Sida 1 av 1

Öl på sommaren?

Postat: lör maj 13, 2017 21:43
av Toffeln
Hej.

Eftersom öl gärna ska jäsa svalt eller tillockmed kallt så finns vissa problem för oss utan jäskyl sommartid.
Jag har sett att vissa jästsorter klarar upp tillockmed 27 grader varmt medan de flesta vill producera bäst mellan 17 - 23 ca. Jag antar att vid 23 grader bildas en hel del osmakliga estrar.

Ölen jag gärna brygger är ljusare ale, ipa, apa, blond osv.
Mörkare sorter är givetvis också gott fast jag har väldigt svårt för porter och Stout.

Är det någon som sitter på ett bra recept eller jästsorter som klarar sommarens värme bra? Förrådet jag jäser i håller utetempraturen fast med ganska långsam stiging/sänkning (helt isolerat utan fönster eller märkvärdig ventilation).
Hur bra gör sig us-s04/05 tex.

Re: Öl på sommaren?

Postat: sön maj 14, 2017 22:07
av Weinkeller
Saisonjäst är ett hett alternativ. Vissa andra belgiska presterar också bra.

Re: Öl på sommaren?

Postat: mån maj 15, 2017 17:18
av Knox
Om man kan få ner temperaturen till 23-24 grader så tycker jag mangrove jack m20 ger en riktigt bra weiss vid dom temperaturerna, för att håla nere temperaturen kan blöta handdukar eller en "swampcooler" användas

För en enkel swampcooler:
sätt ner jäskärlet i en större hink med vatten och blås med en fläkt på, när vattnet evaporerar dras värme från omgivningen, fyll på med vatten regelbundet

Re: Öl på sommaren?

Postat: mån maj 15, 2017 18:34
av Toffeln
Saisonjäst, hur är den om man gör en enkel öl med
I tunnan 19L biab metod.
Pale ale malt 4.5 kg
Crystal 40L 0.5 kg

15g challenger 60 min
15g citra 30 min
10g citra 15 min
12g citra 3 min

Och belle saison? Finns det någon annan "varm" jäst som flockulerar mer?
Skulle vilja prova citra eftersom jag förstått att den blir bra på sommaren och jag har en del hemma.

Re: Öl på sommaren?

Postat: mån maj 29, 2017 18:14
av Weinkeller
Toffeln skrev:Saisonjäst, hur är den om man gör en enkel öl med
I tunnan 19L biab metod.
Pale ale malt 4.5 kg
Crystal 40L 0.5 kg

15g challenger 60 min
15g citra 30 min
10g citra 15 min
12g citra 3 min

Och belle saison? Finns det någon annan "varm" jäst som flockulerar mer?
Skulle vilja prova citra eftersom jag förstått att den blir bra på sommaren och jag har en del hemma.
Det ser ut som ett bra recept. Belle är lätt att arbeta med.