Öl på sommaren?
Postat: lör maj 13, 2017 21:43
Hej.
Eftersom öl gärna ska jäsa svalt eller tillockmed kallt så finns vissa problem för oss utan jäskyl sommartid.
Jag har sett att vissa jästsorter klarar upp tillockmed 27 grader varmt medan de flesta vill producera bäst mellan 17 - 23 ca. Jag antar att vid 23 grader bildas en hel del osmakliga estrar.
Ölen jag gärna brygger är ljusare ale, ipa, apa, blond osv.
Mörkare sorter är givetvis också gott fast jag har väldigt svårt för porter och Stout.
Är det någon som sitter på ett bra recept eller jästsorter som klarar sommarens värme bra? Förrådet jag jäser i håller utetempraturen fast med ganska långsam stiging/sänkning (helt isolerat utan fönster eller märkvärdig ventilation).
Hur bra gör sig us-s04/05 tex.
Eftersom öl gärna ska jäsa svalt eller tillockmed kallt så finns vissa problem för oss utan jäskyl sommartid.
Jag har sett att vissa jästsorter klarar upp tillockmed 27 grader varmt medan de flesta vill producera bäst mellan 17 - 23 ca. Jag antar att vid 23 grader bildas en hel del osmakliga estrar.
Ölen jag gärna brygger är ljusare ale, ipa, apa, blond osv.
Mörkare sorter är givetvis också gott fast jag har väldigt svårt för porter och Stout.
Är det någon som sitter på ett bra recept eller jästsorter som klarar sommarens värme bra? Förrådet jag jäser i håller utetempraturen fast med ganska långsam stiging/sänkning (helt isolerat utan fönster eller märkvärdig ventilation).
Hur bra gör sig us-s04/05 tex.