bryggforum.nu

Sveriges största forum för hembryggare.

* REGLER   * Logga in   * Bli medlem   * FAQ    * Sök
Allt f�r din hembryggning
Aktuellt datum och tid: tor nov 23, 2017 9:41

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]




Ny tråd Svara på tråd  [ 12 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: mån okt 09, 2017 15:24 
Offline
Färsk jäst
Användarvisningsbild

Blev medlem: fre sep 02, 2011 13:43
Inlägg: 21
Ort: Stockholm
Vad tror ni om denna recept?

10liter Glutenfri ALE:
- Durra Sorghum sirap 1burk, koktid 60min
http://maltmagnus.se/White-Sorghum-Syrup
- Bitterhumle: East kent golding kottar 30g, koktid 60min
http://shop.humle.se/humle/england/gold ... 2016-100-g
- Smakhumle: East Kent Golding kottar 6g, koktid 20min
http://shop.humle.se/humle/england/gold ... 2016-100-g
- Aromhumle: Perle kottar 16g, koktid 5min
http://shop.humle.se/humle/tyskland/per ... 2016-100-g
- Jäst: Lalvin EC-1118 vinjäst 5 g
http://shop.humle.se/jast/vinjast/torr/ ... injast-5-g

Btw räcker jästen eller ska man ha 2 paket?



Skickat från min Nexus 6P via Tapatalk


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: mån okt 09, 2017 16:08 
Offline
Bryggmästare

Blev medlem: ons mar 16, 2016 23:02
Inlägg: 221
Utrustning: Jästunna och jäsrör
Köp en öljäst istället.
Ett paket räcker till 10l som jag antar att du ska göra. Det räcker till 20 liter också.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: mån okt 09, 2017 16:12 
Offline
Färsk jäst
Användarvisningsbild

Blev medlem: fre sep 02, 2011 13:43
Inlägg: 21
Ort: Stockholm
Toffeln skrev:
Köp en öljäst istället.
Ett paket räcker till 10l som jag antar att du ska göra. Det räcker till 20 liter också.
Problemet med öljäst att den kan innehålla spår av gluten från ex.maltvört, så för att vara 100% säker då jag inte har hittat glutenfri öljäst tänkte jag ta vinjäst, det borde få samma resultat... Eller är jag helt ute och cyklar?

Skickat från min Nexus 6P via Tapatalk


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: mån okt 09, 2017 17:21 
Offline
Bryggmästare

Blev medlem: ons mar 16, 2016 23:02
Inlägg: 221
Utrustning: Jästunna och jäsrör
Jag vet inte hur vinjäst beter sig i öl. Jag får för mig att det finns kraftigare estrar och fenoler om man använder vinjäst. Mer "felsmaker". Men det är bara vad jag inbillar mig. Det kanske i te spelar någon roll.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: mån okt 09, 2017 18:24 
Offline
Färsk jäst
Användarvisningsbild

Blev medlem: fre sep 02, 2011 13:43
Inlägg: 21
Ort: Stockholm
Jag läste denna och efter testet så verkar det som det inte är någon större skillnad: https://fabrikorekstedt.blogspot.se/201 ... t.html?m=1

Skickat från min Nexus 6P via Tapatalk


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: mån okt 09, 2017 18:25 
Offline
Färsk jäst
Användarvisningsbild

Blev medlem: fre sep 02, 2011 13:43
Inlägg: 21
Ort: Stockholm
Toffeln skrev:
Jag vet inte hur vinjäst beter sig i öl. Jag får för mig att det finns kraftigare estrar och fenoler om man använder vinjäst. Mer "felsmaker". Men det är bara vad jag inbillar mig. Det kanske i te spelar någon roll.
Men vad tror du, räcker det med ett paket jäst?

Skickat från min Nexus 6P via Tapatalk


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: mån okt 09, 2017 19:37 
Offline
Bryggmästare

Blev medlem: ons mar 16, 2016 23:02
Inlägg: 221
Utrustning: Jästunna och jäsrör
Det beror på om du ska göra 10 eller 100 liter. Det paketet du länkade räcker till 23l vin enligt förpackningen. Till 20l öl brukar man använda ca 11g. 5g borde räcka till åtminstone 10l. Jästen kommer föröka sig mångfalt. Skillnaden blir egentligen hur lång tid starten tar.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: mån okt 09, 2017 21:21 
Offline
Färsk jäst
Användarvisningsbild

Blev medlem: fre sep 02, 2011 13:43
Inlägg: 21
Ort: Stockholm
Thnx Toffeln, jag kör på...

Skickat från min Nexus 6P via Tapatalk


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor okt 12, 2017 12:51 
Offline
Färsk jäst
Användarvisningsbild

Blev medlem: fre sep 02, 2011 13:43
Inlägg: 21
Ort: Stockholm
insu skrev:
Vad tror ni om denna recept?

10liter Glutenfri ALE:
- Durra Sorghum sirap 1burk, koktid 60min
http://maltmagnus.se/White-Sorghum-Syrup
- Bitterhumle: East kent golding kottar 30g, koktid 60min
http://shop.humle.se/humle/england/gold ... 2016-100-g
- Smakhumle: East Kent Golding kottar 6g, koktid 20min
http://shop.humle.se/humle/england/gold ... 2016-100-g
- Aromhumle: Perle kottar 16g, koktid 5min
http://shop.humle.se/humle/tyskland/per ... 2016-100-g
- Jäst: Lalvin EC-1118 vinjäst 5 g
http://shop.humle.se/jast/vinjast/torr/ ... injast-5-g

Btw räcker jästen eller ska man ha 2 paket?



Skickat från min Nexus 6P via Tapatalk

Har nu efter att ha läst på lite funderingar över min recept och funderar på att ändra lite:

10liter Glutenfri ALE:
- Glutenfri Havre, rostade i ugnen, ska stöpas 30min i hett vatten (ca 70-80 grader), sedan ska havret silas och vattnet användas för koket.
- Durra Sorghum sirap 1burk, koktid 60min
- Bitterhumle: East kent golding kottar 30g, koktid 60min
- Smakhumle: East Kent Golding kottar 6g, koktid 20min
- Aromhumle: Perle kottar 16g, koktid 5min
- Belgisk kandissirap, 100g för färg och smak, koktid 5min
- Maltodextrin, 50g för kropp och skum
- Jäst: Lalvin EC-1118 vinjäst 5 g

Så då har jag lagt till rostade havreflarn, kandissirap och maltodextrin. Vad tror ni om detta? Kommer det fungera bättre?

Skickat från min Nexus 6P via Tapatalk


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor okt 12, 2017 17:52 
Offline
Brygguru

Blev medlem: ons nov 25, 2009 22:22
Inlägg: 1487
Ort: Borås
http://shop.humle.se/jast/alejast/torr/ ... m-ale-11-g
Tror alla Lallemands jäster är glutenfria


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor okt 12, 2017 17:55 
Offline
Färsk jäst
Användarvisningsbild

Blev medlem: fre sep 02, 2011 13:43
Inlägg: 21
Ort: Stockholm
Knox skrev:
http://shop.humle.se/jast/alejast/torr/nottingham-ale-11-g
Tror alla Lallemands jäster är glutenfria
Jipeee, tack, det står ju på paketet, thnx!

Skickat från min Nexus 6P via Tapatalk


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: lör nov 18, 2017 11:55 
Offline
Färsk jäst
Användarvisningsbild

Blev medlem: fre sep 02, 2011 13:43
Inlägg: 21
Ort: Stockholm
Så här blev det... Nu efter 7 dagar har det gått från og 56 till 22, och när jag smakade på brygden så smakar det väldigt mycket jäst, hoppas det försvinner...

10liter Glutenfri ALE behöver man:

– Glutenfri Havre, rostade i ugnen i 90 min, ska stöpas 30min i hett vatten (ca 60-80 grader), sedan ska havret silas och vattnet användas för koket.

– Durra Sorghum sirap 1burk, koktid 60min

– Bitterhumle: East kent golding pellets 30g, koktid 60min

– Smakhumle: East Kent Golding pellets 6g, koktid 20min

– Aromhumle: Perle kottar 16g, koktid 5min

– Belgisk kandissirap, 100g för färg och smak, koktid 5min

– Jäst: Lallemand Abbaye Glutenfri Belgisk öljäst 11 g



Skickat från min Nexus 6P via Tapatalk


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 12 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]


Vilka är online

Medlemmar online: Bing [Bot], Google [Bot]


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden © 2006-2013