Sida 1 av 2

Tjäröl

Postat: tor jul 07, 2016 20:42
av Duffen
Köpte en tjäröl från Fiskars bryggeri i Finland mest för att prova, ack så god den var. Jag hittar inga recept här eller via Google. Någon som har erfarenhet av tjäröl?

Re: Tjäröl

Postat: mån okt 17, 2016 22:22
av Dr snuggels
Det blev jag lite nyfiken på.
Är det samma typ som Stavangers specialitet "Tou"? En mycket speciell öl som jag bara har smakat där.
Går det att få tag på tjäröl på bolaget?

Re: Tjäröl

Postat: mån feb 06, 2017 21:52
av Dr snuggels
Nu har jag tappat om min lager som jag gjorde på typ 50% enrisrökt malt, "vanlig malt" o en liten gnutta karamellmalt. O ganska mycket humle.
Hade hoppats att det skulle bli i allafall lite tjärsmak av det hela.
Den har en kraftig och intressant röksmak, dock ingen framträdande tjära.

Nu får den stå o lagra sig en månad eller så så får se om smakerna kommer fram.

Annars vet jag inte vad jag skall göra för att få den där tjärsmaken?

Re: Tjäröl

Postat: tis feb 07, 2017 7:29
av fajsen
Hej.kanske dum tanke,men skulle man inte kunna lösa upp
leijona tjärpastiller i ölen när man jäser? :wink:
mvh fajsen

Re: Tjäröl

Postat: tis feb 07, 2017 18:00
av Dr snuggels
Tanken har slagit mig. Hur många pastiller behöver man till 10 liter tror du?

Men jag skulle tycka det var roligt att veta hur bryggerierna gör.

Re: Tjäröl

Postat: ons feb 08, 2017 10:22
av fajsen
Hej.ingen aning det var bara en tanke.googlade lite om tjära å fick
fram att jägare använder ngn typ av tjära till vildsvins jakt.men
vet ej om den är vatten löslig å livsmedel godkänd.men testa å
ha i en ask i 10l.egentligen så är det väl bara att smaka av innan
man slänger i jästen.
mvh fajsen

Re: Tjäröl

Postat: tis feb 21, 2017 21:53
av Dr snuggels
Så, nu har jag gjort ett nytt försök.
Mest enrisrökt malt, lite karamellmalt och lite rostad malt.
OG goa 1078, o rätt mycket humle.
På med jästslurry ifrån min förra lager o sedan jäsa svalt ett par veckor.

Blir inte det tjäröl, så får jag nog koka tjära på julgranen eller något.

Edit: Glömde att skriva om mitt förra försök, den längre upp i tråden med Ca 50% rökt malt. Smakade i går efter lite lagring i ett par +grader.
God o frisk lager, luktar o smakar lite rökt. (eller ganska mycket rök om man frågar min fru).

Re: Tjäröl

Postat: lör mar 18, 2017 13:33
av Dr snuggels
Så, nu tappade jag om mitt senaste försök med tjäröl.
Efter att ha jäst både kallt och sedan vid 18 grader så slutate det vid knappt 6%, mycket restsötma, väldigt mustig röksmak o en kraftig dryck överlag, dock fortfarande inte den där tjäran.
Men nu är det i Corneliusfat och skall få lite kolsyra så får se vad det ger om en månad eller så.
Om jag hinner så blir det tjärkok på någon granbit vid nästa risbrasa...........sedan så får det bli ett nytt försök till hösten när humlen är skördad.

Re: Tjäröl

Postat: tor apr 06, 2017 19:50
av Häxbryggaren
Jag älskar rökiga whisky så en tjäröl måste man brygga någon gång kul projekt Dr snuggels :thumbup: man kanske får röka malt med gamla whiskyfat :) har rökt mycket mat och man kan få fram intressanta smaker med olika trädslag så varför inte prova på en öl :D men innan man börjar expimentera så ska jag köra en del klassiska öl så man får lite koll på processen.

Re: Tjäröl

Postat: sön apr 09, 2017 11:13
av Dr snuggels
Häxbryggaren skrev:Jag älskar rökiga whisky så en tjäröl måste man brygga någon gång kul projekt Dr snuggels :thumbup: man kanske får röka malt med gamla whiskyfat :) har rökt mycket mat och man kan få fram intressanta smaker med olika trädslag så varför inte prova på en öl :D men innan man börjar expimentera så ska jag köra en del klassiska öl så man får lite koll på processen.
Själv röker jag mest med Enris, gillar smaken av det.
Gjorde en liten smaktest när jag flaskfyllde och det var MYCKET smak av allt, fast kanske inte riktigt någon tjärsmak. Tänkte göra ett nytt smakprov ganska snart för att se vilket håll utvecklingen sker.

Om det går som tänkt så skall jag elda ris till helgen och då prova att göra lite tjära på En.
O om det faller väl ut så blir det tjäröl efter det.

Re: Tjäröl

Postat: sön apr 09, 2017 18:04
av ranald
Har ni provat att fråga bryggeriet hur man gör? De kanske inte vill berätta, men det är ju gratis att fråga.

Det fi8nns någon mejladress på http://www.fiskarsvillage.fi/se/mat_och ... sin-panimo .

Re: Tjäröl

Postat: tor apr 13, 2017 13:10
av vafan
Någon som har skickat mÄJL till bryggeriet?

Detta låter grymt intressant - älskar tjärtabletter!!


:beer:

Re: Tjäröl

Postat: tor apr 13, 2017 21:27
av Dr snuggels
Jag har mailat o frågat, återkommer om jag får svar.
Annars kan jag meddela att det är svårare än det verkar att göra egen tjära.
Jag är inne på andra försöken nu i kväll, men det kom en störtskur som jag tror släckte min brasa.....

Re: Tjäröl

Postat: fre apr 14, 2017 9:34
av AirQ
http://www.guteinfo.com/?id=3343
Gammalt beprövat sätt hur man utvunnit tjära på gotland i många år.

Grovt förklarat så är det en tratt som man lägger upp tjärved/kluvna stubbar, täcker med dus och eldar på, sen samlas tjäran i botten.

Re: Tjäröl

Postat: fre apr 14, 2017 12:32
av Dr snuggels
Jag fick faktiskt till det till slut.
Det blev inte mycket, men det skall nog räcka till att smaksätta en liten laddning.