Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Idé kring "thumper"

Potstills, essensbrännare och strippers
Glasfiberkofta
Färsk jäst
Inlägg: 20
Blev medlem: tis jul 06, 2010 21:07

Idé kring "thumper"

Inlägg av Glasfiberkofta »

Hej!

Jag har en fråga gällande thumpers till potstills utrustade med liebigkylare. Om man använder en hög och smal thumper och fyller den med skurbollar bör väl resultatet bli
det samma som med en kolonn? Tanken slog mig, och jag undrar om någon testat detta? Självklart vore det bäst om man hade en högre kolonn, men säg att man använde en större burk eller liknande.
Anubis
Bryggmästare
Inlägg: 259
Blev medlem: ons feb 26, 2014 21:28
Ort: fjollträsk

Re: Idé kring "thumper"

Inlägg av Anubis »

Hej
En ritning skulle underlätta förstå vad du menar.
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Idé kring "thumper"

Inlägg av latmasken »

Nja, det kommer inte riktigt att fungera.

Det du beskriver blir ju lite som en kommerisell tvåstegskolonn och såvitt jag förstått är risken stor att du får en väldig massa restprodukter nedanför din kolonn. Du kommer alltså behöva nån form av avtappning där.

Det du saknar är 5:an på den här bilden.
continuousstillprocess.gif
continuousstillprocess.gif (9.69 KiB) Visad 211 gånger
Det är alltså därför det är bättre att ha kolonnen ovanpå kokaren.
Anubis
Bryggmästare
Inlägg: 259
Blev medlem: ons feb 26, 2014 21:28
Ort: fjollträsk

Re: Idé kring "thumper"

Inlägg av Anubis »

Är de det här du menade?
kolonn m inbyggd thumper.jpg
kolonn m inbyggd thumper.jpg (18.55 KiB) Visad 678 gånger
Två kolonner med en inbyggd thumper.
Man behöver nog någon form av reflux kylare på första kolonnen.
Längden på första kolonnen kan nog minskas.
Den andra kolonnen går ned i mäsken men rinner bara över om den kommer över en viss mängd i röret.
Här utnyttjar man värmen från mäsken för att förånga strippen.
Såg något liknande på http://www.artisan-distiller.com/phpBB3/index.php men andra kolonnen gick inte ned i kokkärlet.
Det är mitt bidrag :)
Flerpen
Bryggmästare
Inlägg: 684
Blev medlem: tis maj 13, 2014 1:44
Utrustning: koppar

Re: Idé kring "thumper"

Inlägg av Flerpen »

Anubis skrev:Är de det här du menade?
kolonn m inbyggd thumper.jpg
Två kolonner med en inbyggd thumper.
Man behöver nog någon form av reflux kylare på första kolonnen.
Längden på första kolonnen kan nog minskas.
Den andra kolonnen går ned i mäsken men rinner bara över om den kommer över en viss mängd i röret.
Här utnyttjar man värmen från mäsken för att förånga strippen.
Såg något liknande på http://www.artisan-distiller.com/phpBB3/index.php men andra kolonnen gick inte ned i kokkärlet.
Det är mitt bidrag :)
Vad skulle fördelen med den där vara? Varför skulle 2 kolonner vara bättre än 1?
Anubis
Bryggmästare
Inlägg: 259
Blev medlem: ons feb 26, 2014 21:28
Ort: fjollträsk

Re: Idé kring "thumper"

Inlägg av Anubis »

Flerpen skrev:
Anubis skrev:Är de det här du menade?
kolonn m inbyggd thumper.jpg
Två kolonner med en inbyggd thumper.
Man behöver nog någon form av reflux kylare på första kolonnen.
Längden på första kolonnen kan nog minskas.
Den andra kolonnen går ned i mäsken men rinner bara över om den kommer över en viss mängd i röret.
Här utnyttjar man värmen från mäsken för att förånga strippen.
Såg något liknande på http://www.artisan-distiller.com/phpBB3/index.php men andra kolonnen gick inte ned i kokkärlet.
Det är mitt bidrag :)
Vad skulle fördelen med den där vara? Varför skulle 2 kolonner vara bättre än 1?
Tja kortare kolonner först och främst.
Den första kolonnen skulle fungera som en stripper så man slipper koka två ggr.
Jag skulle prova med första kolonn som är ca 40- 50 cm hög och den andra som är ca 80 cm hög (fyllning).
Alla är inte lika lyckosamma att ha 2,5m i takhöjd :wink:
Det var bara en ide jag ville förmedla. Kommer själv inte att prova den då jag är upptagen med andra projekt.
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Idé kring "thumper"

Inlägg av latmasken »

Anubis skrev: Den första kolonnen skulle fungera som en stripper så man slipper koka två ggr.
Du verkar ha missförstått finessen med att strippa mäsken...
Anubis
Bryggmästare
Inlägg: 259
Blev medlem: ons feb 26, 2014 21:28
Ort: fjollträsk

Re: Idé kring "thumper"

Inlägg av Anubis »

latmasken skrev:
Anubis skrev: Den första kolonnen skulle fungera som en stripper så man slipper koka två ggr.
Du verkar ha missförstått finessen med att strippa mäsken...

Okej....
Var inte meningen med en stripper att få renare produkt i slutändan.
Endel kör ju med en stripper först för att sedan "finkoka" produkten.

Du får gärna förklara vad du menar....
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Idé kring "thumper"

Inlägg av latmasken »

Nja, en del av poängen med strippning är att det går snabbt. Det betyder att du kan inte sätta en stripper före en kolonn och tro att det fungerar. Kör du strippern på full fart så kommer kolonnen inte hinna med (den kommer "tappa balansen"), anpassar du hastigheten på strippern efter kolonnens kapacitet så ger strippern bara en extra platta eller två.

Det är alltså mycket effektivare att i såna fall göra kolonnen lite längre.
Flerpen
Bryggmästare
Inlägg: 684
Blev medlem: tis maj 13, 2014 1:44
Utrustning: koppar

Re: Idé kring "thumper"

Inlägg av Flerpen »

plus att kokar du med en kolonn så behöver du inte koka flera gånger. och den behöver inte vara högre än en meter.
Anubis
Bryggmästare
Inlägg: 259
Blev medlem: ons feb 26, 2014 21:28
Ort: fjollträsk

Re: Idé kring "thumper"

Inlägg av Anubis »

Jag förstår vad ni menar. Jag har bara gått efter vad de flesta inlägg har handlat om i detta forum.
Fast då var det oftast om behandling av den strippade spriten innan man kokade den igen.
Jag brukar aldrig koka mer än en gång spriten. Lättare att kola om det har misslyckats :)

Om man tar bort kolonnfyllningen och tänker sig att man har en potstill istället skulle det funka då
tror ni?
Kul att kunna bolla idéer med er.
Anubis
Användarvisningsbild
smygbrännarn
Bryggmästare
Inlägg: 211
Blev medlem: fre sep 13, 2013 19:58

Re: Idé kring "thumper"

Inlägg av smygbrännarn »

Den största poängen med att strippa mäsken är ju som sagt
att det ska gå fort för att masken inte ska brännas vid.
Så med den strippade mäsken kan man koka långsamt
så att man får ut ren produkt.
Skriv svar

Återgå till "Potstills"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster