Imorgon ger jag mig på ett försök av lager! Höstvädret tillåter jäsning i 7-10 grader inne i förrådet.
Malt
Pilsner 4.2 kg
Munich malt 0.8 kg
Saaz 30g 60 min
Saaz 30g 20 min
Saflager #w-34/70
Hoppas på drickbart. Försöker förstå mig på beersmith mobile. Gissar att man bör ha datorversionen om man ska bygga recept med vattenbehandling o dyl. Någon som har synpunkter på receptet? Vilka raster har man vid lager? Räcker det med en timma på 68? Just nu har jag:
Water Prep
18.93 l - New Water - Water
Mash Ingredients
4.37 kg - Pilsner (2 Row) Ger
0.79 kg - Munich Malt
0 min - Acid Rest (35.0 C for 5 min, 10 min rise)
Add 33.50 l of water at 36.0 C
15 min - Protein Rest (52.0 C for 15 min, 15 min rise)
Heat to 52.0 C over 15 min
45 min - Saccharification 1 (63.0 C for 45 min, 11 min rise)
Heat to 63.0 C over 11 min
1:41 hours - Saccharification 2 (72.0 C for 30 min, 9 min rise)
Heat to 72.0 C over 9 min
2:20 hours - Mash Out (78.0 C for 10 min, 6 min rise)
Heat to 78.0 C over 6 min
2:36 hours - Mash Complete
Fly sparge with 0.00 l water at 0.0 C
Imorgon ger jag mig på lager
Re: Imorgon ger jag mig på lager
Ser ut som att du använder receptet jag började brygga lager med.
Numera använder jag varken syrarast eller proteinrast, kan inte säga att det gjorde någon skillnad när jag slutade med det.
Mitt schema ser ut så här numera
45min 64°
45min 72°
10min 78°
kokning 90min
Har du tänkt börjar med 19liter och tillsätter 33,5l efter syrarasten?
Isf blir det mycket vatten för 5kg malt.
Ska du inte laka något?
Bortsett från vattenmängden blir det nog en öl av det.
Lycka till
Numera använder jag varken syrarast eller proteinrast, kan inte säga att det gjorde någon skillnad när jag slutade med det.
Mitt schema ser ut så här numera
45min 64°
45min 72°
10min 78°
kokning 90min
Har du tänkt börjar med 19liter och tillsätter 33,5l efter syrarasten?
Isf blir det mycket vatten för 5kg malt.
Ska du inte laka något?
Bortsett från vattenmängden blir det nog en öl av det.
Lycka till
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 424
- Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
- Utrustning: Jästunna och jäsrör
Re: Imorgon ger jag mig på lager
Haha. Jag använder biab så jag börjar med 28l vatten under mäskningen och kramar ur påsen, sen doppar jag påsen i ca 5 liter varmt vatten och kramar ur den en andra gång. Det tedoppade vattnet toppar jag med tills volymen är totalt 30L. Sen kokar jag 90min enligt schemat.
Antar att det ser märkligt ut i inlägget ovan men jag har precis börjat använda beersmith. Begriper mig inte på hälften av alla rutor man kan ändra eller var man ska ändra.
Det blev en härlig men lång bryggdag åtminstone.
Antar att det ser märkligt ut i inlägget ovan men jag har precis börjat använda beersmith. Begriper mig inte på hälften av alla rutor man kan ändra eller var man ska ändra.
Det blev en härlig men lång bryggdag åtminstone.
Re: Imorgon ger jag mig på lager
Öppnade Beersmith när jag laddat ner demon men gav upp nästan direkt. Där är många variabler att hantera så det fick bli Brewtarget istället. Betydligt enklare men inte lika manligt
Vad är ditt mål vad det gäller ABV och IBU?
Vad är ditt mål vad det gäller ABV och IBU?
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 424
- Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
- Utrustning: Jästunna och jäsrör
Re: Imorgon ger jag mig på lager
Själv har jag använt biermacht på nära alla bryggningar.
IBU skulle ligga på 22.8 med receptet jag använde idag. Skalade om lite från första inlägget.
Vi får se om det går att kopiera rakt av. Jag misstänker att jag har för dålig effekt på koket, alt. För mycket vatten.
Mash Efficiency
Est Post Mash Grav: 1.047 SG
Meas Post Mash Grav:
1.046 SG
Est Mash Eff: 81.7 %
Meas Mash Eff: 86.2 %
Boil Volume/Gravity
Est Pre-Boil Vol: 28.02 l
Measured Boil Vol:
30.00l
Est Pre-Boil Gravity: 1.047 SG
Meas Pre-Boil Grav:
1.046 SG
Into Fermenter
Est Batch Size: 19.00 l
Measured Batch Size:
25.00l
Est Original Gravity: 1.059 SG
Measured OG:
1.053 SG
Edit. Det nu att det faktiskt står "Est pre boil vol. 28l " antar att jag skulle sett det innan jag toppade till 30l
IBU skulle ligga på 22.8 med receptet jag använde idag. Skalade om lite från första inlägget.
Vi får se om det går att kopiera rakt av. Jag misstänker att jag har för dålig effekt på koket, alt. För mycket vatten.
Mash Efficiency
Est Post Mash Grav: 1.047 SG
Meas Post Mash Grav:
1.046 SG
Est Mash Eff: 81.7 %
Meas Mash Eff: 86.2 %
Boil Volume/Gravity
Est Pre-Boil Vol: 28.02 l
Measured Boil Vol:
30.00l
Est Pre-Boil Gravity: 1.047 SG
Meas Pre-Boil Grav:
1.046 SG
Into Fermenter
Est Batch Size: 19.00 l
Measured Batch Size:
25.00l
Est Original Gravity: 1.059 SG
Measured OG:
1.053 SG
Edit. Det nu att det faktiskt står "Est pre boil vol. 28l " antar att jag skulle sett det innan jag toppade till 30l
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster