bryggforum.nu

Sveriges största forum för hembryggare.

* REGLER   * Logga in   * Bli medlem   * FAQ    * Sök
Allt f�r din hembryggning
Aktuellt datum och tid: ons jan 24, 2018 5:42

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]




Ny tråd Svara på tråd  [ 7 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: tor dec 24, 2015 18:23 
Offline
Finjäsare
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis dec 25, 2012 19:26
Inlägg: 64
Ort: i Skogen
Cognac är en ingrediens som ofta ingår i matlagning, framför allt i grytor och såser men även som "bränsle" vid flambering. Vad är det för specifik smakupplevelse som cognacen tillför?

_________________
Man ska inte bita hästen i mulen innan kon ligger död på isen!


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor dec 24, 2015 22:02 
Offline
Brygguru

Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57
Inlägg: 3891
Intressant fråga, men när jag tänker efter undrar jag om konjak verkligen är det som används mest.

Spontant så får jag en känsla av att vin (främst rödvin), sherry, portvin och mörkt öl (ex. porter) är mer vanligt, för att inte tala om olika likörer (i efterrätter).

Jag kan tänka mig att konjakens framträdande placering beror på att den är fransk, och fransk matlagning anses ju vara väldigt "fin". Jag har svårt att tänka mig en fransk kock lovorda skotsk whisky eller italiensk grappa...:) Men en fin bordeux eller en cognac känns mer hemma i fransk matlagning.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor dec 24, 2015 22:45 
Offline
Finjäsare
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis dec 25, 2012 19:26
Inlägg: 64
Ort: i Skogen
Nej jag tror inte att den används mest men väldigt ofta. Det ligger nog en hel del i det där med den franska matlagningen, som du påpekar. Whisky används ju i och för sig också men oftast i marineringar av kött och jag tror det är själva röksmaken man är ute efter där. Rödtjutet bidrar med en syra i smaken samt sherry och portviner både syra och sötma. Men konjakens bidrag är lite höljd i dunkel för mig. När man gör grönpepparsås så ska den spetsas med en ganska rejäl mängd konjak enligt Per Morberg. I årets julsnaps (sprit och glöggkryddor) tillsatte jag konjak och trots att den bara motsvarade en 1/7 av innehållet och att det var ganska mycket kryddor så tog konjaken över smaken hel och hållet. Det smakade blaskig konjak hel enkelt :unsure: Jag var tvungen att sätta en ny kryddsats. Slutresultatet blev emellertid lång över förväntan och blev den bästa årgången hittills. :thumbup:

_________________
Man ska inte bita hästen i mulen innan kon ligger död på isen!


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor dec 24, 2015 22:48 
Offline
Finjäsare
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis dec 25, 2012 19:26
Inlägg: 64
Ort: i Skogen
...btw: mörk porter är perfekt att tillsätta i färsen när man gör köttfärsbiffar!

_________________
Man ska inte bita hästen i mulen innan kon ligger död på isen!


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: fre dec 25, 2015 12:17 
Offline
Brygguru
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons jan 07, 2009 15:45
Inlägg: 3368
Sprit i sig är ju en bra smakbärare och kan framhäva andra smaker. Generellt ger det en fylligare smakupplevelse och passar tex mycket bra i såser. Just konjak är ju en ganska neutral "len" sprit med varierande ekkaraktär och djup. Detta gör det ju lite till någon sorts universalsprit i matlagning. XO i glaset och vsop i maten är min rekommendation.

_________________
/Weinkeller


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: lör dec 26, 2015 0:57 
Offline
Turbojäsare

Blev medlem: tis nov 25, 2014 17:11
Inlägg: 33
Tack weinkeller för (ett som vanligt ...) mycket välbalanserat och klargörande inlägg. Cognac har många goda egenskaper, en balanserad sötma, viss syra, en bra druvkaraktär och en tydlig fat(ek-) karaktär. Helt enkelt en utomordentlig smakförstärkare . Visst, lite dyr.. Men det får man ta.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: lör dec 26, 2015 5:45 
Offline
Finjäsare
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis dec 25, 2012 19:26
Inlägg: 64
Ort: i Skogen
Ja det där med "ekfatskaraktär" låter rimligt. Jag är ganska svag för just "eksmaken" och jag har labbat med rom tidigare (i Julsnapsen) men jag kanske ska experimentera mer med konjaken. Ska kanske tillägga att jag inte är så förtjust i konjak som avec. Det liksom vänder sig i strupen.

_________________
Man ska inte bita hästen i mulen innan kon ligger död på isen!


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 7 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]


Vilka är online

Medlemmar online: Bing [Bot], Hasse basse, Yahoo [Bot]


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden © 2006-2013