bryggforum.nu

Sveriges största forum för hembryggare.

* REGLER   * Logga in   * Bli medlem   * FAQ    * Sök
Allt f�r din hembryggning
Aktuellt datum och tid: sön nov 19, 2017 6:53

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]




Ny tråd Svara på tråd  [ 19 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa
Författare Meddelande
InläggPostat: tor jul 07, 2016 20:42 
Offline
Bryggare

Blev medlem: sön apr 07, 2013 14:06
Inlägg: 135
Köpte en tjäröl från Fiskars bryggeri i Finland mest för att prova, ack så god den var. Jag hittar inga recept här eller via Google. Någon som har erfarenhet av tjäröl?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: mån okt 17, 2016 22:22 
Offline
Bryggare

Blev medlem: ons feb 19, 2014 9:36
Inlägg: 173
Det blev jag lite nyfiken på.
Är det samma typ som Stavangers specialitet "Tou"? En mycket speciell öl som jag bara har smakat där.
Går det att få tag på tjäröl på bolaget?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: mån feb 06, 2017 22:52 
Offline
Bryggare

Blev medlem: ons feb 19, 2014 9:36
Inlägg: 173
Nu har jag tappat om min lager som jag gjorde på typ 50% enrisrökt malt, "vanlig malt" o en liten gnutta karamellmalt. O ganska mycket humle.
Hade hoppats att det skulle bli i allafall lite tjärsmak av det hela.
Den har en kraftig och intressant röksmak, dock ingen framträdande tjära.

Nu får den stå o lagra sig en månad eller så så får se om smakerna kommer fram.

Annars vet jag inte vad jag skall göra för att få den där tjärsmaken?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tis feb 07, 2017 8:29 
Offline
Bryggare

Blev medlem: lör sep 19, 2009 21:21
Inlägg: 136
Hej.kanske dum tanke,men skulle man inte kunna lösa upp
leijona tjärpastiller i ölen när man jäser? :wink:
mvh fajsen


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tis feb 07, 2017 19:00 
Offline
Bryggare

Blev medlem: ons feb 19, 2014 9:36
Inlägg: 173
Tanken har slagit mig. Hur många pastiller behöver man till 10 liter tror du?

Men jag skulle tycka det var roligt att veta hur bryggerierna gör.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons feb 08, 2017 11:22 
Offline
Bryggare

Blev medlem: lör sep 19, 2009 21:21
Inlägg: 136
Hej.ingen aning det var bara en tanke.googlade lite om tjära å fick
fram att jägare använder ngn typ av tjära till vildsvins jakt.men
vet ej om den är vatten löslig å livsmedel godkänd.men testa å
ha i en ask i 10l.egentligen så är det väl bara att smaka av innan
man slänger i jästen.
mvh fajsen


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tis feb 21, 2017 22:53 
Offline
Bryggare

Blev medlem: ons feb 19, 2014 9:36
Inlägg: 173
Så, nu har jag gjort ett nytt försök.
Mest enrisrökt malt, lite karamellmalt och lite rostad malt.
OG goa 1078, o rätt mycket humle.
På med jästslurry ifrån min förra lager o sedan jäsa svalt ett par veckor.

Blir inte det tjäröl, så får jag nog koka tjära på julgranen eller något.

Edit: Glömde att skriva om mitt förra försök, den längre upp i tråden med Ca 50% rökt malt. Smakade i går efter lite lagring i ett par +grader.
God o frisk lager, luktar o smakar lite rökt. (eller ganska mycket rök om man frågar min fru).


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: lör mar 18, 2017 14:33 
Offline
Bryggare

Blev medlem: ons feb 19, 2014 9:36
Inlägg: 173
Så, nu tappade jag om mitt senaste försök med tjäröl.
Efter att ha jäst både kallt och sedan vid 18 grader så slutate det vid knappt 6%, mycket restsötma, väldigt mustig röksmak o en kraftig dryck överlag, dock fortfarande inte den där tjäran.
Men nu är det i Corneliusfat och skall få lite kolsyra så får se vad det ger om en månad eller så.
Om jag hinner så blir det tjärkok på någon granbit vid nästa risbrasa...........sedan så får det bli ett nytt försök till hösten när humlen är skördad.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor apr 06, 2017 19:50 
Offline
Bryggare

Blev medlem: tis jun 07, 2016 20:43
Inlägg: 109
Jag älskar rökiga whisky så en tjäröl måste man brygga någon gång kul projekt Dr snuggels :thumbup: man kanske får röka malt med gamla whiskyfat :) har rökt mycket mat och man kan få fram intressanta smaker med olika trädslag så varför inte prova på en öl :D men innan man börjar expimentera så ska jag köra en del klassiska öl så man får lite koll på processen.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: sön apr 09, 2017 11:13 
Offline
Bryggare

Blev medlem: ons feb 19, 2014 9:36
Inlägg: 173
Häxbryggaren skrev:
Jag älskar rökiga whisky så en tjäröl måste man brygga någon gång kul projekt Dr snuggels :thumbup: man kanske får röka malt med gamla whiskyfat :) har rökt mycket mat och man kan få fram intressanta smaker med olika trädslag så varför inte prova på en öl :D men innan man börjar expimentera så ska jag köra en del klassiska öl så man får lite koll på processen.


Själv röker jag mest med Enris, gillar smaken av det.
Gjorde en liten smaktest när jag flaskfyllde och det var MYCKET smak av allt, fast kanske inte riktigt någon tjärsmak. Tänkte göra ett nytt smakprov ganska snart för att se vilket håll utvecklingen sker.

Om det går som tänkt så skall jag elda ris till helgen och då prova att göra lite tjära på En.
O om det faller väl ut så blir det tjäröl efter det.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: sön apr 09, 2017 18:04 
Offline
Bryggmästare
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
Inlägg: 489
Ort: Östergötland
Utrustning: Glasdamejanner
Har ni provat att fråga bryggeriet hur man gör? De kanske inte vill berätta, men det är ju gratis att fråga.

Det fi8nns någon mejladress på http://www.fiskarsvillage.fi/se/mat_och ... sin-panimo .


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor apr 13, 2017 13:10 
Offline
Brygguru

Blev medlem: tis jan 18, 2011 9:01
Inlägg: 1230
Ort: SVÄRJE! LULEÅ! BIAB+NoChill Nuff Said!
Någon som har skickat mÄJL till bryggeriet?

Detta låter grymt intressant - älskar tjärtabletter!!


:beer:

_________________
BIAB+NoChill Nuff Said!


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor apr 13, 2017 21:27 
Offline
Bryggare

Blev medlem: ons feb 19, 2014 9:36
Inlägg: 173
Jag har mailat o frågat, återkommer om jag får svar.
Annars kan jag meddela att det är svårare än det verkar att göra egen tjära.
Jag är inne på andra försöken nu i kväll, men det kom en störtskur som jag tror släckte min brasa.....


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: fre apr 14, 2017 9:34 
Offline
Moderator

Blev medlem: tor mar 28, 2013 17:54
Inlägg: 302
Ort: Gotland någonstans
http://www.guteinfo.com/?id=3343
Gammalt beprövat sätt hur man utvunnit tjära på gotland i många år.

Grovt förklarat så är det en tratt som man lägger upp tjärved/kluvna stubbar, täcker med dus och eldar på, sen samlas tjäran i botten.

_________________
Learning by doing is the shit


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: fre apr 14, 2017 12:32 
Offline
Bryggare

Blev medlem: ons feb 19, 2014 9:36
Inlägg: 173
Jag fick faktiskt till det till slut.
Det blev inte mycket, men det skall nog räcka till att smaksätta en liten laddning.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 19 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]


Vilka är online

Medlemmar online: Bing [Bot], Hasse basse


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden © 2006-2013