Tyresöl skrev:Då är första matchen i jästunnan. Blev en Vienna Lager, ville passa på medan det fortfarande är rätt så kallt. Den får jäsa runt 9-10°C
Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 6.29 l
Post Boil Volume: 3.93 l
Batch Size (fermenter): 3.78 l
Bottling Volume: 3.78 l
Estimated OG: 1.053 SG
Estimated Color: 12.3 SRM
Estimated IBU: 26.2 IBUs
Brewhouse Efficiency: 72.00 %
Est Mash Efficiency: 72.0 %
Boil Time: 75 Minutes
Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
0.77 kg Pilsner (2 Row) Ger (2.0 SRM) Grain 1 85.0 %
0.10 kg Caramel/Crystal Malt - 80L (80.0 SRM) Grain 2 11.3 %
0.03 kg Vienna Malt (3.5 SRM) Grain 3 3.7 %
2.00 g Centennial [10.00 %] - Boil 60.0 min Hop 4 15.8 IBUs
2.00 g Cascade [5.50 %] - Boil 35.0 min Hop 5 7.2 IBUs
1.00 tsp MM Klar (Boil 10.0 mins) Fining 6 -
3.50 g Cascade [5.50 %] - Boil 3.0 min Hop 7 1.9 IBUs
3.50 g Hallertauer Mittelfrueh [4.00 %] - Boil Hop 8 1.4 IBUs
2.00 g Cascade [5.50 %] - Boil 0.0 min Hop 9 0.0 IBUs
0.3 pkg SafLager German Lager (DCL/Fermentis #S- Yeast 10 -
3.00 g Hallertauer Mittelfrueh [4.00 %] - Dry H Hop 11 0.0 IBUs
Mash Schedule: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Total Grain Weight: 0.90 kg
----------------------------
Name Description Step Temperat Step Time
Mash In Add 1.46 l of water at 81.7 C 65.6 C 75 min
Sparge: Fly sparge with 5.74 l water at 75.6 C
Smakade av denna direkt när koslyrejäsningen var klar, inte så kul. Kändes tunn på något sätt. Lät den lagras vid 4°C i 2 veckor och sen ytterligare en vecka i matkällaren. Smakade av den igen och ställde upp den bredvid Brooklyn Lager som var målbilden och vid ett blindtest hemma så "vann" min
Större kropp, bättre humle arom, beska, ja allt. Det var en så jäkla skillnad från första avsmakningen. Ger verkligen perspektiv på det hela, att låta ölen vila och inte stressa med att öppna flaskorna. Nu jäklar ska det köpas en kyl och bryggas mer lager!