bryggforum.nu

Sveriges största forum för hembryggare.

* REGLER   * Logga in   * Bli medlem   * FAQ    * Sök
Allt f�r din hembryggning
Aktuellt datum och tid: ons jan 24, 2018 13:21

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]




Ny tråd Svara på tråd  [ 5 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: lör sep 07, 2013 11:12 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: tor aug 08, 2013 11:42
Inlägg: 8
Hej!

Jag tänkte prova att göra en ale med äpplen. Jag tänkte utgå från detta recept: ¨

Till 25 liter öl:

maltextrakt
4,0 kg Muntons ljust torkat maltextrakt
specialmalt
167 g Thomas Fawcett crystal malt
bitterhumle
28 g Nugget 11,4% alfasyra
(eller motsvarande mängd alfasyra av annat humle)
smakhumle
19 g Perle
aromhumle
37 g Cascade
jäst
BC 1056 American Ale eller Safale US-05

Jag tänkte bara använda mig av 60 % av maltextraktet och istället låta jästen få sin näring av äpplen eller socker.

Är det någon som vet när jag ska ha i äpplena, och om det faktiskt går att ersätta maltextrakt med äpplen eller socker, hur mycket av detta ska jag då ha? :roll:


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: lör sep 07, 2013 12:59 
Offline
Moderator
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor jan 14, 2010 14:04
Inlägg: 1957
Ort: Smedjebacken
http://www.homebrewtalk.com/f81/graff-malty-slightly-hopped-cider-117117/
Om det vore nått.


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: lör sep 07, 2013 14:10 
Offline
Bryggare

Blev medlem: sön apr 01, 2012 18:35
Inlägg: 117
Ort: Skara
Kul att du vill testa att göra en graf!

Jag satte ett test förra veckan, med crystal 100, äpplen (Bozo-style) och perle.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: fre jan 12, 2018 15:36 
Offline
Newbie

Blev medlem: fre jan 12, 2018 15:29
Inlägg: 1
Utrustning: Bulldog brewer
Jag tänkte brygga en graff i helgen, är det nån som gjort det och vill dela med sig av sina erfarenheter?

Annars finns ju mycket info i länken som delats ovan. Jag tänkte använda en ciderjäst och det jag funderar på är följande:

https://www.homebrewtalk.com/forum/thre ... 17/page-79 nämns det ju att han byter ut jästen till öljäst för att det ska ge en bättre jäsning och snabbare bli drickbart. Jag hade missat det och har nu en flytande Cider Wyeast 4766. Jag har aldrig använt ciderjäst (eller vinjäst för den delen), behöver den längre lagringstid innan den blir drickbar?

Det är viktigt för mig eftersom jag funderar på att torrhumla graffen ordentligt men då måste den ju drickas upp rätt fort, och tål inte att lagras.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: fre jan 19, 2018 11:06 
Offline
Brygguru

Blev medlem: ons nov 25, 2009 22:22
Inlägg: 1494
Ort: Borås
Vin och cider jäst brukar jäsa lite aggressivare och jäser ut mer än öljäst så då kan det behövas lite lagring. Jag gjorde å andra sidan en Cider i höstas på must som var drickbar redan efter en månad (2v jäsning 2v flaska). Så det beror lite på ursprungsprodukten, hur sura äpplena är och vilken malt du använder.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 5 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]


Vilka är online

Medlemmar online: Backmant, Kabom, Yahoo [Bot]


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden © 2006-2013