Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)
Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)
Då va de dags för min 3e öl och jag kör på med en APA den här gången
Typ: American Pale Ale
Batch size: 12.5 liter
Ibu: 40
Est Vol: 6.4%
Började med att koka upp til 70C, steepade 90g Crystal malt 150 i 30 minuter.
Tilsatte 2kg med Muntons DME light och koka upp.
Bitterhumle: 12g - 13,6% Nugget i 60 min.
Smakhumle: 10g - 3,9% Perle i 15 min.
Arom humle: 18g - 5.5% Cascade i 5 min.
Jäst: Safeale US-05
Rehydrerat jästen i 5dl 20C vatten och tilsätter vörten.
Oe: 1.060
Kommer jäsa i rumstemp.
Fortsättning följer
Typ: American Pale Ale
Batch size: 12.5 liter
Ibu: 40
Est Vol: 6.4%
Började med att koka upp til 70C, steepade 90g Crystal malt 150 i 30 minuter.
Tilsatte 2kg med Muntons DME light och koka upp.
Bitterhumle: 12g - 13,6% Nugget i 60 min.
Smakhumle: 10g - 3,9% Perle i 15 min.
Arom humle: 18g - 5.5% Cascade i 5 min.
Jäst: Safeale US-05
Rehydrerat jästen i 5dl 20C vatten och tilsätter vörten.
Oe: 1.060
Kommer jäsa i rumstemp.
Fortsättning följer
http://sourzbeer.blogg.se
I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)
Tycker du är lite blyg med humlen. Dra gärna i 30-40g cascade som torrhumle 4dgr innan kallkrasch för lite mer arom.Sourz skrev:Då va de dags för min 3e öl och jag kör på med en APA den här gången
Typ: American Pale Ale
Batch size: 12.5 liter
Ibu: 40
Est Vol: 6.4%
Började med att koka upp til 70C, steepade 90g Crystal malt 150 i 30 minuter.
Tilsatte 2kg med Muntons DME light och koka upp.
Bitterhumle: 12g - 13,6% Nugget i 60 min.
Smakhumle: 10g - 3,9% Perle i 15 min.
Arom humle: 18g - 5.5% Cascade i 5 min.
Jäst: Safeale US-05
Rehydrerat jästen i 5dl 20C vatten och tilsätter vörten.
Oe: 1.060
Kommer jäsa i rumstemp.
Fortsättning följer
/Weinkeller
Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)
Ja de är mycket möjligt! Men hittade de här receptet på Humle.se och de ska visst ha vunnit några priser, så ville inte göra för stora ändringar.
30-40g humle vill väl göra en väldigt stor skillnad?
30-40g humle vill väl göra en väldigt stor skillnad?
http://sourzbeer.blogg.se
I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)
Weinkeller har vunnit ett par priser med sina öl ocksåSourz skrev:Ja de är mycket möjligt! Men hittade de här receptet på Humle.se och de ska visst ha vunnit några priser, så ville inte göra för stora ändringar.
30-40g humle vill väl göra en väldigt stor skillnad?
Skickat från min SM-G920F via Tapatalk
Learning by doing is the shit
Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)
De tvivlar jag inte en sekund på! På varenda fråga jag haft än så länge har jag fått mycket god hjälp, stort sett av honom
Men de kanske inte gör så fruktansvärt mycket när man torrhumlar?
Men de kanske inte gör så fruktansvärt mycket när man torrhumlar?
http://sourzbeer.blogg.se
I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)
Det är förstås en smaksak. Du har ett ganska högt OG vilket kommer ge dig mer alkohol och kropp i ölet. Mer humle kommer göra ölen gott om du vill ha den mot typriktigt APA håll. Risken blir annars att den blir lite slätstruken och med en lite för diffus humlekaraktär åtminstone relaterat till stilen.Sourz skrev:De tvivlar jag inte en sekund på! På varenda fråga jag haft än så länge har jag fått mycket god hjälp, stort sett av honom
Men de kanske inte gör så fruktansvärt mycket när man torrhumlar?
/Weinkeller
Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)
Ja den kommer väl bli ganske så stark. Då kommer jag följa ditt råd och torrhumla. Tar 35g med cascade och kör i 4 dagar innan omtappning.
Eller kan du rekommendera nått av dom andra? Hörde colombus är bra till torrhumling
Eller kan du rekommendera nått av dom andra? Hörde colombus är bra till torrhumling
http://sourzbeer.blogg.se
I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)
Kul tråd jag är nyfiken på att prova mig på en apa. får nog gå på någon ledd provning så man lär känna stilar och smaker.
Skickat från min iPhone med Tapatalk
Skickat från min iPhone med Tapatalk
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)
Columbus tycker jag är sådär för torrhumling. Kryddig och barrig. Av de humlesorterna du har i receptet så definitivt cascade. Citra/mosaic/simcoe/centennial/amarillo/eldorado är väl annars trevliga sorter i en apa. Gärna en kombo av två i 50/50 eller 33/67 om man vill låta en sort skina.Sourz skrev:Ja den kommer väl bli ganske så stark. Då kommer jag följa ditt råd och torrhumla. Tar 35g med cascade och kör i 4 dagar innan omtappning.
Eller kan du rekommendera nått av dom andra? Hörde colombus är bra till torrhumling
/Weinkeller
Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)
Supert Weinkeller! jag kommer köra med 30g cascade torrhumle 4 dagar innan sekundär Är lite rädd för att mina blyga smaklökar kommer explodera annars
http://sourzbeer.blogg.se
I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)
35g va väl mer precist
http://sourzbeer.blogg.se
I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)
Nu efter 9 dagar med jäsning har den stannat upp helt och jag tänker slänga i torrhumlen 4 dagar innan klarning. Men jag har några frågor.
1. Krausen har inte lagt sig än, de har varit dödt i jäsröret ungefär 2 dagar men den har fortfarande inte lagt sig. Ska jag vänta tills den lagt sig helt?
2. Ska jag tappa över till sekundär eller borde jag vänta med de tills torrhumling är över och den är klar för att klarna?
1. Krausen har inte lagt sig än, de har varit dödt i jäsröret ungefär 2 dagar men den har fortfarande inte lagt sig. Ska jag vänta tills den lagt sig helt?
2. Ska jag tappa över till sekundär eller borde jag vänta med de tills torrhumling är över och den är klar för att klarna?
http://sourzbeer.blogg.se
I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 424
- Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
- Utrustning: Jästunna och jäsrör
Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)
Har du öppnat och sett att skummet inte är borta eller kollar du genom sidan på hinken? Det kan vara "skitranden" som sitter kvar fast skummet lagt sig. Jästen borde ha lagt sig och skummet också.
Jag tycker inte att du behöver tappa om till sekundär öht. Som hembryggeri behövs det inte så länge bottensatsen inte går över tappkranen eller väldigt lång lagring planeras. Risken för oxidering och diverse smittor överväger enligt mig mycket tyngre än ev autolys.
Jag tycker inte att du behöver tappa om till sekundär öht. Som hembryggeri behövs det inte så länge bottensatsen inte går över tappkranen eller väldigt lång lagring planeras. Risken för oxidering och diverse smittor överväger enligt mig mycket tyngre än ev autolys.
Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)
Jag kollade genom hålet till vattenlåset, de va en del skum kvar.. Men låter den stå ytterligare nån dag då innan jag slänger i humlen. Men ok, då kör jag kallkrasch i samma kärl. Jag funderar även på om jag ska tillsätta lite gelatin för att få med mig skiten efter torrhumlingen. Vad menar ni om de?
http://sourzbeer.blogg.se
I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 424
- Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
- Utrustning: Jästunna och jäsrör
Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)
Ta ett prov för att kolla om jäsningen är klar. Ett nu och ett om 2 dagar.
Gelatin eller ej. Ett val du själv gör. Jag använder det inte eftersom jag kolsyrejäser och har förstått det som att det kan bli dåligt med kolsyra efter gelatin. En vanlig kallkrash i några dagar brukar räcka för mig. Gelatin ta inte med sig Humlen har jag för mig. Har med plus och minusladdade partiklar att göra. Tror Wienkeller skrivit något om det för läge sedan.
Gelatin eller ej. Ett val du själv gör. Jag använder det inte eftersom jag kolsyrejäser och har förstått det som att det kan bli dåligt med kolsyra efter gelatin. En vanlig kallkrash i några dagar brukar räcka för mig. Gelatin ta inte med sig Humlen har jag för mig. Har med plus och minusladdade partiklar att göra. Tror Wienkeller skrivit något om det för läge sedan.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster