Hej!
Jag jobbar på en restaurang som innehar serveringstillstånd. Hur ser lagen ut kring egenbryggd öl? Krävs ett särskilt tillstånd för att servera det eller är det bara att köra på?
Tacksam för svar
Servera egenbryggd öl på restaurang med tillstånd
-
- Newbie
- Inlägg: 2
- Blev medlem: ons maj 25, 2016 11:10
- Utrustning: Ingenting ännu.
- Ort: Umeå
- Kontakt:
Re: Servera egenbryggd öl på restaurang med tillstånd
Utan att veta till 100% men min gissning är att du måste ha tillstånd.
Puben/baren får inte köpa öl av privatpersoner(eftersom privatpersoner inte får tillverka alkoholhaltiga drycker för kommersiellt ändamål, och om puben brygger det själv så krävs det tillstånd för bryggeri.
Lättast är nog o ringa och höra med din kommun.
Puben/baren får inte köpa öl av privatpersoner(eftersom privatpersoner inte får tillverka alkoholhaltiga drycker för kommersiellt ändamål, och om puben brygger det själv så krävs det tillstånd för bryggeri.
Lättast är nog o ringa och höra med din kommun.
Learning by doing is the shit
Re: Servera egenbryggd öl på restaurang med tillstånd
2 kap i alkohollagen:
Så till att börja med är det omöjligt att sälja öl som du har tillverkat i egenskap av privatperson. Om restaurangen ska tillverka öl så behöver de tillstånd för det.
Sen är jag lite osäker, men jag tror att det är så att all alkohol som säljs måste ha distribuerats via nån som är godkänd för partihandel med alkohol.
Observera att undantaget från reglerna alltså bara gäller tillverkning i hemmet för eget behov. Bryggföreningar och liknande är alltså väldigt tveksamt om man ska det juridiskt.3 § Vin, folköl, starköl och andra jästa alkoholdrycker får tillverkas endast av den som har godkänts som upplagshavare för tillverkning eller bearbetning av sådana drycker enligt 9 § lagen (1994:1564) om alkoholskatt eller som skattebefriad förbrukare enligt 31 e § samma lag.
Vad som föreskrivs i första stycket gäller inte tillverkning i hemmet för eget behov.
Så till att börja med är det omöjligt att sälja öl som du har tillverkat i egenskap av privatperson. Om restaurangen ska tillverka öl så behöver de tillstånd för det.
Sen är jag lite osäker, men jag tror att det är så att all alkohol som säljs måste ha distribuerats via nån som är godkänd för partihandel med alkohol.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst