Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

En god pilsner. HJÄLP!

Ölsatser och recept. Även recensioner av ölsatser och tillbehör.
Rusdryck
Finjäsare
Inlägg: 57
Blev medlem: sön dec 18, 2016 22:01

En god pilsner. HJÄLP!

Inlägg av Rusdryck »

Hej alla bryggare jag skulle vilja brygga mig ett gott öl att njuta med i sommar. Är ett riktigt newbi och vet inte vad som kan passa i hop. Har ni något bra recept får ni gärna dela med er. Jag är inte mycket för bitter öl. Hellre en Erdinger än en remmarlövs jennius. Allt som oftast trillar det ner vanliga Hof eftersom det är grannlandets mest kända berg. Då jag bor nära gränsen idkas en del handel.


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Toffeln
Bryggmästare
Inlägg: 424
Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
Utrustning: Jästunna och jäsrör

Re: En god pilsner. HJÄLP!

Inlägg av Toffeln »

Hittade detta på ett annat ställe på interwebs

From "Brew Classic European Beers At Home.
Graham Wheeler and Roger Protz (12/1995)

CARLSBERG HOF

OG 1041
Plato 10.2

23 Litres
Pilsner Malt 3220g
Carapils 240g
White Sucrose 470g

Hallertau 35g 90min
Irish moss 10g 15min

Brewing method
Temperature-stepped infusion or double-decoction mash. Can do this as a 2 step mash or a simple infusion mash.

Mash Schedule 50c-20min
66c-45min
72c-45min

Boil time 90min
Racking gravity 1006 1.5 Plato
Alcohol content 4.7% by volume 3.8 by weight
Bitterness 23 EBU
Colour 5 EBC
Ferment at 10-15C, lager at 10C

Malt extract
Replace Pilsner Malt with Pale Malt 2500g

Yeast Wyeast 2042 Danish Lager yeast would be my choice.

--------------------------------------------------------------------------------


CARLSBERG ELEPHANT BEER

OG 1065 15.8 Plato

23 Litres
Pilsner malt 5450gm
White Sucrose 750gm

Hallertau 60gm& 90min

Hallertau 15gm @15min
Irish moss 10gm @ 15min

Brewing method
Temperature- stepped infusion or double-decoction mash

Mash schedule 50C - 20min
66C - 45min
72C - 45min

Boil time 90min
Racking gravity 1009 2.3 Plato
Alcohol content 7.5% by volume 6.0% by weight
Bitterness 38 EBU
Colour 5 EBC

Ferment and lager as per usual methods

Yeast Wyeast 2042 Danish Lager yeast I suggest

Malt extract version
Replace Pilsner malt with 4200gm of Pale Malt extract
Rusdryck
Finjäsare
Inlägg: 57
Blev medlem: sön dec 18, 2016 22:01

Re: En god pilsner. HJÄLP!

Inlägg av Rusdryck »

Tackar toffeln! En hof bryggning kommer det garanterat att bli. men är även nyfiken på andra öl sorter


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Michael
Bryggmästare
Inlägg: 300
Blev medlem: sön aug 12, 2012 22:01

Re: En god pilsner. HJÄLP!

Inlägg av Michael »

Har bryggt receptet ovan några gånger med lyckat resultat men om du ska brygga lager och är nybörjare vill jag föreslå att du börjar med att brygga en Viennalager. en ljus pilsner döljer inga felsmaker och det är inte helt lätt att lyckas med en sådan innan man har koll på sin bryggning.

Viennalager är en variant på Tuborg Klassik eller Modelo Negra med mer maltsmak. relativt lätt att lyckas med.

http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=147772
eller
http://humle.se/punbb/viewtopic.php?id=1621

Lycka till
Rusdryck
Finjäsare
Inlägg: 57
Blev medlem: sön dec 18, 2016 22:01

Re: En god pilsner. HJÄLP!

Inlägg av Rusdryck »

Tackar låter ju helt klart intressant. Får köpa hem en bunke fat så man kan göra av ölet någonstans...


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Skriv svar

Återgå till "Ölsatser och recept"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster