Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Så här tänker jag göra cider.

Utrustning och teknik.
Saaajmon
Färsk jäst
Inlägg: 15
Blev medlem: tor aug 17, 2006 2:00

Så här tänker jag göra cider.

Inlägg av Saaajmon »

Om man använder hemmagjord saft med bara bär o socker borde det väl funka bra?
Användarvisningsbild
kvm3
Bryggare
Inlägg: 149
Blev medlem: lör jan 03, 2009 2:25

Så här tänker jag göra cider.

Inlägg av kvm3 »

Saaajmon skrev:Om man använder hemmagjord saft med bara bär o socker borde det väl funka bra?
Det går alldeles utmärkt :wink:
volvo744
Bryggare
Inlägg: 115
Blev medlem: sön jul 27, 2008 22:45

Så här tänker jag göra cider.

Inlägg av volvo744 »

Det blev bra resultat :)
Jag ska göra efter detta recept nu.
nu ska jag ta 25 liters hink.
https://www.flashback.info/showpost.php ... ostcount=6
Det är från flashback men det är ett seriöst recept.
Saaajmon
Färsk jäst
Inlägg: 15
Blev medlem: tor aug 17, 2006 2:00

Så här tänker jag göra cider.

Inlägg av Saaajmon »

volvo744 skrev:Det blev bra resultat :)
Jag ska göra efter detta recept nu.
nu ska jag ta 25 liters hink.
https://www.flashback.info/showpost.php ... ostcount=6
Det är från flashback men det är ett seriöst recept.
Hur mycket socker?
Vad är ett jässtopp?
Användarvisningsbild
kvm3
Bryggare
Inlägg: 149
Blev medlem: lör jan 03, 2009 2:25

Så här tänker jag göra cider.

Inlägg av kvm3 »

Saaajmon skrev:Hur mycket socker?
Vad är ett jässtopp?
Om du läser receptet så står det "5kg socker" ;)

Jässtopp använder du som namnet antyder för att avsluta en pågående jäsning.
Saaajmon
Färsk jäst
Inlägg: 15
Blev medlem: tor aug 17, 2006 2:00

Så här tänker jag göra cider.

Inlägg av Saaajmon »

kvm3 skrev:
Saaajmon skrev:Hur mycket socker?
Vad är ett jässtopp?
Om du läser receptet så står det "5kg socker" ;)

Jässtopp använder du som namnet antyder för att avsluta en pågående jäsning.
Jäser det inte ut av sig själv efter ett tag?
Användarvisningsbild
svartnos
Föredetta moderator
Inlägg: 1075
Blev medlem: tis apr 22, 2008 23:23

Så här tänker jag göra cider.

Inlägg av svartnos »

Jodå, det jäser ut av sig själv men man använder jässtopp för att det inte ska jäsa mer när man har butelerat cidern.
Och dessutom om du vill eftersöta din cider så ska inte jäsningen börja igen.

Så nu vet du...

//Svartnos
Användarvisningsbild
kvm3
Bryggare
Inlägg: 149
Blev medlem: lör jan 03, 2009 2:25

Så här tänker jag göra cider.

Inlägg av kvm3 »

Saaajmon skrev:Jäser det inte ut av sig själv efter ett tag?
Jo, fast det underlättar klarningen om man inte har en massa levande jästceller i brygden.
scaryeyes
Brygguru
Inlägg: 1406
Blev medlem: tis sep 16, 2008 12:05
Ort: Finja

Så här tänker jag göra cider.

Inlägg av scaryeyes »

Har man haft i jässtopp lär man inte kunna jäsa kolsyra i flaskorna...
Att hantera bakfylla är ett helt liv av erfarenhet...
Limpan
Färsk jäst
Inlägg: 10
Blev medlem: tis jun 22, 2010 20:51
Ort: Trönö och Sandviken

Så här tänker jag göra cider.

Inlägg av Limpan »

Vad jag har förstått så ska man altid använda hela påsen med jäst upp till den mängd som angivits. går du över den mängden ska man däremot ha i två påsar.
Användarvisningsbild
Yoji
Bryggare
Inlägg: 155
Blev medlem: sön jul 17, 2011 22:33

Så här tänker jag göra cider.

Inlägg av Yoji »

måste man ha jäststop? kan man inte suga ut vätska (lämna bottensatsen) och låta det stå? eventuellt skaka då och då.. vet inte riktigt. berätta för mig :D

och måste man ha sån där vätska som gör vätskan klar?
Peace!
xxasetxx
Newbie
Inlägg: 1
Blev medlem: tor sep 26, 2013 14:28

Re: Så här tänker jag göra cider.

Inlägg av xxasetxx »

När det gäller saft kan jag rekommendera Kiviks koncentrerad saft. Den på 2 dl innehåller inga konserveringsmedel och jäser bra!
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Så här tänker jag göra cider.

Inlägg av latmasken »

Nej, man måste inte ha jässtopp eller klarningsmedel. Man kan ha tålamod istället.

Jässtopp kan behövas om man vill ha restsötma, men annars är det bara att vänta på att jästen ätit upp allt socker och sjunkit till botten.
larsw10
Turbojäsare
Inlägg: 48
Blev medlem: tis apr 29, 2008 17:41

Jässtopp eller inte?

Inlägg av larsw10 »

Jag har nu kollat jäsningen på min cider och den verkar ha avstannat mätte för 3 dagar sedan och nu funderar jag om jag ska häva i jässtopp Enligt anvismimgarna så ska man få ur all kolsyra genom att skaka brygden för att få det att klarna.

Visst detta är bra för viner men jag vill ju ha kolsyran kvar i min cider den ska ju finnas där enligt mig. Nu är ju jässtoppen för viner och då vill iallafall jag ha bort kolsyran men nu när jag har gjett mig på att göra cider ska den vara kvar.

Fråga 1 Går det att få dit kolsyra genom att tillsätta socker eller nåt annat medel senare eller måste kolsyran finnas där från början.

Fråga 2 Kan man med fördel lagra cider på fat för att få bort syrligheten och få en "Rundare" smak på cidern eller ska jag bara eftersöta efter en viss tids lagring och isåfall hur lång tid bör man lagra cidern för bästa smak.

Har en potatiskällare som håller ca 13-14 grader perfekt för ändamålet. där jäsningen även har ägt rum.

Hur har Du gått tillväga latmasken?
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Så här tänker jag göra cider.

Inlägg av latmasken »

Kolsyran kommer inte att vara kvar om du inte har cidern i något som tål tryck. Det normala är att man kolsyrejäser på flaska, samma princip gäller när man gör öl. Man låter alltså brygden klarna, tappar om den, tillsätter lite nytt socker och tappar på flaska och låter det kolsyrejäsa där.

Du ska INTE jässtoppa om du ska kolsyrejäsa, för att kolsyrejäsningen skall fungera måste det finnas lite levande jästeceller kvar när du tappar på flaska.

Det finns massor med trådar om hur man gör cider, bara att läsa igenom.
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för ciderbryggning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster