bryggforum.nu

Sveriges största forum för hembryggare.

* REGLER   * Logga in   * Bli medlem   * FAQ    * Sök
Allt f�r din hembryggning
Aktuellt datum och tid: fre jul 21, 2017 2:36

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]




Ny tråd Svara på tråd  [ 5 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: lör maj 13, 2017 21:43 
Offline
Bryggare

Blev medlem: ons mar 16, 2016 23:02
Inlägg: 175
Utrustning: Jästunna och jäsrör
Hej.

Eftersom öl gärna ska jäsa svalt eller tillockmed kallt så finns vissa problem för oss utan jäskyl sommartid.
Jag har sett att vissa jästsorter klarar upp tillockmed 27 grader varmt medan de flesta vill producera bäst mellan 17 - 23 ca. Jag antar att vid 23 grader bildas en hel del osmakliga estrar.

Ölen jag gärna brygger är ljusare ale, ipa, apa, blond osv.
Mörkare sorter är givetvis också gott fast jag har väldigt svårt för porter och Stout.

Är det någon som sitter på ett bra recept eller jästsorter som klarar sommarens värme bra? Förrådet jag jäser i håller utetempraturen fast med ganska långsam stiging/sänkning (helt isolerat utan fönster eller märkvärdig ventilation).
Hur bra gör sig us-s04/05 tex.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: sön maj 14, 2017 22:07 
Offline
Brygguru
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons jan 07, 2009 15:45
Inlägg: 3366
Saisonjäst är ett hett alternativ. Vissa andra belgiska presterar också bra.

_________________
/Weinkeller


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: mån maj 15, 2017 17:18 
Offline
Brygguru

Blev medlem: ons nov 25, 2009 22:22
Inlägg: 1466
Ort: Borås
Om man kan få ner temperaturen till 23-24 grader så tycker jag mangrove jack m20 ger en riktigt bra weiss vid dom temperaturerna, för att håla nere temperaturen kan blöta handdukar eller en "swampcooler" användas

För en enkel swampcooler:
sätt ner jäskärlet i en större hink med vatten och blås med en fläkt på, när vattnet evaporerar dras värme från omgivningen, fyll på med vatten regelbundet


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: mån maj 15, 2017 18:34 
Offline
Bryggare

Blev medlem: ons mar 16, 2016 23:02
Inlägg: 175
Utrustning: Jästunna och jäsrör
Saisonjäst, hur är den om man gör en enkel öl med
I tunnan 19L biab metod.
Pale ale malt 4.5 kg
Crystal 40L 0.5 kg

15g challenger 60 min
15g citra 30 min
10g citra 15 min
12g citra 3 min

Och belle saison? Finns det någon annan "varm" jäst som flockulerar mer?
Skulle vilja prova citra eftersom jag förstått att den blir bra på sommaren och jag har en del hemma.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: mån maj 29, 2017 18:14 
Offline
Brygguru
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons jan 07, 2009 15:45
Inlägg: 3366
Toffeln skrev:
Saisonjäst, hur är den om man gör en enkel öl med
I tunnan 19L biab metod.
Pale ale malt 4.5 kg
Crystal 40L 0.5 kg

15g challenger 60 min
15g citra 30 min
10g citra 15 min
12g citra 3 min

Och belle saison? Finns det någon annan "varm" jäst som flockulerar mer?
Skulle vilja prova citra eftersom jag förstått att den blir bra på sommaren och jag har en del hemma.

Det ser ut som ett bra recept. Belle är lätt att arbeta med.

_________________
/Weinkeller


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 5 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]


Vilka är online

Medlemmar online: Bing [Bot], Google [Bot]


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden © 2006-2013