bryggforum.nu

Sveriges största forum för hembryggare.

* REGLER   * Logga in   * Bli medlem   * FAQ    * Sök
Allt f�r din hembryggning
Aktuellt datum och tid: sön nov 19, 2017 6:59

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]




Ny tråd Svara på tråd  [ 9 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: mån jul 03, 2017 16:04 
Offline
Finjäsare
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons nov 27, 2013 9:13
Inlägg: 69
Hej,

Jag har jäst en del vin och cider men aldrig ens tänk tanken på att försöka brygga mig ett öl då jag är glutenintolerant.

Nu skulle jag ändå vilja försöka, och utgå från naturligt glutenfria ingredienser. Jag har tänkt att använda mig av ris, majs (polenta) och bovete tillsammans med amylas för att bryta ned stärkelsen och slippa mälta. Kanske rostar jag en del av de olika grynen.

Jag har efter febrilt letande inte funnit något recept, och skulle vara tacksam för en grund att stå på.
Någon som har, eller kan slänga ihop ett recept?

Allt gott!


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: mån jul 03, 2017 18:13 
Offline
Bryggmästare

Blev medlem: ons mar 16, 2016 23:02
Inlägg: 219
Utrustning: Jästunna och jäsrör
Jag har inget recept på just glutenfritt öl men jag kan tipsa dig att prova denna.
[url=http://maltmagnus.se/tillsatser/övriga%20tillsatser/clarityferm]Denna[/url]

Ska enligt många källor på internet göra ölen drickbar av glutenintoleranta.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: mån jul 03, 2017 18:18 
Offline
Finjäsare
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons nov 27, 2013 9:13
Inlägg: 69
Toffeln skrev:
Jag har inget recept på just glutenfritt öl men jag kan tipsa dig att prova denna.
[url=http://maltmagnus.se/tillsatser/övriga%20tillsatser/clarityferm]Denna[/url]

Ska enligt många källor på internet göra ölen drickbar av glutenintoleranta.


Tack för svar! Jag skulle tyvärr aldrig våga dricka en öl baserad på glutenhaltiga sädeslag som inte blivit testad för gluten.
Dessutom vore det häftigt att kunna framställa en utan gluten involverat!


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tis jul 04, 2017 9:03 
Offline
Brygguru

Blev medlem: ons nov 25, 2009 22:22
Inlägg: 1487
Ort: Borås
Här finns lite (nästan)glutenfria öl ingredienser:
http://maltmagnus.se/White-Sorghum-Syrup
http://maltmagnus.se/malt/specialmalt/b ... Vs8ulGeyHs (hanteras med glutenhaltiga produkter så inte glutenfritt per se)
http://maltmagnus.se/nakedoatmalt-crisp ... Vs8-1GeyHs (hanteras med glutenhaltiga produkter så inte glutenfritt per se)

Annars så tror jag att din tanke med amylas fungerar, Hirs kan också användas. Har du celiaki hade jag inte använt något av överstående förutom sirapen som är märkt som glutenfri, den är gjord på durra och smakar nästan som ett väldigt ljust maltextrakt.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tis jul 04, 2017 13:35 
Offline
Finjäsare
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons nov 27, 2013 9:13
Inlägg: 69
Knox skrev:
...
Annars så tror jag att din tanke med amylas fungerar, Hirs kan också användas. Har du celiaki hade jag inte använt något av öve ...


Stort tack! Jag har celiaki men "spår av" har jag lärt mig bara är en billig försäkring för de som säljer annars glutenfria livsmedel.

Tjänar mältade sädesslag någon mer funktion än att innehålla enzymer som bryter ned stärkelse till jäsbara sockerarter. Missar jag något genom att byta ut malt mot omältade sädesslag tillsammans med amylas?

Allt gott, LKn


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: lör jul 08, 2017 0:22 
Offline
Finjäsare
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons nov 27, 2013 9:13
Inlägg: 69
Vad tror folk om följande?

12liter vatten

2kg polenta
1kg vitt ris
0,5kg lättrostat bovete

Amarillo x(?)g

Amylas
Protafloc

Safale us-05


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor aug 17, 2017 8:43 
Offline
Brygguru

Blev medlem: ons nov 25, 2009 22:22
Inlägg: 1487
Ort: Borås
det du kan komma att sakna är ofermenterbara sockerarter som bildas när man gör te.x "crystal malt" tycker det låter som ett intressant recept, tänk bara på att du kommer behöva sila av "gröten", sen kanske det hade varit värt med typ fullkornsris för lite mer komplexitet.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: mån okt 09, 2017 21:31 
Offline
Färsk jäst
Användarvisningsbild

Blev medlem: fre sep 02, 2011 13:43
Inlägg: 19
Ort: Stockholm
Lakritskatten skrev:
Vad tror folk om följande?

12liter vatten

2kg polenta
1kg vitt ris
0,5kg lättrostat bovete

Amarillo x(?)g

Amylas
Protafloc

Safale us-05
Ser att du ska brygga glutenfritt, checka så att öljäst inte innehåller spår av gluten för tydligen kan många göra det.

Skickat från min Nexus 6P via Tapatalk


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor okt 12, 2017 17:53 
Offline
Brygguru

Blev medlem: ons nov 25, 2009 22:22
Inlägg: 1487
Ort: Borås
Som jag skrev i Insus andra tråd så är Lallemands jäster glutenfria


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 9 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]


Vilka är online

Medlemmar online: Bing [Bot], Google [Bot]


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden © 2006-2013