Tjäröl
-
- Bryggare
- Inlägg: 196
- Blev medlem: ons feb 19, 2014 8:36
Re: Tjäröl
Det blev jag lite nyfiken på.
Är det samma typ som Stavangers specialitet "Tou"? En mycket speciell öl som jag bara har smakat där.
Går det att få tag på tjäröl på bolaget?
Är det samma typ som Stavangers specialitet "Tou"? En mycket speciell öl som jag bara har smakat där.
Går det att få tag på tjäröl på bolaget?
-
- Bryggare
- Inlägg: 196
- Blev medlem: ons feb 19, 2014 8:36
Re: Tjäröl
Nu har jag tappat om min lager som jag gjorde på typ 50% enrisrökt malt, "vanlig malt" o en liten gnutta karamellmalt. O ganska mycket humle.
Hade hoppats att det skulle bli i allafall lite tjärsmak av det hela.
Den har en kraftig och intressant röksmak, dock ingen framträdande tjära.
Nu får den stå o lagra sig en månad eller så så får se om smakerna kommer fram.
Annars vet jag inte vad jag skall göra för att få den där tjärsmaken?
Hade hoppats att det skulle bli i allafall lite tjärsmak av det hela.
Den har en kraftig och intressant röksmak, dock ingen framträdande tjära.
Nu får den stå o lagra sig en månad eller så så får se om smakerna kommer fram.
Annars vet jag inte vad jag skall göra för att få den där tjärsmaken?
Re: Tjäröl
Hej.kanske dum tanke,men skulle man inte kunna lösa upp
leijona tjärpastiller i ölen när man jäser?
mvh fajsen
leijona tjärpastiller i ölen när man jäser?
mvh fajsen
-
- Bryggare
- Inlägg: 196
- Blev medlem: ons feb 19, 2014 8:36
Re: Tjäröl
Tanken har slagit mig. Hur många pastiller behöver man till 10 liter tror du?
Men jag skulle tycka det var roligt att veta hur bryggerierna gör.
Men jag skulle tycka det var roligt att veta hur bryggerierna gör.
Re: Tjäröl
Hej.ingen aning det var bara en tanke.googlade lite om tjära å fick
fram att jägare använder ngn typ av tjära till vildsvins jakt.men
vet ej om den är vatten löslig å livsmedel godkänd.men testa å
ha i en ask i 10l.egentligen så är det väl bara att smaka av innan
man slänger i jästen.
mvh fajsen
fram att jägare använder ngn typ av tjära till vildsvins jakt.men
vet ej om den är vatten löslig å livsmedel godkänd.men testa å
ha i en ask i 10l.egentligen så är det väl bara att smaka av innan
man slänger i jästen.
mvh fajsen
-
- Bryggare
- Inlägg: 196
- Blev medlem: ons feb 19, 2014 8:36
Re: Tjäröl
Så, nu har jag gjort ett nytt försök.
Mest enrisrökt malt, lite karamellmalt och lite rostad malt.
OG goa 1078, o rätt mycket humle.
På med jästslurry ifrån min förra lager o sedan jäsa svalt ett par veckor.
Blir inte det tjäröl, så får jag nog koka tjära på julgranen eller något.
Edit: Glömde att skriva om mitt förra försök, den längre upp i tråden med Ca 50% rökt malt. Smakade i går efter lite lagring i ett par +grader.
God o frisk lager, luktar o smakar lite rökt. (eller ganska mycket rök om man frågar min fru).
Mest enrisrökt malt, lite karamellmalt och lite rostad malt.
OG goa 1078, o rätt mycket humle.
På med jästslurry ifrån min förra lager o sedan jäsa svalt ett par veckor.
Blir inte det tjäröl, så får jag nog koka tjära på julgranen eller något.
Edit: Glömde att skriva om mitt förra försök, den längre upp i tråden med Ca 50% rökt malt. Smakade i går efter lite lagring i ett par +grader.
God o frisk lager, luktar o smakar lite rökt. (eller ganska mycket rök om man frågar min fru).
-
- Bryggare
- Inlägg: 196
- Blev medlem: ons feb 19, 2014 8:36
Re: Tjäröl
Så, nu tappade jag om mitt senaste försök med tjäröl.
Efter att ha jäst både kallt och sedan vid 18 grader så slutate det vid knappt 6%, mycket restsötma, väldigt mustig röksmak o en kraftig dryck överlag, dock fortfarande inte den där tjäran.
Men nu är det i Corneliusfat och skall få lite kolsyra så får se vad det ger om en månad eller så.
Om jag hinner så blir det tjärkok på någon granbit vid nästa risbrasa...........sedan så får det bli ett nytt försök till hösten när humlen är skördad.
Efter att ha jäst både kallt och sedan vid 18 grader så slutate det vid knappt 6%, mycket restsötma, väldigt mustig röksmak o en kraftig dryck överlag, dock fortfarande inte den där tjäran.
Men nu är det i Corneliusfat och skall få lite kolsyra så får se vad det ger om en månad eller så.
Om jag hinner så blir det tjärkok på någon granbit vid nästa risbrasa...........sedan så får det bli ett nytt försök till hösten när humlen är skördad.
-
- Bryggare
- Inlägg: 110
- Blev medlem: tis jun 07, 2016 20:43
Re: Tjäröl
Jag älskar rökiga whisky så en tjäröl måste man brygga någon gång kul projekt Dr snuggels man kanske får röka malt med gamla whiskyfat har rökt mycket mat och man kan få fram intressanta smaker med olika trädslag så varför inte prova på en öl men innan man börjar expimentera så ska jag köra en del klassiska öl så man får lite koll på processen.
-
- Bryggare
- Inlägg: 196
- Blev medlem: ons feb 19, 2014 8:36
Re: Tjäröl
Själv röker jag mest med Enris, gillar smaken av det.Häxbryggaren skrev:Jag älskar rökiga whisky så en tjäröl måste man brygga någon gång kul projekt Dr snuggels man kanske får röka malt med gamla whiskyfat har rökt mycket mat och man kan få fram intressanta smaker med olika trädslag så varför inte prova på en öl men innan man börjar expimentera så ska jag köra en del klassiska öl så man får lite koll på processen.
Gjorde en liten smaktest när jag flaskfyllde och det var MYCKET smak av allt, fast kanske inte riktigt någon tjärsmak. Tänkte göra ett nytt smakprov ganska snart för att se vilket håll utvecklingen sker.
Om det går som tänkt så skall jag elda ris till helgen och då prova att göra lite tjära på En.
O om det faller väl ut så blir det tjäröl efter det.
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Tjäröl
Har ni provat att fråga bryggeriet hur man gör? De kanske inte vill berätta, men det är ju gratis att fråga.
Det fi8nns någon mejladress på http://www.fiskarsvillage.fi/se/mat_och ... sin-panimo .
Det fi8nns någon mejladress på http://www.fiskarsvillage.fi/se/mat_och ... sin-panimo .
Re: Tjäröl
Någon som har skickat mÄJL till bryggeriet?
Detta låter grymt intressant - älskar tjärtabletter!!
Detta låter grymt intressant - älskar tjärtabletter!!
BIAB+NoChill Nuff Said!
-
- Bryggare
- Inlägg: 196
- Blev medlem: ons feb 19, 2014 8:36
Re: Tjäröl
Jag har mailat o frågat, återkommer om jag får svar.
Annars kan jag meddela att det är svårare än det verkar att göra egen tjära.
Jag är inne på andra försöken nu i kväll, men det kom en störtskur som jag tror släckte min brasa.....
Annars kan jag meddela att det är svårare än det verkar att göra egen tjära.
Jag är inne på andra försöken nu i kväll, men det kom en störtskur som jag tror släckte min brasa.....
Re: Tjäröl
http://www.guteinfo.com/?id=3343
Gammalt beprövat sätt hur man utvunnit tjära på gotland i många år.
Grovt förklarat så är det en tratt som man lägger upp tjärved/kluvna stubbar, täcker med dus och eldar på, sen samlas tjäran i botten.
Gammalt beprövat sätt hur man utvunnit tjära på gotland i många år.
Grovt förklarat så är det en tratt som man lägger upp tjärved/kluvna stubbar, täcker med dus och eldar på, sen samlas tjäran i botten.
Learning by doing is the shit
-
- Bryggare
- Inlägg: 196
- Blev medlem: ons feb 19, 2014 8:36
Re: Tjäröl
Jag fick faktiskt till det till slut.
Det blev inte mycket, men det skall nog räcka till att smaksätta en liten laddning.
Det blev inte mycket, men det skall nog räcka till att smaksätta en liten laddning.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster