Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)

Ölsatser och recept. Även recensioner av ölsatser och tillbehör.
Sourz
Finjäsare
Inlägg: 93
Blev medlem: mån jan 23, 2017 18:23

Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)

Inlägg av Sourz »

Då va de dags för min 3e öl och jag kör på med en APA den här gången :)

Typ: American Pale Ale
Batch size: 12.5 liter
Ibu: 40
Est Vol: 6.4%

Började med att koka upp til 70C, steepade 90g Crystal malt 150 i 30 minuter.

Tilsatte 2kg med Muntons DME light och koka upp.

Bitterhumle: 12g - 13,6% Nugget i 60 min.
Smakhumle: 10g - 3,9% Perle i 15 min.
Arom humle: 18g - 5.5% Cascade i 5 min.

Jäst: Safeale US-05

Rehydrerat jästen i 5dl 20C vatten och tilsätter vörten.

Oe: 1.060

Kommer jäsa i rumstemp.

Fortsättning följer :)
http://sourzbeer.blogg.se

I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)

Inlägg av Weinkeller »

Sourz skrev:Då va de dags för min 3e öl och jag kör på med en APA den här gången :)

Typ: American Pale Ale
Batch size: 12.5 liter
Ibu: 40
Est Vol: 6.4%

Började med att koka upp til 70C, steepade 90g Crystal malt 150 i 30 minuter.

Tilsatte 2kg med Muntons DME light och koka upp.

Bitterhumle: 12g - 13,6% Nugget i 60 min.
Smakhumle: 10g - 3,9% Perle i 15 min.
Arom humle: 18g - 5.5% Cascade i 5 min.

Jäst: Safeale US-05

Rehydrerat jästen i 5dl 20C vatten och tilsätter vörten.

Oe: 1.060

Kommer jäsa i rumstemp.

Fortsättning följer :)
Tycker du är lite blyg med humlen. Dra gärna i 30-40g cascade som torrhumle 4dgr innan kallkrasch för lite mer arom.
/Weinkeller
Sourz
Finjäsare
Inlägg: 93
Blev medlem: mån jan 23, 2017 18:23

Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)

Inlägg av Sourz »

Ja de är mycket möjligt! Men hittade de här receptet på Humle.se och de ska visst ha vunnit några priser, så ville inte göra för stora ändringar.

30-40g humle vill väl göra en väldigt stor skillnad?
http://sourzbeer.blogg.se

I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
AirQ
Admin
Inlägg: 485
Blev medlem: tor mar 28, 2013 16:54

Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)

Inlägg av AirQ »

Sourz skrev:Ja de är mycket möjligt! Men hittade de här receptet på Humle.se och de ska visst ha vunnit några priser, så ville inte göra för stora ändringar.

30-40g humle vill väl göra en väldigt stor skillnad?
Weinkeller har vunnit ett par priser med sina öl också ;)

Skickat från min SM-G920F via Tapatalk
Learning by doing is the shit
Sourz
Finjäsare
Inlägg: 93
Blev medlem: mån jan 23, 2017 18:23

Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)

Inlägg av Sourz »

De tvivlar jag inte en sekund på! På varenda fråga jag haft än så länge har jag fått mycket god hjälp, stort sett av honom :)

Men de kanske inte gör så fruktansvärt mycket när man torrhumlar?
http://sourzbeer.blogg.se

I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)

Inlägg av Weinkeller »

Sourz skrev:De tvivlar jag inte en sekund på! På varenda fråga jag haft än så länge har jag fått mycket god hjälp, stort sett av honom :)

Men de kanske inte gör så fruktansvärt mycket när man torrhumlar?
Det är förstås en smaksak. Du har ett ganska högt OG vilket kommer ge dig mer alkohol och kropp i ölet. Mer humle kommer göra ölen gott om du vill ha den mot typriktigt APA håll. Risken blir annars att den blir lite slätstruken och med en lite för diffus humlekaraktär åtminstone relaterat till stilen.
/Weinkeller
Sourz
Finjäsare
Inlägg: 93
Blev medlem: mån jan 23, 2017 18:23

Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)

Inlägg av Sourz »

Ja den kommer väl bli ganske så stark. Då kommer jag följa ditt råd och torrhumla. Tar 35g med cascade och kör i 4 dagar innan omtappning.

Eller kan du rekommendera nått av dom andra? Hörde colombus är bra till torrhumling :)
http://sourzbeer.blogg.se

I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
Rusdryck
Finjäsare
Inlägg: 57
Blev medlem: sön dec 18, 2016 22:01

Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)

Inlägg av Rusdryck »

Kul tråd jag är nyfiken på att prova mig på en apa. får nog gå på någon ledd provning så man lär känna stilar och smaker.


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)

Inlägg av Weinkeller »

Sourz skrev:Ja den kommer väl bli ganske så stark. Då kommer jag följa ditt råd och torrhumla. Tar 35g med cascade och kör i 4 dagar innan omtappning.

Eller kan du rekommendera nått av dom andra? Hörde colombus är bra till torrhumling :)
Columbus tycker jag är sådär för torrhumling. Kryddig och barrig. Av de humlesorterna du har i receptet så definitivt cascade. Citra/mosaic/simcoe/centennial/amarillo/eldorado är väl annars trevliga sorter i en apa. Gärna en kombo av två i 50/50 eller 33/67 om man vill låta en sort skina.
/Weinkeller
Sourz
Finjäsare
Inlägg: 93
Blev medlem: mån jan 23, 2017 18:23

Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)

Inlägg av Sourz »

Supert Weinkeller! jag kommer köra med 30g cascade torrhumle 4 dagar innan sekundär :) Är lite rädd för att mina blyga smaklökar kommer explodera annars :P
http://sourzbeer.blogg.se

I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
Sourz
Finjäsare
Inlägg: 93
Blev medlem: mån jan 23, 2017 18:23

Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)

Inlägg av Sourz »

35g va väl mer precist :)
http://sourzbeer.blogg.se

I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
Sourz
Finjäsare
Inlägg: 93
Blev medlem: mån jan 23, 2017 18:23

Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)

Inlägg av Sourz »

Nu efter 9 dagar med jäsning har den stannat upp helt och jag tänker slänga i torrhumlen 4 dagar innan klarning. Men jag har några frågor.

1. Krausen har inte lagt sig än, de har varit dödt i jäsröret ungefär 2 dagar men den har fortfarande inte lagt sig. Ska jag vänta tills den lagt sig helt?

2. Ska jag tappa över till sekundär eller borde jag vänta med de tills torrhumling är över och den är klar för att klarna?
http://sourzbeer.blogg.se

I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
Toffeln
Bryggmästare
Inlägg: 424
Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
Utrustning: Jästunna och jäsrör

Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)

Inlägg av Toffeln »

Har du öppnat och sett att skummet inte är borta eller kollar du genom sidan på hinken? Det kan vara "skitranden" som sitter kvar fast skummet lagt sig. Jästen borde ha lagt sig och skummet också.

Jag tycker inte att du behöver tappa om till sekundär öht. Som hembryggeri behövs det inte så länge bottensatsen inte går över tappkranen eller väldigt lång lagring planeras. Risken för oxidering och diverse smittor överväger enligt mig mycket tyngre än ev autolys.
Sourz
Finjäsare
Inlägg: 93
Blev medlem: mån jan 23, 2017 18:23

Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)

Inlägg av Sourz »

Jag kollade genom hålet till vattenlåset, de va en del skum kvar.. Men låter den stå ytterligare nån dag då innan jag slänger i humlen. Men ok, då kör jag kallkrasch i samma kärl. Jag funderar även på om jag ska tillsätta lite gelatin för att få med mig skiten efter torrhumlingen. Vad menar ni om de?
http://sourzbeer.blogg.se

I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
Toffeln
Bryggmästare
Inlägg: 424
Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
Utrustning: Jästunna och jäsrör

Re: Brygglogg - American Pale Ale (Extrakt)

Inlägg av Toffeln »

Ta ett prov för att kolla om jäsningen är klar. Ett nu och ett om 2 dagar.
Gelatin eller ej. Ett val du själv gör. Jag använder det inte eftersom jag kolsyrejäser och har förstått det som att det kan bli dåligt med kolsyra efter gelatin. En vanlig kallkrash i några dagar brukar räcka för mig. Gelatin ta inte med sig Humlen har jag för mig. Har med plus och minusladdade partiklar att göra. Tror Wienkeller skrivit något om det för läge sedan.
Skriv svar

Återgå till "Ölsatser och recept"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster