Tjena. Som alla andra som skriver är jag ny på området ölbryggning.
Jag har gjort några hundra liter vin av varierande slag tidigare och för många herrans år sedan även några liter starkvaror (preskriberat sedan länge)
Jag har gjort en coopers innan som inte smakade jättemycket.
Startade en ny batch igår med detta förfarande.
SATS 2: 11L mörk "ale"
Kokat 17 gram challeger 60
Kokat 15 gram mt.hood 20
Kokat 15 gram strielspalt 5
1.5 kg Cbw traditional dark extract
300g pilsen light DME
400g dextros
150g maltodextrin
Förkultur 2 dagar på gnome belgisk alejäst.
Jäser ca 20c
Kokningen skedde i två 5L kastruller (ca 8L vätska) och sen tillsattes kallt vatten och vört efter kylning i diskho med is.
Vad kan jag förvänta mig? Kan og på 1064 stämma? Är det en ale?
Jag har läst så mycket jag kunnat men inte riktigt greppat hur man räknar ut färg, beräknat sg, bitterhet osv. Försöker mest bekanta mig med hur humle och koket fungerar. Så många frågor!
Den egentliga frågan är väl vad jag gör för fel. Hur borde jag tänka? Detta var mest ett freestyle projekt av det jag läst hittills.
Tackar
☺
Mörk extrakt öl?
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 424
- Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
- Utrustning: Jästunna och jäsrör
Re: Mörk extrakt öl?
Det bubblar ytterst lite ur röret och SG ligger nu på 1032.
Ölen är fruktansvärt grumlig.
Smakmässigt är det ungefär som jag hoppats på. Lite hög ,beska,??.
Jästen ska kunna jäsa "normalstarkt" öl, hur starkt är det? Vill ju inte gärna ha ett FG på 1030 utan runt 1010-1018.
Ölen är fruktansvärt grumlig.
Smakmässigt är det ungefär som jag hoppats på. Lite hög ,beska,??.
Jästen ska kunna jäsa "normalstarkt" öl, hur starkt är det? Vill ju inte gärna ha ett FG på 1030 utan runt 1010-1018.
-
- Newbie
- Inlägg: 4
- Blev medlem: tor jul 14, 2016 20:32
Re: Mörk extrakt öl?
Har tyvärr ingen större erfarenhet extrakt bryggning. Körde 2 färdiga ölkit sen blev det allgrain.
Låt din öl stå minst en vecka till på jäsning, jäser själv i minst 14 dagar numera.
Låt din öl stå minst en vecka till på jäsning, jäser själv i minst 14 dagar numera.
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 424
- Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
- Utrustning: Jästunna och jäsrör
Re: Mörk extrakt öl?
Självklart väntar jag tills det jäst färdigt och klarnat i någon vecka.
När man jäser lager ska man ta en diacetylrast, finns
Det liknande raster man ska tänka på om man jäser varmt?
För mig kommer det behöva vara extraktbrygg tills tanten, tiden och ungarna tillåter allgrain.
När man jäser lager ska man ta en diacetylrast, finns
Det liknande raster man ska tänka på om man jäser varmt?
För mig kommer det behöva vara extraktbrygg tills tanten, tiden och ungarna tillåter allgrain.
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 424
- Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
- Utrustning: Jästunna och jäsrör
Re: Mörk extrakt öl?
Nu ligger det på 16 när jag mäter öl värde och det bubblar inte längre. Smakade och det smakar inte allt för djävligt. Lite klarning och kolsyrejäsning skulle kanske göra susen.
Kan man kasta i lite humle medan det står kallt och klarnar någon vecka, eller har det ingen effekt? Vill ha lite mer arom och se hur det blir.
Kan man kasta i lite humle medan det står kallt och klarnar någon vecka, eller har det ingen effekt? Vill ha lite mer arom och se hur det blir.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 5 och 0 gäster