Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Bryggarplan för Brewferm Oranje Bock ölsats

Ölsatser och recept. Även recensioner av ölsatser och tillbehör.
Insy
Newbie
Inlägg: 2
Blev medlem: tor jun 09, 2016 22:17

Bryggarplan för Brewferm Oranje Bock ölsats

Inlägg av Insy »

Hej,

Ny på forumet. Jag har gjort öl en gång tidigare via någon ölsats och har efter ett antal år bestämt mig för att prova igen. Jag har skrivit en plan för hur jag tänkt göra och tar gärna emot tips och kommentarer på planen samt även val av jäst och eventuellt humle?. Speciellt kring alternativa stegen.

Tanken är alltså att brygga Brewferms Oranje Bock med en påse Muntons Dark 500g spraymalt istället för extrasocker. Jag har tänkt bruka medskickade jästen om inget sägs.

Jag har försökt ha en numrerad lista så att det ska vara enkelt att förklara vad jag gör fel / rätt konstigt / glömt.


Tack på förhand!


Instrument
1. Jäshink 30 liter *2
2. Jäsrör med vattenlås
3. Saftsil (kanske inte behövs)
4. 20 liters gryta
5. Flaskborste
6. hävert
7. hydrometer
8. Termometer
9. Resurs för recept https://philshomebrew.files.wordpress.c ... ctions.jpg

Förbrukningsvara
1. 20st 50cl petflaskor med kapsyler. (hela sigill) oanvända
2. 500gram Munton's Dark maltextrakt
3. 1st Brewferm Oranje Bock
4. 100gram fransk ekflis Medium Toast
5. 450gram PBW
6. 236ml Star San HB

Instruktioner
1. Diska gryta, jäshink, hydrometer,termometer, alla bägare som ska användas med en PBW-lösning,
2. Skölj allt ordentligt
3. Skölj allt med Star San
4. Låt allt torka
5. Chilla en stund
6. Lyft ur jäst och annat ur Brewfermburken
7. Ställ brewfermburken i ett varm vattenbad, vänta på att sockret smälter
8. Mät upp 2 liter varmt vatten i en ren bägare, tillsätt 500gram Munton's Dark maltextrakt
9. Mät upp 8liter vatten i grytan
10. Lös upp jästen (som följde med kittet) i 150ml (25gradigt) vatten i ett rent kärl
11. Häll 2litersblandningen i grytan,
12. häll upplöst oranje bock-maltextrakt i grytan
13. Skölj ur brewfermburken med 1liter varmt vatten och tillför till grytan

Grytan innehåller nu 11 liter vatten och ~1.5kg maltextrakt. Ungefär 12 liter totalt.
Receptet rekommenderar inte kokning utan snarare att man rör ihop allt i en jäshink direkt.

Alternativa steg.
14. Koka upp blandning
15. Tillsätt ekflingor (0,5g - 3g / liter)
16. Låt koka lätt 15-20 minuter
17. Kyl grytan till ca 20 grader i diskhon,
Slut på alternativa steg


18. häll över lite i ett mätkärl
19. Mät oechlse med hydrometern
20. Tillsätt jästen.
21. Häll över i jäskärl (Görs bara om kokning görs)
22. Försegla jäskärlet med lock och vattenfyllt jäsrör
23. Låt stå ca 10 dagar

...

24. Diska andra jäskärlet, hävert, hydrometer och mätbägare
25. Skölj allt ordentligt
26. desinficera andra jäskärlet, hävert, hydrometer och mätbägare
27. Låt allt torka
28. Töm lite grönöl i en mätbägare
29. Töm över grönölen i nytt jäskärl
30. Försegla jäskärlet med lock och vattenfyllt jäsrör
31. Mät oechsle i mätbägaren
32. Låt stå 2 veckor.

...

33. Diska alla flaskor och kapsyler. Diska hävert, hydrometer och mätbägare samt sked
34. Desinficera alla flaskor och kapsyler. Desinficera hävert, hydrometer och mätbägare samt sked
35. Låt allt torka
36. Fyll flaskor med öl medelst hävert
37. Fyll på 3.5gram råsocker i varje flaska.
38. Försegla varje flaska snarast.
39. Mät oechsle
40. Beräkna alkoholhalt genom (original gravity – final gravity)/ 7,62
41. Provsmaka en del av den slump som inte butljerades
42. Låt stå mörkt i som varmast, rumstemperatur i 6-8 veckor
43. Njut?
Insy
Newbie
Inlägg: 2
Blev medlem: tor jun 09, 2016 22:17

Re: Bryggarplan för Brewferm Oranje Bock ölsats

Inlägg av Insy »

Ingen med kommentarer på exempelvis ekandet?
Skriv svar

Återgå till "Ölsatser och recept"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster