Tjena
Jag och min polare har brygt vin några gånger förut med 7-dagars satser ifrån coop. Nu tänkte vi pröva på att göra cider på ungefär samma sett.
Min mor jobbar på ett saft och juiceföretag där de köper in koncentrat från äpple och päron i stora volymer.
Skulle det funka att slänga i 10 liter koncentrat (okonserverat) och 10 liter vatten i en 25 liters dunk och sen jäsa med vanligt jäst som man får med i ett 7-dagars paket,
sedan när man har sitt päronvin, tillsätta kolsyrat vatten, aromer, lite surhetsreglerande medel och socker sedan tappa upp i flaskor?
Eller finns det andra ställen där man kan köpa råsaft okonserverad för bra pris?
tacksam för svar
Första Cidersatsen
Re: Första Cidersatsen
Det finns flera trådar i forumet om att höra cider på juice (eller andra drycker), i princip ska det väl gå att göra som du beskriver men jag orkar inte räkna på om det är risk att sockerhalten blir för hög vid jässtarten om du bara blandar 1:1 (koncentratet är väl gjort för att blandas 1:4 eller nåt sånt?).
- Lakritskatten
- Finjäsare
- Inlägg: 70
- Blev medlem: ons nov 27, 2013 8:13
Re: Första Cidersatsen
Jag gjorde nyligen en cider från koncentrerad äppeljuice, tänk på att inte bara sockermängden ökar vid starkare saft utan även syra vilket jag fick lite problem med.newbrewer20 skrev:Tjena
Jag och min polare har brygt vin några gånger förut med 7-dagars satser ifrån coop. Nu tänkte vi pröva på att göra cider på ungefär samma sett.
Min mor jobbar på ett saft och juiceföretag där de köper in koncentrat från äpple och päron i stora volymer.
Skulle det funka att slänga i 10 liter koncentrat (okonserverat) och 10 liter vatten i en 25 liters dunk och sen jäsa med vanligt jäst som man får med i ett 7-dagars paket,
sedan när man har sitt päronvin, tillsätta kolsyrat vatten, aromer, lite surhetsreglerande medel och socker sedan tappa upp i flaskor?
Eller finns det andra ställen där man kan köpa råsaft okonserverad för bra pris?
tacksam för svar
Isätllet för vinjäst rekommenderar jag en öljäst (jag använde Us-05) och istället för kolsyrat vatten rekommenderar jag att ni läser på om flaskjäsning!
-
- Newbie
- Inlägg: 3
- Blev medlem: ons apr 09, 2014 12:42
Re: Första Cidersatsen
Vilken koncetration använde du? 1:4 juice vatten?Jag gjorde nyligen en cider från koncentrerad äppeljuice, tänk på att inte bara sockermängden ökar vid starkare saft utan även syra vilket jag fick lite problem med.
Isätllet för vinjäst rekommenderar jag en öljäst (jag använde Us-05) och istället för kolsyrat vatten rekommenderar jag att ni läser på om flaskjäsning!
- Lakritskatten
- Finjäsare
- Inlägg: 70
- Blev medlem: ons nov 27, 2013 8:13
Re: Första Cidersatsen
Jag hällde allt koncentrat jag hade i en hink och spädde sedan med vatten tills dess att jag fick det O.G jag ville ha. Jag tror det blev ungefär 30% istället för dem 20% som det står på juicepaketen.newbrewer20 skrev:
Vilken koncetration använde du? 1:4 juice vatten?
-
- Newbie
- Inlägg: 3
- Blev medlem: ons apr 09, 2014 12:42
Re: Första Cidersatsen
Nu har vårat äppelvin jäst färdigt och vi väntar på klarning. Det smakar starkt, ungefär 13-14%. Nu tänkte vi bara göra sodastream-vatten och sen blanda ut så det blir c.a 6-7%. Vi hinner inte flaskjäsa för vi ska supa upp skiten på valborg
Om jag bara har i sodastreamvatten så kommer det ju inte smaka så gott, då är frågan, hur mycket socker, äppelsaft, citronsaft och annat gott ska man ha i för det ska smaka som en riktigt blaskcider från systemet? (typ rekordelig) Ev om man ska ha typ en kanelstång/näktar smak? fläder? vad vet jag.
Om någon annan gjort något liknande skriv gärna hur erat slutresultat blev och vad ni rekommenderar
Om jag bara har i sodastreamvatten så kommer det ju inte smaka så gott, då är frågan, hur mycket socker, äppelsaft, citronsaft och annat gott ska man ha i för det ska smaka som en riktigt blaskcider från systemet? (typ rekordelig) Ev om man ska ha typ en kanelstång/näktar smak? fläder? vad vet jag.
Om någon annan gjort något liknande skriv gärna hur erat slutresultat blev och vad ni rekommenderar
- Lakritskatten
- Finjäsare
- Inlägg: 70
- Blev medlem: ons nov 27, 2013 8:13
Re: Första Cidersatsen
Rekommenderar gör jag såklart intenewbrewer20 skrev: Om någon annan gjort något liknande skriv gärna hur erat slutresultat blev och vad ni rekommenderar
Men om jag var tvungen att göra på detta vis så skulle jag blanda ett glas tills det blir gott och noggrant skriva upp måtten för att sedan använda detta som mall.
Dessutom skulle jag se om sodastreamern går med på att kolsyra alltihop istället för enbart vattnet, tänk på att hålla allt kallt då gasen lättare löser sig i vatten vid lägre temperaturer.
Här är en av forumets användare som försöker sig på något liknande: https://www.youtube.com/watch?v=DwaopRLcNe4 . Det kan säkert vara till hjälp!
Re: Första Cidersatsen
Om man tänker kolsyrejäsa cider, kan/skall man då använda Klarningsmedel? Är det någon som vet hur mycket socker man skall ha i flaskorna när det är dags för kolsyrejäsningen?
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster