Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

DrakenGlass recept, Lakritsglass klon.

Recept, tips m.m.
Användarvisningsbild
Lo
Hedersmedlem
Inlägg: 984
Blev medlem: fre jun 18, 2004 2:00
Ort: Vasternorrland

DrakenGlass recept, Lakritsglass klon.

Inlägg av Lo »

Det är juh sommar nu så glassen flödar hehe, vart så less på att åka och höka efter smarriga glassar på alla affärer så tog och köpte mig en ny glassmaskin och knåpade ihop ett klon recept på min favorit glass. Det är en lakrits glass som smakar mycket lika gammla Lakritspucken från GB.
Låter lite jobbigare än vad det är att värma och grejjer men tro mig, det är värt besväret x 100. Har för mig man mäst värmer det för att slippa risken med salmonella efter äggen bara hinner påbörja koaguleringen. Finns rätt många recept med ägg där man inte behöver koka så skippa det ifall ni vill.

Den salta smaken är ytterst trevlig i värmen men fungerar minst lika bra annars.


Iaf.
50-60g Turkisk peppar
5dl Mellangrädde (20%) (eller Imat oatley för mjölkfritt)
3-4 äggulor
110g vaniljsocker (hemmagjort)
Eller Vanligt strösocker
½ vaniljstång (valfri men föredras)

1. Vispa äggulorna ljusa och tillsätt sedan sockret lite i taget under omrörning. När allt är i ska det vara en hyffsat fast smet.
2. Häll grädden i en kastrull, dela vaniljstången och skrappa ut kärnorna, kasta i hela kalaset i grädden och värm upp det tills det börjar sjuda.
3. Mixa eller krossa turkiska pepparn och rör ner i grädden tills det smällt.
Försiktigt och lite i taget så klumpar det sig inte igen.
4. Tag grädden och vispa ner ca 1/3 av den i äggröran och vispa hela tiden så äggen inte får en chans att stelna. Tag sedan äggsmpeten och vispa ner den i kastrullen med resten av grädden och värm under svag omrörning tills den är 76c (Strax före den sjuder eller napé test).
5. Låt det svalna, plasta sedan in och låt stå 8h - 1 dygn i kylskåpet.
6. Kör det i glassmaskinen ca 20-40 minuter, för över till en form och in i frysen nån timme så det får hårdna.


Den är en klass för sig själv, har gjort mer än 15L redan och är bara i augusti än ; )
Senast redigerad av Lo, redigerad totalt 5 gånger.
Användarvisningsbild
Lo
Hedersmedlem
Inlägg: 984
Blev medlem: fre jun 18, 2004 2:00
Ort: Vasternorrland

DrakenGlass recept, Lakritsglass klon.

Inlägg av Lo »

Gjorde en dubbel satts presis (ca 4 omgångar i lilla glassmaskinen) och passade på att göra en bildserie eftersom jag var så pass utråkad =)
Så för er som aldrig gjort glass förut.... så här gör man.
Glassmaskinen jag använder där är en från Rusta, kostade ca 100:- låter en del gämfört med dyrare modeller, motorn är lite klenare och den rymmer bara 6dl smet / 1L glass. Men den funkar fint och man brukar hinna med 2 körningar på samma "skålfrysning".

Iaf (ursäkta bildstorleken).
Bild
130g turkisk peppar som malts i mixer. 6 Ägg och 210g Strösocker

Bild
Har presis vispat äggulorna ljusa. Inget annat har tillsatts.

Bild
Grädden, Mjölken och vaniljstången värms upp tills det börjar sjuda, då tillsattes turkiska pepparn långsamt under omrärning så det smälte ut och inte klumpade.

Bild
Jag har bara två händer så kunde inte ta kort under den delen. Men har just vispat ner 1/3 av den något avsvalnade grädden i äggsmeten, och sedan vispat tillbaka det i resterande grädden i pannan.
Värmde det till 67grader och ställer att svalna i kallvattebad.

Bild
Glassmaskinen vispar gladeligen glassen medans jag diskar undan.

Bild
30 minuter senare är den fluffig och har samma konsistens som mjukglass. (Började smälta lite medans jag tog kort etc). Skyfflar över det till en liten förpackning och kastar in i frysen ett par timmar så får den samma konsistens som kulglass.

Ska ta en bild på några kulor innan jag slevar i mig dem med så ni får se den färdiga produkten ; ) kan inte beskriva hur gott det är, slår lakritspucken med hästlängder.
Senast redigerad av Lo, redigerad totalt 2 gånger.
Användarvisningsbild
svartnos
Föredetta moderator
Inlägg: 1075
Blev medlem: tis apr 22, 2008 23:23

DrakenGlass recept, Lakritsglass klon.

Inlägg av svartnos »

LO...skicka upp bilderna igen så man får se, nlev ju nyfiken ju...
Användarvisningsbild
svartnos
Föredetta moderator
Inlägg: 1075
Blev medlem: tis apr 22, 2008 23:23

DrakenGlass recept, Lakritsglass klon.

Inlägg av svartnos »

Ser ju kanon ut. Ska testa det i min glassmaskin..

NIIIICE....
Användarvisningsbild
Lo
Hedersmedlem
Inlägg: 984
Blev medlem: fre jun 18, 2004 2:00
Ort: Vasternorrland

DrakenGlass recept, Lakritsglass klon.

Inlägg av Lo »

Den kan bli lite hård i frysen bara pga den låga fetthalten men det är lätt ordnat med lite olja eller bara byta ut mjöl/mellan grädden mot riktig visp grädde.
Fat #1 - Välhumlad American Ale
Lager....
2L Krusbärsvin 1del blåbär
1L Blåbärsvin
20L Maskrosvin - Klarning/Lagring ´06
Användarvisningsbild
svartnos
Föredetta moderator
Inlägg: 1075
Blev medlem: tis apr 22, 2008 23:23

DrakenGlass recept, Lakritsglass klon.

Inlägg av svartnos »

Ok, ska testa... Ska bara lägga in frysklumpen till maskinen i frysen...
Får väl vänta några dagar, sen kör vi igång..
Användarvisningsbild
Lo
Hedersmedlem
Inlägg: 984
Blev medlem: fre jun 18, 2004 2:00
Ort: Vasternorrland

DrakenGlass recept, Lakritsglass klon.

Inlägg av Lo »

Jahopp så var det dags igen då, glassmaskinerna är framletade igen efter flytt och frysblocken i frysen. En ny omgång står på kylning men fick i sig en liten shot med mintuu lakrits med. doftar underbart och kommer smaka ännu bättre i glass form om ett par timmar... =)
Fat #1 - Välhumlad American Ale
Lager....
2L Krusbärsvin 1del blåbär
1L Blåbärsvin
20L Maskrosvin - Klarning/Lagring ´06
Användarvisningsbild
svartnos
Föredetta moderator
Inlägg: 1075
Blev medlem: tis apr 22, 2008 23:23

DrakenGlass recept, Lakritsglass klon.

Inlägg av svartnos »

Nice, ja denna kan jag verkligen rekomendera.. Den blev ju kalasgod...
Användarvisningsbild
Lo
Hedersmedlem
Inlägg: 984
Blev medlem: fre jun 18, 2004 2:00
Ort: Vasternorrland

DrakenGlass recept, Lakritsglass klon.

Inlägg av Lo »

Aah äntligen feedback =)
Fat #1 - Välhumlad American Ale
Lager....
2L Krusbärsvin 1del blåbär
1L Blåbärsvin
20L Maskrosvin - Klarning/Lagring ´06
Användarvisningsbild
svartnos
Föredetta moderator
Inlägg: 1075
Blev medlem: tis apr 22, 2008 23:23

DrakenGlass recept, Lakritsglass klon.

Inlägg av svartnos »

Sry att jag inte sagt det förut...
Gjorde den på nyårsafton förra året...
Ska nog göra en ny sats..

Tack för ett underbart recept...
Zotamedu
Bryggmästare
Inlägg: 282
Blev medlem: tis jul 14, 2009 18:19

DrakenGlass recept, Lakritsglass klon.

Inlägg av Zotamedu »

Det där skall testas någon gång snart.
På gång:
Glögg - Lagring
Fläderchampagne - Jäsning

Färdigt:
Krusbärsvin 2009
Perry 2009
Cider 2009
Användarvisningsbild
rednud
Finjäsare
Inlägg: 85
Blev medlem: tor aug 13, 2009 18:39
Ort: Västkusten

DrakenGlass recept, Lakritsglass klon.

Inlägg av rednud »

Blir att prova denna om mitt minne inte är helt sönder supet så tror jag att vi har en glass maskin :D
MITT LIV MITT VAL
Användarvisningsbild
attackbever
Föredetta moderator
Inlägg: 1099
Blev medlem: ons maj 24, 2006 2:00

DrakenGlass recept, Lakritsglass klon.

Inlägg av attackbever »

Blir till att köpa en glassmaskin. Verkar som det är ganska enkelt och ser gott ut iafall. :D
Zotamedu
Bryggmästare
Inlägg: 282
Blev medlem: tis jul 14, 2009 18:19

DrakenGlass recept, Lakritsglass klon.

Inlägg av Zotamedu »

attackbever skrev:Blir till att köpa en glassmaskin. Verkar som det är ganska enkelt och ser gott ut iafall. :D
Glassmaskin är en bra investering. Har gjort massa yoghurtglass med den som står här hemma. Bara att blanda yoghurt, bär och socker och slänga i.
Det är sjukt lätt att göra god sorbet också. Det slår lätt köpeglass.
På gång:
Glögg - Lagring
Fläderchampagne - Jäsning

Färdigt:
Krusbärsvin 2009
Perry 2009
Cider 2009
Användarvisningsbild
Lo
Hedersmedlem
Inlägg: 984
Blev medlem: fre jun 18, 2004 2:00
Ort: Vasternorrland

DrakenGlass recept, Lakritsglass klon.

Inlägg av Lo »

Var dags för att göra nåt vettigt igen så jag donade en ny omgång av ovanstående recept men bytte ut all vätska till vispgrädde för att få den krämigare / mjukare.
Helt klart ett vinnande byte =P
Fat #1 - Välhumlad American Ale
Lager....
2L Krusbärsvin 1del blåbär
1L Blåbärsvin
20L Maskrosvin - Klarning/Lagring ´06
Skriv svar

Återgå till "Mat och dryck"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst