bryggforum.nu

Sveriges största forum för hembryggare.

* REGLER   * Logga in   * Bli medlem   * FAQ    * Sök
Allt f�r din hembryggning
Aktuellt datum och tid: mån okt 23, 2017 11:38

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]




Ny tråd Svara på tråd  [ 11 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: sön jan 31, 2016 16:53 
Online
Bryggmästare

Blev medlem: mån okt 15, 2012 11:47
Inlägg: 322
Ort: Svärdsjö
Tänkte brygga en ganska alkoholstin imperial ipa.
Tänkte använda mig av torrjäst men behöver förslag på vilken.
Teoretiskt og 1180.

_________________
https://www.facebook.com/pages/HHB/1384 ... 295?ref=hl


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: mån dec 12, 2016 18:36 
Offline
Newbie

Blev medlem: ons dec 16, 2015 18:01
Inlägg: 1
Utrustning: Dunk
http://maltmagnus.se/mangrovejacks?product_id=1772


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: lör aug 12, 2017 13:30 
Offline
Bryggare
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor feb 03, 2011 10:56
Inlägg: 185
Jag har planer att sätta en IPA, skall försöka få till något med hög alkoholhalt. Är det någon som använt ovan länkade jästsort. Jag har aldrig sett den tidigare.
Det står att man skall ha 2 paket till en 20-liters sats. Då är det väl bäst att använda sig utav fler än 2 paket om man vill få ett starkt öl? Typ, 3 paket kanske?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: lör aug 12, 2017 17:11 
Offline
Brygguru

Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57
Inlägg: 3862
Jäst förökar sig, den tål inte mer alkohol för att du tillsätter mer jäst. Att de anger att man ska ha två paket beror antagligen på att den höga sockerhalten gör att jästen är lite trög i början.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor aug 17, 2017 8:35 
Offline
Brygguru

Blev medlem: ons nov 25, 2009 22:22
Inlägg: 1477
Ort: Borås
nja
anledningen till att man vill ha mer jäst vid starkare öl har inte bara med tröghet att göra utan repeterbarhet, en "för liten" mängd jäst ger del en långsammare star, som latmasken sa men en för låg "pitch rate" kan också orsaka felsmaker som "skumbananestrar" (Pentylacetat?) som du definitivt inte vill ha i en IPA. Eftersom du vill ha en så ren smak som möjligt i en IPA så tycker jag snarare att man ska överpitcha än att gå på rekommendationerna. I t.ex. en weissbier eller andra "jästdrivna" öl så kan man snarare underpitcha lite för att få lite extra estrar.

Sen det här med att jästren förökare sig stämmer förvisso men i en miljö med hög sockerhalt så kommer jästens cellväggar att bli svagare och då potentielt resultera i en öl med ett fg på 1.025, ingen höjdare för en IPA...


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: fre aug 18, 2017 14:13 
Offline
Bryggare
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor feb 03, 2011 10:56
Inlägg: 185
Då kör jag med ett extra paket jäst. Bättre att det jäser ut inom normal tid än ett sådant där öl som jävlas och står och småjäser i evighet.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: fre aug 18, 2017 18:34 
Offline
Brygguru

Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57
Inlägg: 3862
Knox skrev:
men i en miljö med hög sockerhalt så kommer jästens cellväggar att bli svagare


Men det förhindras väl inte av att man picthar i mer jäst?

Eller menar du att tack vare att man pitchar i mer jäst så hinner jästen jäsa upp socker innan den hinner försvagas?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: lör aug 19, 2017 14:58 
Offline
Brygguru

Blev medlem: ons nov 25, 2009 22:22
Inlägg: 1477
Ort: Borås
latmasken skrev:
Knox skrev:
men i en miljö med hög sockerhalt så kommer jästens cellväggar att bli svagare


Men det förhindras väl inte av att man picthar i mer jäst?

Eller menar du att tack vare att man pitchar i mer jäst så hinner jästen jäsa upp socker innan den hinner försvagas?

Det är feamförallt de ny generationerna av jäst som får försvagade cellväggar. För stark öl är rehydrering och rejält med jäst extra viktigt


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: lör aug 19, 2017 19:12 
Offline
Brygguru

Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57
Inlägg: 3862
Ok, intressant att öl skiljer sig så mycket från vin.

Med vin så kan man i princip klara sig på ett litet korn torrjäst (det tar visserligen tid innan jäsningen kommer igång då, men när vinet jäst klart har det jäst ut lika mycket socker som om man hade haft i mer jäst från början, och jästkakan är ungefär lika stor).


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: sön aug 20, 2017 15:19 
Offline
Bryggare

Blev medlem: fre feb 21, 2014 17:16
Inlägg: 120
Jag använde nyligen mangrove jacks m31. Den jäste från 1.110 till 1.013. Frågan är ju bara om det är den jästkaraktären du vill ha.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: mån aug 21, 2017 13:05 
Offline
Brygguru

Blev medlem: ons nov 25, 2009 22:22
Inlägg: 1477
Ort: Borås
latmasken skrev:
Ok, intressant att öl skiljer sig så mycket från vin.

Med vin så kan man i princip klara sig på ett litet korn torrjäst (det tar visserligen tid innan jäsningen kommer igång då, men när vinet jäst klart har det jäst ut lika mycket socker som om man hade haft i mer jäst från början, och jästkakan är ungefär lika stor).

Ja jag har också funderat över det där men jag är rätt övertygad om att resultatet rent smakmässigt blir bättre i vin om man använder adekvat mängd jäst.

En grej kan vara att det i vin är mycket enkla sockerarter, primärt sukros och dextros medans det i ÖL är lite mer komplexa sockerarter samt att ölen inte är lika surt som vinet och då ger en miljö där mer konkurrens mot bakterier uppstår.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 11 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]


Vilka är online

Medlemmar online: aronsson, Bing [Bot], Google [Bot], Jazze


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden © 2006-2013