Mitt första cider? projekt
Re: Mitt första cider? projekt
Det är såvitt jag förstått främst en myt att plast ger ifrån sig smak, problemet är att den släpper igenom smak och doft. Förvarar du vatten i en plastdunk i garaget kommer det efter ett tag att smaka olja och bensin om vattnet.
Så det handlar om var du tänker förvara dunken.
Ny plast kan ha rester som luktar och ger smak men efter en ordentlig diskning så ska det inte vara nåt problem.
Så det handlar om var du tänker förvara dunken.
Ny plast kan ha rester som luktar och ger smak men efter en ordentlig diskning så ska det inte vara nåt problem.
Re: Mitt första cider? projekt
Ok, tack för svaret!latmasken skrev:Det är såvitt jag förstått främst en myt att plast ger ifrån sig smak, problemet är att den släpper igenom smak och doft. Förvarar du vatten i en plastdunk i garaget kommer det efter ett tag att smaka olja och bensin om vattnet.
Så det handlar om var du tänker förvara dunken.
Ny plast kan ha rester som luktar och ger smak men efter en ordentlig diskning så ska det inte vara nåt problem.
Re: Mitt första cider? projekt
Tycker att jäsningen har stannat av rejällt. De första 7 dagarna puttrade de på väldigt bra i röret. Dag 8 då puttrar det sporadiskt, 1 gång var 10e minut.
Kan bero på att jag har haft i för mycke socker på en och samma gång?
Hur som, ska jag avvakta eller ska jag agera? Tappa om allt och ställa varmare och hoppas på det bästa?
Kan bero på att jag har haft i för mycke socker på en och samma gång?
Hur som, ska jag avvakta eller ska jag agera? Tappa om allt och ställa varmare och hoppas på det bästa?
Re: Mitt första cider? projekt
Öppnade locket efter att det inte hade bubblat i röret ett tag. Såg massa rörelse i smeten, kolsyra? Nu efter att jag har öppnat locket och satt igen det, så har det börjat bubbla i röret igen, konstigt?
Såg ut så här,
Vad äre för grejs på ytan?
Hydrometern slog i botten på 30, ska försöka hitta något som jag kan mäta i.
Såg ut så här,
Vad äre för grejs på ytan?
Hydrometern slog i botten på 30, ska försöka hitta något som jag kan mäta i.
Re: Mitt första cider? projekt
Kan det vara äppelbitar?
Sterilisera en sked och skopa upp och kika
Sterilisera en sked och skopa upp och kika
Ekens Bryggerisällskap
För ansökan om medlemskap skicka pm eller se vår facebooksida.
För ansökan om medlemskap skicka pm eller se vår facebooksida.
Re: Mitt första cider? projekt
Ja det stämmer. Det är äppelbitar!MR Cooper skrev:Kan det vara äppelbitar?
Sterilisera en sked och skopa upp och kika
Hur noga är det med renligheten när det är alkohol i satsen? Jag använde en skopa som var maskindiskad, inte spritad eller liknande.
Re: Mitt första cider? projekt
Vissa säger att det är extremt noga men jag tycker man kan tillämpa sunt förnuft.
Ibland steriliserar jag och ibland sköljer jag bara av grejerna lite
Känns inte som att det är jättestor risk att få bakterier ifrån en ren rostfri sked
Ibland steriliserar jag och ibland sköljer jag bara av grejerna lite
Känns inte som att det är jättestor risk att få bakterier ifrån en ren rostfri sked
Ekens Bryggerisällskap
För ansökan om medlemskap skicka pm eller se vår facebooksida.
För ansökan om medlemskap skicka pm eller se vår facebooksida.
Re: Mitt första cider? projekt
Okej, då var det provsmakat och uppmätt med hydrometern.
Så här såg det ut i glaset,
Så här såg hydrometern ut, kan tillägga att den inte slog i botten i mitt mätglas(termos)
Smaken då?
Den var rätt så spritig och tunn. Lite som en dålig varm saké fast gjord på äpplen. Men jag tycker inte att det smakade dåligt, men jag förstår att lagring gör satsen gott.
Så här såg det ut i glaset,
Så här såg hydrometern ut, kan tillägga att den inte slog i botten i mitt mätglas(termos)
Smaken då?
Den var rätt så spritig och tunn. Lite som en dålig varm saké fast gjord på äpplen. Men jag tycker inte att det smakade dåligt, men jag förstår att lagring gör satsen gott.
Re: Mitt första cider? projekt
Nä visst. Kan erkänna att jag inte har varit så noga hela denna sats. Jag har använt saker som har varit diskade i diskmaskin. Får väl se om det biter mig i baken snart, peppar peppar.MR Cooper skrev:Vissa säger att det är extremt noga men jag tycker man kan tillämpa sunt förnuft.
Ibland steriliserar jag och ibland sköljer jag bara av grejerna lite
Känns inte som att det är jättestor risk att få bakterier ifrån en ren rostfri sked
Re: Mitt första cider? projekt
Hallå!
Nu har jag hävt om vinet, första hävningen, innan dess hade det stått sen 24 september, så nästan 7 månader.
Det hade klarnat väldigt bra och har en fin färg. Har varit lite orolig att jag låtit vinet ligga för länge med bottensatsen och det ska ha påverkat lite smak, vinet är nu ganska surt. Vinet ska få stå i damejeanne i minst 6 månader till innan jag häver om det och buteljerar. Hade lite problem med häverten och det snurrade upp lite bottensatsen i suget, men men.. Tog även redan på bottensatsen genom att hälla ner den i ett saftfilter och låta den rinna av.
Nu har jag hävt om vinet, första hävningen, innan dess hade det stått sen 24 september, så nästan 7 månader.
Det hade klarnat väldigt bra och har en fin färg. Har varit lite orolig att jag låtit vinet ligga för länge med bottensatsen och det ska ha påverkat lite smak, vinet är nu ganska surt. Vinet ska få stå i damejeanne i minst 6 månader till innan jag häver om det och buteljerar. Hade lite problem med häverten och det snurrade upp lite bottensatsen i suget, men men.. Tog även redan på bottensatsen genom att hälla ner den i ett saftfilter och låta den rinna av.
Re: Mitt första cider? projekt
Lite orolig över att jag inte har fyllt över hälften av vad damejeannen klarar, dvs mycke luft i kärlet. Funderar om jag ska ta och häva om det igen till ett mindre kärl, en plastdunk. Någon vänlig själ som vill kommentera på denna fundering?
Re: Mitt första cider? projekt
Blev så att jag hävde över från damejeannen till ett mindre kärl(plastdunk). Plastdunken var för liten så jag tappade resterande(dryck närmast bottensats) i 3 stycken 1.5 liter glasflaskor.
Re: Mitt första cider? projekt
jag ville inte starta en ny tråd så jag snyltar på den här. även jag var nybörjare på cider en gång i tiden så i väntan på höstens äpplen/päron gjorde jag en provsats på äpplen från min lokala affär. röda mjöliga söta äpplen som jag rev på ett rivjärn och tröck ut saften i ett durkslag fick drygt 1l tillsatta jäst och efter någon vecka den färdig och på flaska med lite socker för bubblornas skull, c:a 6mån senare korkade jag upp mina flaskor och det smaka och såg ut som cider inte som "old english" men åt det hållet. mina två större satser på svenska äpplen har blivit cider men surt och tuna och inte alls behagliga att dricka. så min fråga är då vad ska jag blanda min äppelmust med nu i år 2013 för att få ett behagligt cider som man inte behöver skämmas för. josen har varit god att dricka och jag har använt olika jäster både old englishcider och öob vita "E"påse. men nä... Tackar för svar.
tveka inte.
Re: Mitt första cider? projekt
Hösten 2013 kommer jag har plocka mina äpplen, kommer att bli ganska tidigt eftersom jag bor i västerbotten, låta dom ligga plockade ett tag för att gotta till sig. Sen kommer jag att musta dom i en råsaftcentrifug. Kommer att låta musten stå 1 dygn max eller inte stå något alls. Kommer att köpa någonslags jäst, ciderjäst eller champagnejäst, hälla i de och låta stå i 3-4 månader innan jag tappar det för första gången. Kommer att lämna ett par liter för att slippa bottensats(bottensattsen+resterande dricka kommer jag att ta hand om, men inte i samma bulklagring). Jag kommer att bulkalagra majoriteten av cidern i ca 1 år innan det tappas på flaska. Kommer att tillsätta ca 5-6 gram/liter socker i varje flaska och låta flaskorna lagras i minst 6 månader upp till 1 år.uppsala55 skrev:jag ville inte starta en ny tråd så jag snyltar på den här. även jag var nybörjare på cider en gång i tiden så i väntan på höstens äpplen/päron gjorde jag en provsats på äpplen från min lokala affär. röda mjöliga söta äpplen som jag rev på ett rivjärn och tröck ut saften i ett durkslag fick drygt 1l tillsatta jäst och efter någon vecka den färdig och på flaska med lite socker för bubblornas skull, c:a 6mån senare korkade jag upp mina flaskor och det smaka och såg ut som cider inte som "old english" men åt det hållet. mina två större satser på svenska äpplen har blivit cider men surt och tuna och inte alls behagliga att dricka. så min fråga är då vad ska jag blanda min äppelmust med nu i år 2013 för att få ett behagligt cider som man inte behöver skämmas för. josen har varit god att dricka och jag har använt olika jäster både old englishcider och öob vita "E"påse. men nä... Tackar för svar.
Re: Mitt första cider? projekt
Vet för lite i dagsläget om tannin och citronsyra, men jag ska läsa på om det innan jag sätter satsen.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster