1000-tals år av erfarenheter heller inte att förakta? Människan har jäst drycker till vin sedan Noas dagar. Håll dig till vedertagna metoder så är det riskfritt.
Re: Toxiner i äppelvin
Patulin kan vara en risk när du gör äppelmust, och därför kan du inte köpa opastöriserad must i USA. För oss som gör cider är det glädjande att konstatera att alkohol bryter ned patulin till escladiol som inte är giftigt.
Re: Toxiner i äppelvin
Kul att det är till någon nytta då! http://www.youtube.com/watch?v=Oo4OnQpwjkcGwindor skrev:Patulin kan vara en risk när du gör äppelmust, och därför kan du inte köpa opastöriserad must i USA. För oss som gör cider är det glädjande att konstatera att alkohol bryter ned patulin till escladiol som inte är giftigt.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 5 och 0 gäster