Hej bryggare, jag har precis börjat brygga eget. Köpte ett basic kit från hembryggarna och satte min första ipa i söndags och en tjeckisk pilsner idag. Jag vill göra en dubbel indian pale alr, men väldigt mörk till färgen så tänkte ha svart malt till lakningen.
Sen vill jag ha den runt 8% och torr som en sträv cider. Funderar på champagnejäst. Vilket humle är bäst för en oblommig ipa?
.tänkte typ:
4kg malt
2,55kg pilsnermalt
460g pale ale malt
200g havregryn
Vad bör jag fylla på med mer? Caramel malt antar jag men vill inte ha den söt.
110g humle
45g nelson sauvin/kottar
35g first gold/kottar
30g Taiheke (NZ Cascade)/kottar
Osäker på vilkan sort jag vill ha och räcker de med 110g. Någon torrhumling också, kanske cascad? en 40-50g några dagar i jäshinken sen byta till en annan jäshink för att minska blommigheten.
2pkt jäst eller funkar ett om de är champagnejäst?
tips för en konstig öl
Re: tips för en konstig öl
Torr som en sträv cider kommer du aldrig få med malt men visst kan du jäsa med en vinjäst.
Vill du ha fruktiga smaker så är det väl amerikansk och nyzeeländsk humle som gäller.
vill du inte ha smak av svartmalt så behöver du ha en malt utan skal och så gärna kallstöpa den över natten
Tänk på att det med en så tunn kropp och så hög alkoholhalt blir svårt att dölja felsmaker, jäs i det undre spektrat av jästens temperturrekomendation. Se till att preparera ditt bryggvatten med lämpliga salter.
Vill du ha fruktiga smaker så är det väl amerikansk och nyzeeländsk humle som gäller.
vill du inte ha smak av svartmalt så behöver du ha en malt utan skal och så gärna kallstöpa den över natten
Tänk på att det med en så tunn kropp och så hög alkoholhalt blir svårt att dölja felsmaker, jäs i det undre spektrat av jästens temperturrekomendation. Se till att preparera ditt bryggvatten med lämpliga salter.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster