Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Din favoritgrogg??

Recept, tips m.m.
Användarvisningsbild
Mäsk-Egon
Finjäsare
Inlägg: 78
Blev medlem: mån maj 11, 2009 13:28

Din favoritgrogg??

Inlägg av Mäsk-Egon »

För er som gillar jäger-redbull har jag ett tips. Och till er alla också.
(John-John)
blanda
8cl Jäger
4cl Passoa
fyll upp med energidryck och is.

Farlig grogg. Den slinker ner väldigt fort
kungjussi
Finjäsare
Inlägg: 51
Blev medlem: tis okt 27, 2009 21:25

Hisingen Island Icetea

Inlägg av kungjussi »

Det är grejer det !

6 cl Absolut Pear
6 cl Vanilj Vodka
6 cl Baja Päron Likör

Fyll resten av glaset med krossad is och en skvätt päronsoda
kungjussi
Finjäsare
Inlägg: 51
Blev medlem: tis okt 27, 2009 21:25

På delad förstaplats...

Inlägg av kungjussi »

Finsk Redbull

6 CL Minttu 50% med redbull & krossad is !!!!!!!!
Det låter lite äckligt men smakar fräscht !

Jag tycker inte att man ska hälla i mer än en 3/4 burk det ger en mer dominant sprit/minttu smak!
Användarvisningsbild
Sledneck
Finjäsare
Inlägg: 59
Blev medlem: ons aug 12, 2009 15:57
Ort: Västerbotten
Kontakt:

Din favoritgrogg??

Inlägg av Sledneck »

Två stycken julgroggar såhär i advent...

Julegin:
Helt enkelt Gin och Julmust.

Julepinne:
Black velvet, Jack eller liknande och Julmust

Jag var lite skeptisk till en början men måste säga att de inte bara funkar utan är riktigt goda... :)
Optimisten har lika ofta fel som pessimisten, men han har mycket roligare...
Foxy
Färsk jäst
Inlägg: 16
Blev medlem: ons jul 27, 2011 18:35

Din favoritgrogg??

Inlägg av Foxy »

White russian är ju inte så tokigt har man bra sprit och dricker hellre mjölk är kolsyrat.
Användarvisningsbild
Blådåren
Moderator
Inlägg: 1709
Blev medlem: ons apr 09, 2008 17:06
Ort: centrala storskogen

Din favoritgrogg??

Inlägg av Blådåren »

Cider och hb 60/40 + ett par isbitar är ju klassiker !!.

fast riktigt fint hb ( :wink: ) ca 6cl, kläm ur en halv citron och toppa med en isbit !!, mumma !!!, (gör om det med labmaster"sprit" och bjud grannen på den som törs..) :lol: :lol:
Sprit löser mycket, men inte problem..
kallebakom
Finjäsare
Inlägg: 53
Blev medlem: sön jan 09, 2011 17:51

Re: Din favoritgrogg??

Inlägg av kallebakom »

alla kommer med vanliga klassiker som rom o cola,kom med nått nytt !!! mitt bidrag = kopparbergs ``berra bus`` + valfri vodka = smaskens !
Brandgul
Finjäsare
Inlägg: 71
Blev medlem: sön dec 04, 2011 21:20

Re: Din favoritgrogg??

Inlägg av Brandgul »

Vet inte om detta klassas som en ''grogg'' men skit samma. Ta en stor vattenmelon, gör ett hål i melonen, ungefär lika stort som flaskmynningen. Sätt sedan en flaska vodka i öppningen och låt all vodka rinna ner i melonen under någon dag. Sedan har du en powermelon att ta med till festen :D. Brukar uppskattas.
J.ståhl
Färsk jäst
Inlägg: 18
Blev medlem: ons sep 08, 2010 5:23

Re: Din favoritgrogg??

Inlägg av J.ståhl »

byggarn skrev:En nära vän till mig är en gammal sjöbuse som seglat stor del av sitt liv på de sju haven. Han berättar att engelsmännen kallades för "limejuiceare" - lajmjosare - för att de fick sin ranson spädd med just limejuice. Ett effektivt sätt att få i sjömännen C-vitamin och därmed undvika sjörbjugg (tandlossning/röta p.g.a. C-vitaminbrist). Det låter ju som något Kapten Grogg skulle kunna ha instigerat. Vet inte hur gammalt uttrycket är men nog är limejuice en trevlig ingrediens i groggen iaf!

Det är nästan helt rätt uppfattat..

Själva termen grogg kommer från blandningen som serverades till sjömännen av sprit + vatten + citrus-juice (ofta lime) .

Anledningen var att vatten blir väldigt äckligt och rent skadligt när det legat på tunna i några månader.
Därför tillsatte man sprit i vattnet för att stävja skadliga .. ja alger o sånt..
vilket var uppskattat givetvis.
*Samtidigt smakade det inte särskilt gott.. bottenslam, rentav.
Och så var det skörbjugg-biten då.

(drick ur en gammal regnvatten-tunna en gång får du se)

Så man tillsatte c-vitamin medelst lime-juice, eller annan citrusfrukt.
fanns något holländskt skepp i handelsflottan som envisades med att använda gurka i vattnet eftersom de inte ville handla med samma säljare som svurit sig till britterna, men de ... ehem.. gick bet på den idén, då manskapen mutinerade hej vilt när de såg sina vänner vränga sig utochin så strumporna flög med.

sen kan man ju poängtera hur britternas officerare nyttjade manskapets kärlek till groggen för att skaffa sig lydnad på båten.. t.ex, ingen grogg, bara vatten om du inte revar seglen i tid etc.
Enligt historisk uppgift föredrog manskapen ofta piskan framför att bli utan grogg.

fotnot: merparten av piraternas besättningar var manskap som mutinerat pga att de inte fått tillräcklig/dålig grogg på sina gamla fartyg.


Ehem, ursäkta utläggningen, det är sent och jag är rund under.. ja fingertopparna antar jag..


Lite grogg från min egen recepthög:
(använd som ni vill)


Nordic beauty
:

Blå curacao
Riddargrädde
Vitt brännvin, ej kryddad.
iskross, lakat i fisherman's friend tabletter. (orginal) (plocka ur tabletterna sedan)

Läggs i lagervis, häll i över baksidan av en sked försiktigt.

densitetsvis, dvs curacao i rumstemp först, sedan iskross blandat med spriten, sedan kyld riddargrädde.

Serveras med fördel i tumbler för att intrycket och smakmängd ska framhävas.

lagren kommer att blandas lätt och om rätt utfört ge det visuella intryccket av en "snöstorm på östersjön"

"En nordisk snöstorm i ett glas."
"The terrible beauty of a snowstorm in a glass, and just as lethal, judging from my hangover"

-några av intrycken.


Devil's kiss


Jalapeno (i nödfall fefferoni/piri piri, var sparsam med den sista)
Mörk rom, (ej hansa, skär sig fruktansvärt av någon anledning)
Starkt kaffe (zoegas intenzo funkar bra).
Skummad mjölk (värm helmjölk och vispa)
torkad och stött svartpeppar.

Serveras i dricksglas.

Anta halvlitersglas:

krossa/mosa/puréa jalapeno'n och lägg detta i en tesil som läggs i glaset.

häll på den mörka rommen ca 30 cl.

häll upp kaffet ca 10 cl. (varmt!)

ta ur silen efter 30 sekunder.

försiktigt lägg på den viskade mjölken resten av glaset.

pudra väldigt lätt och sparsamt med pepparn över skumlocket.

Väl bekomme.

Smak: som ett grovhångel med hin håle, "finsmakare" och helgon göre sig icke besvär.
Inte alla som gillar den, men de som gillar den gillar den skarpt.
(i varje fall tills de vaknar dagen efter)
Skriv svar

Återgå till "Mat och dryck"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 7 och 0 gäster