Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)

Ölsatser och recept. Även recensioner av ölsatser och tillbehör.
Sourz
Finjäsare
Inlägg: 93
Blev medlem: mån jan 23, 2017 18:23

Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)

Inlägg av Sourz »

Tog ett prov när jäsningen slutat, låg då på 1.013.. Nu efter dryga två dagar ligger den fortfarande på 1.013. Så den verkar ha jäst klart :) Kollade idag igen och de börjar nu öppna sig i skummet. Hadde en 10cm krausen, så va väl därför de tog lite tid! Tänker jag kör i humlen senare i kväll eller imorgon när skummet lagt sig helt.

Går de bra om jag lägger humlen i en humlepåse, eller vill effekten bli sämre?
http://sourzbeer.blogg.se

I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
Toffeln
Bryggmästare
Inlägg: 424
Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
Utrustning: Jästunna och jäsrör

Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)

Inlägg av Toffeln »

Du kan få sämre utbyte i påse enligt rykte. Pellets brukar man köra utan eftersom det lägger sig vid kallkrash. Kottar flyter så dom brukar man sänka med vikter i en påse. Ska du bara humla en kortare tid än det tar till klarning och flaskning är påse kanske att föredra.
Sourz
Finjäsare
Inlägg: 93
Blev medlem: mån jan 23, 2017 18:23

Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)

Inlägg av Sourz »

Okok. Jag tror jag bara kör dom i en påse för att göra de så enkelt som möjligt.. Tänker nog kallkrasch i 3-5 dagar på den här innan jag kör i flaska.. Då borde väl de mesta ha lagt sig skulle man tro.
http://sourzbeer.blogg.se

I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
Sourz
Finjäsare
Inlägg: 93
Blev medlem: mån jan 23, 2017 18:23

Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)

Inlägg av Sourz »

Har bara kottar tyvärr.
http://sourzbeer.blogg.se

I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
Sourz
Finjäsare
Inlägg: 93
Blev medlem: mån jan 23, 2017 18:23

Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)

Inlägg av Sourz »

Nu efter kallkrasch i typ 5 dagar (-1°c - 4°c), är ölet fortfarande mycket disigt.. (Bifogar bild)

Kan det bero på att jag torrhumlat? Borde ju egentligen haft ett riktigt klart öl nu..
Uo1MD3Xl.jpg
http://sourzbeer.blogg.se

I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
Toffeln
Bryggmästare
Inlägg: 424
Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
Utrustning: Jästunna och jäsrör

Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)

Inlägg av Toffeln »

Torrhumling ger en disighet som man får leva med. En annan faktor kan vara köldgrumling.
http://byo.com/malt/item/486-conquer-chill-haze
Jag tror att det var där jag läste om det och fick viss förståelse för saken. Annars är cold haze engelska för köldgrumlimg, oavsett vad du googlar på kommer du få tusentals resultat.
Ta in ölet i rumstemperatur. Är det blankt då har du köldgrumling. Annars kan det vara jäst, humle, proteiner osv som spökar. Granska dit tillvägagångssätt och försök finna felen. Smakar det bra Så spelar det ingen roll så länge man inte ska visa upp det :wink:

Edit. Grymling, grumling.. slänger, så länge...
Senast redigerad av Toffeln, redigerad totalt 1 gång.
Sourz
Finjäsare
Inlägg: 93
Blev medlem: mån jan 23, 2017 18:23

Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)

Inlägg av Sourz »

Har läst om köldgrumling tidigare, så jag hadde provet ute tills de blev rumstemperatur.. Kylde ner de på ungefär 20 minuter, så problemet borde inte ligga där heller. Men de smaka bra, så jag får helt enkelt bara tappa de på flaska och leva med grumligheten. Ska prova med lite Irish Moss 15 minuter innan avslutat kok nästa gång samt "whirlpoola" under kylning :) Tack för hjälp och svar :)
http://sourzbeer.blogg.se

I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
Toffeln
Bryggmästare
Inlägg: 424
Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
Utrustning: Jästunna och jäsrör

Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)

Inlägg av Toffeln »

Vad har du för ph? Har du mjukt vatten? Det kan också spela in. Att vattenbehandla eller ha en syrarast kanske kan förbättra blankheten i ölen.
Prova med en sak i taget för att hitta orsaken. Det är ju onödigt med 2 timmar syrarast om det räcker med proctaflok eller att tillsätta klarning om det räcker med whirlpooling. Eller kanske effekten på koket är för klen. Isolera och koka kraftigare kanske räcker.
Men vetemalt och torrhumling brukar kunna ge disigt öl lägg sedan till 1 av de andra orsakerna och ölet blir grumligt.

Ju mer man lär sig desto svårare blir den simpla konsten att göra en dryck som gjordes för flera tusen år sedan.
Rusdryck
Finjäsare
Inlägg: 57
Blev medlem: sön dec 18, 2016 22:01

Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)

Inlägg av Rusdryck »

Hur smakade det? Har du hittat orsaken till att det grumla?


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Sourz
Finjäsare
Inlägg: 93
Blev medlem: mån jan 23, 2017 18:23

Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)

Inlägg av Sourz »

De står nu på kolsyrejäsning och kommer göra de i 10 dagar till innan jag öppnar en flaska.

Vad de gäller grumligheten har jag en massa teorier, men lite fakta just nu. Ska försöka mig på en ny sats nu om nån vecka och kommer göra några ändringar då, så får vi se om de hjälper :)
http://sourzbeer.blogg.se

I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
Rusdryck
Finjäsare
Inlägg: 57
Blev medlem: sön dec 18, 2016 22:01

Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)

Inlägg av Rusdryck »

Underbart hinner du med o dricka all öl?


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Sourz
Finjäsare
Inlägg: 93
Blev medlem: mån jan 23, 2017 18:23

Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)

Inlägg av Sourz »

Hehe, de lilla jag gjort änn så länge är inga problem! Men har ungefär 20 liter som kolsyrejäser nu + 25 liter i primär, så de kan ju bli lite spännande.. Men tror jag har grannar, familj och kompisar som gör saken lite enklare ;)
http://sourzbeer.blogg.se

I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
Sourz
Finjäsare
Inlägg: 93
Blev medlem: mån jan 23, 2017 18:23

Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)

Inlägg av Sourz »

Prova en flaska i dag för att kolla hur den kommer sig! I rumstemp va ölen nu mycket klar, så de är helt klart "coldhaze"

Härlig koppar färg.
Smakar "bra".
Kolsyran börjar komma sig och smakar tydligt humle men saknar lite mer bitterhet, maltig. Maltigheten känns på nått sätt lite, lite unken. Vilket jag tror kommer av att jag brygger från extrakt. Kan väl jämföras med färsk vitlök kontra ett frystorkat vitlökspulver. Smakar bra, men inte samma sak. Men nu ska den få stå ett tag til och jag gissar absolut på att den utvecklas till de bättre.

Alkoholen känns dock knappt, vilket är bra när jag hamnat på över 6%!

Ska bli riktigt kul när jag investerat i ett bryggverk och börjar med all-grain, vilket kommer hända innom snar framtid :)

Lägger vid en bild på ett glas (kallt):
04PW9yTl.jpg
http://sourzbeer.blogg.se

I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
Rusdryck
Finjäsare
Inlägg: 57
Blev medlem: sön dec 18, 2016 22:01

Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)

Inlägg av Rusdryck »

Ser god ut. Spännande analys.


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Sourz
Finjäsare
Inlägg: 93
Blev medlem: mån jan 23, 2017 18:23

Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)

Inlägg av Sourz »

Öppnade en ny flaska i dag för att ta ett kort på hur klart de blev i rumstemp.

Flaskan:
VBOxmqhl.jpg
Färgen:
Jibj0Cpl.jpg
Klarhet:
vPxa7YIl.jpg
http://sourzbeer.blogg.se

I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
Skriv svar

Återgå till "Ölsatser och recept"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster