DrakenGlass recept, Lakritsglass klon.
DrakenGlass recept, Lakritsglass klon.
Det är juh sommar nu så glassen flödar hehe, vart så less på att åka och höka efter smarriga glassar på alla affärer så tog och köpte mig en ny glassmaskin och knåpade ihop ett klon recept på min favorit glass. Det är en lakrits glass som smakar mycket lika gammla Lakritspucken från GB.
Låter lite jobbigare än vad det är att värma och grejjer men tro mig, det är värt besväret x 100. Har för mig man mäst värmer det för att slippa risken med salmonella efter äggen bara hinner påbörja koaguleringen. Finns rätt många recept med ägg där man inte behöver koka så skippa det ifall ni vill.
Den salta smaken är ytterst trevlig i värmen men fungerar minst lika bra annars.
Iaf.
50-60g Turkisk peppar
5dl Mellangrädde (20%) (eller Imat oatley för mjölkfritt)
3-4 äggulor
110g vaniljsocker (hemmagjort)
Eller Vanligt strösocker
½ vaniljstång (valfri men föredras)
1. Vispa äggulorna ljusa och tillsätt sedan sockret lite i taget under omrörning. När allt är i ska det vara en hyffsat fast smet.
2. Häll grädden i en kastrull, dela vaniljstången och skrappa ut kärnorna, kasta i hela kalaset i grädden och värm upp det tills det börjar sjuda.
3. Mixa eller krossa turkiska pepparn och rör ner i grädden tills det smällt.
Försiktigt och lite i taget så klumpar det sig inte igen.
4. Tag grädden och vispa ner ca 1/3 av den i äggröran och vispa hela tiden så äggen inte får en chans att stelna. Tag sedan äggsmpeten och vispa ner den i kastrullen med resten av grädden och värm under svag omrörning tills den är 76c (Strax före den sjuder eller napé test).
5. Låt det svalna, plasta sedan in och låt stå 8h - 1 dygn i kylskåpet.
6. Kör det i glassmaskinen ca 20-40 minuter, för över till en form och in i frysen nån timme så det får hårdna.
Den är en klass för sig själv, har gjort mer än 15L redan och är bara i augusti än ; )
Låter lite jobbigare än vad det är att värma och grejjer men tro mig, det är värt besväret x 100. Har för mig man mäst värmer det för att slippa risken med salmonella efter äggen bara hinner påbörja koaguleringen. Finns rätt många recept med ägg där man inte behöver koka så skippa det ifall ni vill.
Den salta smaken är ytterst trevlig i värmen men fungerar minst lika bra annars.
Iaf.
50-60g Turkisk peppar
5dl Mellangrädde (20%) (eller Imat oatley för mjölkfritt)
3-4 äggulor
110g vaniljsocker (hemmagjort)
Eller Vanligt strösocker
½ vaniljstång (valfri men föredras)
1. Vispa äggulorna ljusa och tillsätt sedan sockret lite i taget under omrörning. När allt är i ska det vara en hyffsat fast smet.
2. Häll grädden i en kastrull, dela vaniljstången och skrappa ut kärnorna, kasta i hela kalaset i grädden och värm upp det tills det börjar sjuda.
3. Mixa eller krossa turkiska pepparn och rör ner i grädden tills det smällt.
Försiktigt och lite i taget så klumpar det sig inte igen.
4. Tag grädden och vispa ner ca 1/3 av den i äggröran och vispa hela tiden så äggen inte får en chans att stelna. Tag sedan äggsmpeten och vispa ner den i kastrullen med resten av grädden och värm under svag omrörning tills den är 76c (Strax före den sjuder eller napé test).
5. Låt det svalna, plasta sedan in och låt stå 8h - 1 dygn i kylskåpet.
6. Kör det i glassmaskinen ca 20-40 minuter, för över till en form och in i frysen nån timme så det får hårdna.
Den är en klass för sig själv, har gjort mer än 15L redan och är bara i augusti än ; )
Senast redigerad av Lo, redigerad totalt 5 gånger.
DrakenGlass recept, Lakritsglass klon.
Gjorde en dubbel satts presis (ca 4 omgångar i lilla glassmaskinen) och passade på att göra en bildserie eftersom jag var så pass utråkad =)
Så för er som aldrig gjort glass förut.... så här gör man.
Glassmaskinen jag använder där är en från Rusta, kostade ca 100:- låter en del gämfört med dyrare modeller, motorn är lite klenare och den rymmer bara 6dl smet / 1L glass. Men den funkar fint och man brukar hinna med 2 körningar på samma "skålfrysning".
Iaf (ursäkta bildstorleken).
130g turkisk peppar som malts i mixer. 6 Ägg och 210g Strösocker
Har presis vispat äggulorna ljusa. Inget annat har tillsatts.
Grädden, Mjölken och vaniljstången värms upp tills det börjar sjuda, då tillsattes turkiska pepparn långsamt under omrärning så det smälte ut och inte klumpade.
Jag har bara två händer så kunde inte ta kort under den delen. Men har just vispat ner 1/3 av den något avsvalnade grädden i äggsmeten, och sedan vispat tillbaka det i resterande grädden i pannan.
Värmde det till 67grader och ställer att svalna i kallvattebad.
Glassmaskinen vispar gladeligen glassen medans jag diskar undan.
30 minuter senare är den fluffig och har samma konsistens som mjukglass. (Började smälta lite medans jag tog kort etc). Skyfflar över det till en liten förpackning och kastar in i frysen ett par timmar så får den samma konsistens som kulglass.
Ska ta en bild på några kulor innan jag slevar i mig dem med så ni får se den färdiga produkten ; ) kan inte beskriva hur gott det är, slår lakritspucken med hästlängder.
Så för er som aldrig gjort glass förut.... så här gör man.
Glassmaskinen jag använder där är en från Rusta, kostade ca 100:- låter en del gämfört med dyrare modeller, motorn är lite klenare och den rymmer bara 6dl smet / 1L glass. Men den funkar fint och man brukar hinna med 2 körningar på samma "skålfrysning".
Iaf (ursäkta bildstorleken).
130g turkisk peppar som malts i mixer. 6 Ägg och 210g Strösocker
Har presis vispat äggulorna ljusa. Inget annat har tillsatts.
Grädden, Mjölken och vaniljstången värms upp tills det börjar sjuda, då tillsattes turkiska pepparn långsamt under omrärning så det smälte ut och inte klumpade.
Jag har bara två händer så kunde inte ta kort under den delen. Men har just vispat ner 1/3 av den något avsvalnade grädden i äggsmeten, och sedan vispat tillbaka det i resterande grädden i pannan.
Värmde det till 67grader och ställer att svalna i kallvattebad.
Glassmaskinen vispar gladeligen glassen medans jag diskar undan.
30 minuter senare är den fluffig och har samma konsistens som mjukglass. (Började smälta lite medans jag tog kort etc). Skyfflar över det till en liten förpackning och kastar in i frysen ett par timmar så får den samma konsistens som kulglass.
Ska ta en bild på några kulor innan jag slevar i mig dem med så ni får se den färdiga produkten ; ) kan inte beskriva hur gott det är, slår lakritspucken med hästlängder.
Senast redigerad av Lo, redigerad totalt 2 gånger.
DrakenGlass recept, Lakritsglass klon.
LO...skicka upp bilderna igen så man får se, nlev ju nyfiken ju...
DrakenGlass recept, Lakritsglass klon.
Ser ju kanon ut. Ska testa det i min glassmaskin..
NIIIICE....
NIIIICE....
DrakenGlass recept, Lakritsglass klon.
Den kan bli lite hård i frysen bara pga den låga fetthalten men det är lätt ordnat med lite olja eller bara byta ut mjöl/mellan grädden mot riktig visp grädde.
Fat #1 - Välhumlad American Ale
Lager....
2L Krusbärsvin 1del blåbär
1L Blåbärsvin
20L Maskrosvin - Klarning/Lagring ´06
Lager....
2L Krusbärsvin 1del blåbär
1L Blåbärsvin
20L Maskrosvin - Klarning/Lagring ´06
DrakenGlass recept, Lakritsglass klon.
Ok, ska testa... Ska bara lägga in frysklumpen till maskinen i frysen...
Får väl vänta några dagar, sen kör vi igång..
Får väl vänta några dagar, sen kör vi igång..
DrakenGlass recept, Lakritsglass klon.
Jahopp så var det dags igen då, glassmaskinerna är framletade igen efter flytt och frysblocken i frysen. En ny omgång står på kylning men fick i sig en liten shot med mintuu lakrits med. doftar underbart och kommer smaka ännu bättre i glass form om ett par timmar... =)
Fat #1 - Välhumlad American Ale
Lager....
2L Krusbärsvin 1del blåbär
1L Blåbärsvin
20L Maskrosvin - Klarning/Lagring ´06
Lager....
2L Krusbärsvin 1del blåbär
1L Blåbärsvin
20L Maskrosvin - Klarning/Lagring ´06
DrakenGlass recept, Lakritsglass klon.
Nice, ja denna kan jag verkligen rekomendera.. Den blev ju kalasgod...
DrakenGlass recept, Lakritsglass klon.
Aah äntligen feedback =)
Fat #1 - Välhumlad American Ale
Lager....
2L Krusbärsvin 1del blåbär
1L Blåbärsvin
20L Maskrosvin - Klarning/Lagring ´06
Lager....
2L Krusbärsvin 1del blåbär
1L Blåbärsvin
20L Maskrosvin - Klarning/Lagring ´06
DrakenGlass recept, Lakritsglass klon.
Sry att jag inte sagt det förut...
Gjorde den på nyårsafton förra året...
Ska nog göra en ny sats..
Tack för ett underbart recept...
Gjorde den på nyårsafton förra året...
Ska nog göra en ny sats..
Tack för ett underbart recept...
DrakenGlass recept, Lakritsglass klon.
Det där skall testas någon gång snart.
På gång:
Glögg - Lagring
Fläderchampagne - Jäsning
Färdigt:
Krusbärsvin 2009
Perry 2009
Cider 2009
Glögg - Lagring
Fläderchampagne - Jäsning
Färdigt:
Krusbärsvin 2009
Perry 2009
Cider 2009
DrakenGlass recept, Lakritsglass klon.
Blir att prova denna om mitt minne inte är helt sönder supet så tror jag att vi har en glass maskin
MITT LIV MITT VAL
- attackbever
- Föredetta moderator
- Inlägg: 1099
- Blev medlem: ons maj 24, 2006 2:00
DrakenGlass recept, Lakritsglass klon.
Blir till att köpa en glassmaskin. Verkar som det är ganska enkelt och ser gott ut iafall.
DrakenGlass recept, Lakritsglass klon.
Glassmaskin är en bra investering. Har gjort massa yoghurtglass med den som står här hemma. Bara att blanda yoghurt, bär och socker och slänga i.attackbever skrev:Blir till att köpa en glassmaskin. Verkar som det är ganska enkelt och ser gott ut iafall.
Det är sjukt lätt att göra god sorbet också. Det slår lätt köpeglass.
På gång:
Glögg - Lagring
Fläderchampagne - Jäsning
Färdigt:
Krusbärsvin 2009
Perry 2009
Cider 2009
Glögg - Lagring
Fläderchampagne - Jäsning
Färdigt:
Krusbärsvin 2009
Perry 2009
Cider 2009
DrakenGlass recept, Lakritsglass klon.
Var dags för att göra nåt vettigt igen så jag donade en ny omgång av ovanstående recept men bytte ut all vätska till vispgrädde för att få den krämigare / mjukare.
Helt klart ett vinnande byte =P
Helt klart ett vinnande byte =P
Fat #1 - Välhumlad American Ale
Lager....
2L Krusbärsvin 1del blåbär
1L Blåbärsvin
20L Maskrosvin - Klarning/Lagring ´06
Lager....
2L Krusbärsvin 1del blåbär
1L Blåbärsvin
20L Maskrosvin - Klarning/Lagring ´06
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster