Ica lättdrycks (cider) alkoläsk
Re: Ica lättdrycks (cider) alkoläsk
Sockret har en volym också, så volymen blir större, så det stämmer inte helt.
Problemet här är att vi pratar om volymprocent, fast det är mycket enklare att räkna på viktprocent.
Grejen är att jästen omvandlar x gram socker till y gram etanol (det är ren kemi, atomerna i en viss mängd sockermolekyler räcker till en viss mängd etanolmolekyler).
Eftersom det är över 20 år sen jag läste kemi i plugget har jag inte hundra koll på exakta formlerna, men man kan ju läsa på wikipedia.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Fermenteri ... ns_biokemi
Det innebär att 1 mol glukos blir 2 mol etanol och 2 mol koldioxid.
1 mol glukos väger 180,156 gram, 1 mol etanol väger 46,069 gram.
Det innebär att 17 gram glukos blir 4,35 gram etanol (46,069/180,156 gram etanol per gram glukos).
Nu är ju strösocker inte ren glukos, så man får ju räkna om lite på den biten också. Det var mest principen jag tänkte visa.
Problemet här är att vi pratar om volymprocent, fast det är mycket enklare att räkna på viktprocent.
Grejen är att jästen omvandlar x gram socker till y gram etanol (det är ren kemi, atomerna i en viss mängd sockermolekyler räcker till en viss mängd etanolmolekyler).
Eftersom det är över 20 år sen jag läste kemi i plugget har jag inte hundra koll på exakta formlerna, men man kan ju läsa på wikipedia.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Fermenteri ... ns_biokemi
Det innebär att 1 mol glukos blir 2 mol etanol och 2 mol koldioxid.
1 mol glukos väger 180,156 gram, 1 mol etanol väger 46,069 gram.
Det innebär att 17 gram glukos blir 4,35 gram etanol (46,069/180,156 gram etanol per gram glukos).
Nu är ju strösocker inte ren glukos, så man får ju räkna om lite på den biten också. Det var mest principen jag tänkte visa.
-
- Bryggare
- Inlägg: 121
- Blev medlem: sön mar 04, 2012 17:58
Re: Ica lättdrycks (cider) alkoläsk
alltså det där är ju överkurs så det visslar om det, är väl ingen hemmabryggare som sätter sig ner och räknar på mol.
Man är väl mest intresserad av hur mycket alkohol det kan tänkas vara, inget exakt.
Man är väl mest intresserad av hur mycket alkohol det kan tänkas vara, inget exakt.
Re: Ica lättdrycks (cider) alkoläsk
ja det är yrseln man är ute efter
Re: Ica lättdrycks (cider) alkoläsk
Jag försökte bara förklara hur man har kommit fram till den där siffran att 17 gram socker per liter ger 1% alkohol.
Men som sagt var, tillsätter du 1 kg socker så ökar du också volymen med 0,63 liter.
Så om du har 10 liter mäsk och tillsätter 1 kg socker så är det 10,63 liter mäsk efter det.
Men som sagt var, tillsätter du 1 kg socker så ökar du också volymen med 0,63 liter.
Så om du har 10 liter mäsk och tillsätter 1 kg socker så är det 10,63 liter mäsk efter det.
Re: Ica lättdrycks (cider) alkoläsk
har för mig att ca hälfren av den volymökningen avgår som kolsyra dock
Re: Ica lättdrycks (cider) alkoläsk
Det kan nog stämma bra, jag ser det på senaste ölbryggningen, lite drygt 20 liter i kärlet, men 19 finns kvar nu...
Änglarnas andel...
Änglarnas andel...
Re: Ica lättdrycks (cider) alkoläsk
Har nu provsmakat bägge varianterna, päron/fläder är nog den klart bästa även om blåbär/lime/päron är bra. Nästa vända blir det nog med lite självplockade bär, hallon,jordgubbar,blåbär. Får se.
Re: Ica lättdrycks (cider) alkoläsk
mätte FG idag.. 1.000 om det är möjligt. Borde bli
(41-16)+(30-0)/7.36
7,47 %
nu ska man bara försöka söta den utan att det jäser. kanske men sån där FUN Light saft, aka aspartam
(41-16)+(30-0)/7.36
7,47 %
nu ska man bara försöka söta den utan att det jäser. kanske men sån där FUN Light saft, aka aspartam
Re: Ica lättdrycks (cider) alkoläsk
Jag bröt upp en väl kyld flaska av flädern idag i solen satte mig i lä för den kalla nordvästliga vinden och det smakade fantastiskt bra.
-
- Finjäsare
- Inlägg: 65
- Blev medlem: tis apr 17, 2012 18:46
- Ort: töcksfors
- Kontakt:
Re: Ica lättdrycks (cider) alkoläsk
hej alla glada bryggare
längesen jag var här inne nu. har varit sommar och sol och semester och massa annat så man inte har suttit framför datorn hela tiden.
för nästan 2,5 månader sen så gjorde jag ju sån här cider och faktiskt så står den fortfarande orörd i sitt jäskärl. så nu har jag några frågor.
#1 kan det vara så att den har stått för länge så att den har blivit dålig eller så?
#2 finns det verkligen kvar någon jäst till kolsyrejäsningen efter så här lång tid, eller ska jag tillsätta mer jäst?
#3 angående kolsyrejäsningen, hur mycket sockr brukar vara lagom till cider? man vill ju ha ganska kolsyrat när det gäller cider.
funkar det att lägga i 2-3 sockerbitar i varje flaska? det hade ju varit smidigt med sockerbitar.
/andreas
längesen jag var här inne nu. har varit sommar och sol och semester och massa annat så man inte har suttit framför datorn hela tiden.
för nästan 2,5 månader sen så gjorde jag ju sån här cider och faktiskt så står den fortfarande orörd i sitt jäskärl. så nu har jag några frågor.
#1 kan det vara så att den har stått för länge så att den har blivit dålig eller så?
#2 finns det verkligen kvar någon jäst till kolsyrejäsningen efter så här lång tid, eller ska jag tillsätta mer jäst?
#3 angående kolsyrejäsningen, hur mycket sockr brukar vara lagom till cider? man vill ju ha ganska kolsyrat när det gäller cider.
funkar det att lägga i 2-3 sockerbitar i varje flaska? det hade ju varit smidigt med sockerbitar.
/andreas
Re: Ica lättdrycks (cider) alkoläsk
pratar du 33 cl flaskor eller vadå ??
3 bitar i en 33a vill då inte jag vara i närheten av , det blir över 32 gram per liter .
RISKEN ÄR ÖVEHÄNGANDE ATT DU FÅR FLASKBOMBER DÅ SOM KOMMER ATT EXPLODERA UNDER JÄSNINGENS GÅNG .
har för mig att en sockerbit är 3,6 gram
men varför krångla med sockerbitar när det är så mycket enklare med vanligt strösocker ??
om du vill ha mycket kolsyra så är max 12 gram per liter vettigt , mer än så är inte lämpligt . även med 12 gram måste du ha drycken inihelvete väl kyld innan du öppnar om du vill ha nått kvar i flaskan .
men vill man ha lite så kan man gå ända ner till 4-5 gram per liter
låt oss säga att du vill ha 12 gr per liter och du har 20 liter cider , tappa om cidern så du får bort all bottensats och tillsätt 240 gram socker , se till att allt socker löser sig till 100% i vätskan , flaska cidern direkt och på med kapsyler .
låt stå i värmen i 3-4 veckor innan du ställer ner det i källaren för lagring , den blir bara godare och godare .
det är helt klart smidigaste sättet att göra det på .
men för att veta om du har levande jäst kvar i vätskan så kan du testa med en 33 cl pet flaska och 4 gram socker i den , väg upp 4 gram och ha i flaskan .
fyll upp med cider ända upp till ringen under gängorna .
ruska och lät stå , kläm på den så känner du om den hårdnar eller inte , men det kan ta tid att få jästen att börja arbeta igen .
öppna inte och släpp ut nå kolsyra , låt den vara tills flaskan är stenhård och ytterligare 2 veckor .
sen ställer du in den i kylen försiktigt så du inte rubbar bottensatsen som hunnit sätta sig skapligt på de 2 veckorna , ta ut den efter ett dygn och skruva av hatten försiktigt jag lovar att det är fart på kolsyran med 12 gram per liter
om man vill kan man lösa 1 kryddmått med jäst och 2 kryddmått näring i 1 dl vatten och tillsätta till de 20 litrarna samtidigt med sockret om det skulle vara dålig fart på jästen .
men efter så pass kort tid i en så pass relativt sett svag alkohollösning så tror jag inte att det behövs , men jag brukar göra det i alla fall för att vara säker .
3 bitar i en 33a vill då inte jag vara i närheten av , det blir över 32 gram per liter .
RISKEN ÄR ÖVEHÄNGANDE ATT DU FÅR FLASKBOMBER DÅ SOM KOMMER ATT EXPLODERA UNDER JÄSNINGENS GÅNG .
har för mig att en sockerbit är 3,6 gram
men varför krångla med sockerbitar när det är så mycket enklare med vanligt strösocker ??
om du vill ha mycket kolsyra så är max 12 gram per liter vettigt , mer än så är inte lämpligt . även med 12 gram måste du ha drycken inihelvete väl kyld innan du öppnar om du vill ha nått kvar i flaskan .
men vill man ha lite så kan man gå ända ner till 4-5 gram per liter
låt oss säga att du vill ha 12 gr per liter och du har 20 liter cider , tappa om cidern så du får bort all bottensats och tillsätt 240 gram socker , se till att allt socker löser sig till 100% i vätskan , flaska cidern direkt och på med kapsyler .
låt stå i värmen i 3-4 veckor innan du ställer ner det i källaren för lagring , den blir bara godare och godare .
det är helt klart smidigaste sättet att göra det på .
men för att veta om du har levande jäst kvar i vätskan så kan du testa med en 33 cl pet flaska och 4 gram socker i den , väg upp 4 gram och ha i flaskan .
fyll upp med cider ända upp till ringen under gängorna .
ruska och lät stå , kläm på den så känner du om den hårdnar eller inte , men det kan ta tid att få jästen att börja arbeta igen .
öppna inte och släpp ut nå kolsyra , låt den vara tills flaskan är stenhård och ytterligare 2 veckor .
sen ställer du in den i kylen försiktigt så du inte rubbar bottensatsen som hunnit sätta sig skapligt på de 2 veckorna , ta ut den efter ett dygn och skruva av hatten försiktigt jag lovar att det är fart på kolsyran med 12 gram per liter
om man vill kan man lösa 1 kryddmått med jäst och 2 kryddmått näring i 1 dl vatten och tillsätta till de 20 litrarna samtidigt med sockret om det skulle vara dålig fart på jästen .
men efter så pass kort tid i en så pass relativt sett svag alkohollösning så tror jag inte att det behövs , men jag brukar göra det i alla fall för att vara säker .
-
- Finjäsare
- Inlägg: 65
- Blev medlem: tis apr 17, 2012 18:46
- Ort: töcksfors
- Kontakt:
Re: Ica lättdrycks (cider) alkoläsk
japp det är 33cl flaskor så det kanske blir lite mycket med 3 sockerbitar i varje
kan ta vanligt strösocker istället. kan ju ta 8-9g/liter för att va på säkra sidan
men angående det med att se om det finns levande jäst kvar så tycker jag det lät väldigt krångligt.. hålla på i flera veckor för att se om det finns jäst kvar. efter dom veckorna kanske det sista av jästen dött så även om det jäser i den "provflaskan" så kanske det hinner försvinna mer jäst när jag ska börja kolsyrejäsa dom andra..
finnd et inget lättare sätt? eller är det ingen som vet om det brukar funka efter 2,5 månader.
eller så chansar jag bara på att det funkar.. men det kommer ju säkert va trögt men hur lång tid borde det ta i så fall innan det börjar bli kolsyra?
kan man inte bara strö i väldigt välsigt lite jäst i varje flaska samtidigt som man häller i sockerlösningen?
kan ta vanligt strösocker istället. kan ju ta 8-9g/liter för att va på säkra sidan
men angående det med att se om det finns levande jäst kvar så tycker jag det lät väldigt krångligt.. hålla på i flera veckor för att se om det finns jäst kvar. efter dom veckorna kanske det sista av jästen dött så även om det jäser i den "provflaskan" så kanske det hinner försvinna mer jäst när jag ska börja kolsyrejäsa dom andra..
finnd et inget lättare sätt? eller är det ingen som vet om det brukar funka efter 2,5 månader.
eller så chansar jag bara på att det funkar.. men det kommer ju säkert va trögt men hur lång tid borde det ta i så fall innan det börjar bli kolsyra?
kan man inte bara strö i väldigt välsigt lite jäst i varje flaska samtidigt som man häller i sockerlösningen?
Re: Ica lättdrycks (cider) alkoläsk
varför envisas du med att hålla på och pyttsa i varje flaska separat ??
det är bara krångligt och du får aldrig lika mycket i varje flaska
lös allt i den totala mångden cider istället om du vill få samma sak i alla flaskorna .
det var ju det jag skrev i förra inlägget att det finns med 99,99% säkerhet levande jäst i din cider
givetvis tar det inte flera veckor att konstatera om det är liv i jästen eller inte
skulle gissa att flaskan blir hård efter ca 5 dagar om du ruskar den dagligen
då vet du ju att jästen lever så fort flaskan hårdnar, resten var bara för att låta jästen sedimentera innan du öppnar så du slipper dricka jästen
det är bara krångligt och du får aldrig lika mycket i varje flaska
lös allt i den totala mångden cider istället om du vill få samma sak i alla flaskorna .
det var ju det jag skrev i förra inlägget att det finns med 99,99% säkerhet levande jäst i din cider
givetvis tar det inte flera veckor att konstatera om det är liv i jästen eller inte
skulle gissa att flaskan blir hård efter ca 5 dagar om du ruskar den dagligen
då vet du ju att jästen lever så fort flaskan hårdnar, resten var bara för att låta jästen sedimentera innan du öppnar så du slipper dricka jästen
-
- Finjäsare
- Inlägg: 65
- Blev medlem: tis apr 17, 2012 18:46
- Ort: töcksfors
- Kontakt:
Re: Ica lättdrycks (cider) alkoläsk
ok nej jag behöver inte hälla i dom separata flaskorna. jag kan hälla över i en annan behållare och blanda allt där. då får jag ju mätt också exakt hur mycket det är så blandningen blir rätt.
men då gör jag så att jag chansar på att det är jäst kvar, sen häller jag i 9g/l socker och sen får det stå och kolsyrejäsa i garderoben i några veckor.
tack för hjälpen
men då gör jag så att jag chansar på att det är jäst kvar, sen häller jag i 9g/l socker och sen får det stå och kolsyrejäsa i garderoben i några veckor.
tack för hjälpen
Re: Ica lättdrycks (cider) alkoläsk
kör en 33 cl pet åxå att ha som "kläm" referens
så du kan känna att det händer något och när det händer så du får ett tidsperspektiv på när själva kolsyreproduktionen är klar .
men kom ihåg att sån här cider måste drickas ur glas om du inte vill skita fan efter du druckit några eftersom du har en bra skvätt jäst på botten av flaskan som virvlar upp satan så lätt
därför lagrar jag all min cider ca 1 år på flaska så att jästen ska hinna bli så hård som möjligt
så du kan känna att det händer något och när det händer så du får ett tidsperspektiv på när själva kolsyreproduktionen är klar .
men kom ihåg att sån här cider måste drickas ur glas om du inte vill skita fan efter du druckit några eftersom du har en bra skvätt jäst på botten av flaskan som virvlar upp satan så lätt
därför lagrar jag all min cider ca 1 år på flaska så att jästen ska hinna bli så hård som möjligt
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster