EN SMARRIG CITRUS SAFT
EN SMARRIG CITRUS SAFT
1,6 kilo apelsin
1 kilo citron
2 stycken lime
tvätta frukten väl (eller gör som jag å skit i det , bara sköljde lite med kallt vatten)
skala av zesten fint med potatisskalaren
lägg den i en stor kastrull och häll på 1,5 liter vatten
låt det koka upp och tag genast av kastrullen från plattan för att det inte ska bli så beskt
pressa alla frukterna nu och häll i juicen i kastrullen med kärnor och allt fruktkött
tillsätt 12 dl socker , rör tills det löst sig och även 4 teskedar citronsyra
låt stå i kylskåpet under natten tills nästa dag
skölj ur 5 helor och fyll med hjälp av tratt med en kaffesil uppepå
jag har ett halvlitersmått som jag öser ur kastrullen med och fyller i kaffesilen
silen brukar kladda igen 1 gång per hela ungefär men är bara att vända den upp och ner och skölja med kallvatten för att få bort fruktkött och kärnor
när det är för lite kvar i kastrullen för att ösa så slår du i ca 6 dl vatten å rör om ordentligt för att tvätta bort all smak från skräpet som blir över , då har du ca 1 hela färdigutblandad saft där , bara att sila och ställa i kylen , de 5 flaskorna ställer man lämpligen ner i källaren om man har en , annars kylen .
ATAMON ELLER INTE ??
tja det är ju upp till var och en .
nu har du 5 helor inihelvete god citrussaft , men sparsamt sötad .
så det är väl kanske en lite mer "vuxen" smak på den här saften
jag är ju diabetiker så jag sötar allt mycket mindre än vad som är brukligt
men alla mina "normala" vänner tycker att det är gott med en saft som inte enbart smakar socker utan där man verkligen känner smaken på det som saften är gjord utav .
testa gott folk och kom med en kommentar , vore skoj att få höra vad ni andra tycker och tänker om en lite mindrfe söt men enligt mig välsmakande saft
ett perfekt göromål när man går hemma nån kväll
UNDRAR OM INTE DET HÄR SKULLE FUNGERA SOM ETT HEMGJORT LÄSK KONCENTRAT ??
någon som gör eget läsk koncentrat ?? berätta gärna .
har ingen kolsyre apparat själv , men får väl åka hem till en kompis och testa i morgon .
hhhmmmmmmm , kanske med lite gin i
1 kilo citron
2 stycken lime
tvätta frukten väl (eller gör som jag å skit i det , bara sköljde lite med kallt vatten)
skala av zesten fint med potatisskalaren
lägg den i en stor kastrull och häll på 1,5 liter vatten
låt det koka upp och tag genast av kastrullen från plattan för att det inte ska bli så beskt
pressa alla frukterna nu och häll i juicen i kastrullen med kärnor och allt fruktkött
tillsätt 12 dl socker , rör tills det löst sig och även 4 teskedar citronsyra
låt stå i kylskåpet under natten tills nästa dag
skölj ur 5 helor och fyll med hjälp av tratt med en kaffesil uppepå
jag har ett halvlitersmått som jag öser ur kastrullen med och fyller i kaffesilen
silen brukar kladda igen 1 gång per hela ungefär men är bara att vända den upp och ner och skölja med kallvatten för att få bort fruktkött och kärnor
när det är för lite kvar i kastrullen för att ösa så slår du i ca 6 dl vatten å rör om ordentligt för att tvätta bort all smak från skräpet som blir över , då har du ca 1 hela färdigutblandad saft där , bara att sila och ställa i kylen , de 5 flaskorna ställer man lämpligen ner i källaren om man har en , annars kylen .
ATAMON ELLER INTE ??
tja det är ju upp till var och en .
nu har du 5 helor inihelvete god citrussaft , men sparsamt sötad .
så det är väl kanske en lite mer "vuxen" smak på den här saften
jag är ju diabetiker så jag sötar allt mycket mindre än vad som är brukligt
men alla mina "normala" vänner tycker att det är gott med en saft som inte enbart smakar socker utan där man verkligen känner smaken på det som saften är gjord utav .
testa gott folk och kom med en kommentar , vore skoj att få höra vad ni andra tycker och tänker om en lite mindrfe söt men enligt mig välsmakande saft
ett perfekt göromål när man går hemma nån kväll
UNDRAR OM INTE DET HÄR SKULLE FUNGERA SOM ETT HEMGJORT LÄSK KONCENTRAT ??
någon som gör eget läsk koncentrat ?? berätta gärna .
har ingen kolsyre apparat själv , men får väl åka hem till en kompis och testa i morgon .
hhhmmmmmmm , kanske med lite gin i
Re: EN SMARRIG CITRUS SAFT
Det lät ganska gott faktiskt, tror den går hem en varm sommardag.
Allt behöver inte vara så jävla sött för att vara gott faktiskt.
Syrligt går ju bra ihop med gin också som du säger.
Tror starkt på 6cl bombay gin + lika mycket eller kanske en dl av din saft + fyll upp med sprite i ett longdrink-glas.
Ett annat gintips är gin+lika mycket outspädd fläder + fyll upp med sprite.
Mums
Allt behöver inte vara så jävla sött för att vara gott faktiskt.
Syrligt går ju bra ihop med gin också som du säger.
Tror starkt på 6cl bombay gin + lika mycket eller kanske en dl av din saft + fyll upp med sprite i ett longdrink-glas.
Ett annat gintips är gin+lika mycket outspädd fläder + fyll upp med sprite.
Mums
A ‘troll' posts controversial or annoying messages for the sole purpose of getting a rise out of people and initiate a hate-filled and overly-argumentative thread. The correct course of action is simply not to respond. Don't feed the troll.
Re: EN SMARRIG CITRUS SAFT
saft är gott , så det är nog dags att köpa lite frukt och koka lite mer medans priserna är vettiga
måste då göra minst 10 helor citronsaft och 5 helor av den här citrusmixen till sommaren
har nog inte mer än 20 flaskor saft nu i källaren , och kanske 25 liter äppelmust
måste då göra minst 10 helor citronsaft och 5 helor av den här citrusmixen till sommaren
har nog inte mer än 20 flaskor saft nu i källaren , och kanske 25 liter äppelmust
Re: EN SMARRIG CITRUS SAFT
jaha då var det lite råvaror inköpta , exakt recept kommer allt eftersom under kvällen.
3,5 kg apelsiner
2 kg citroner
3,5 kg apelsiner
2 kg citroner
Re: EN SMARRIG CITRUS SAFT
"snön ligger vit på taken, och endast Dan är vaken"dan610324 skrev:jaha då var det lite råvaror inköpta , exakt recept kommer allt eftersom under kvällen.
3,5 kg apelsiner
2 kg citroner
(och fejar och donar)
A ‘troll' posts controversial or annoying messages for the sole purpose of getting a rise out of people and initiate a hate-filled and overly-argumentative thread. The correct course of action is simply not to respond. Don't feed the troll.
Re: EN SMARRIG CITRUS SAFT
nog är det någon mer vaken
det är klart med värsta jobbet på citrussaften nu
apelsiner och citroner skalade och pressade
trodde i min enfald att det skulle finnas några lime kvar i kylen men dom gick vist åt till morgan sist , så den här gången blev det enbart apelsin och citronsaft .
och så här ser det ut när man startat , jo den här gången tvättade jag faktiskt både apelsiner och citroner i hett vatten
så det är därför dom ligger på handuken för att torka .
citronerna klara och drygt hälften av apelsinerna också
skalade och pressade
all juice och zest i kastrullen från 3,5 kg apelsiner och 2 kg citroner
nu har 2,5 liter vatten tillsats och det står på spisen och väntar på att bli varmt
OBS FÅR INTE KOKA FÖR DÅ BLIR DET BESKT
mitt kom upp i 92 grader den här gången innan jag slog av plattan
nu ska det stå och dra till i morgon och då tänker jag sila allt genom ett melittafilter innan jag sötar upp det , kan ju vara skoj att testa .
förr har jag tillsatt socker nu medans det är hett och sen bara kört det genom en vanlig kaffe sil när man tappat det på flaska när det svalnat .
.
det är klart med värsta jobbet på citrussaften nu
apelsiner och citroner skalade och pressade
trodde i min enfald att det skulle finnas några lime kvar i kylen men dom gick vist åt till morgan sist , så den här gången blev det enbart apelsin och citronsaft .
och så här ser det ut när man startat , jo den här gången tvättade jag faktiskt både apelsiner och citroner i hett vatten
så det är därför dom ligger på handuken för att torka .
citronerna klara och drygt hälften av apelsinerna också
skalade och pressade
all juice och zest i kastrullen från 3,5 kg apelsiner och 2 kg citroner
nu har 2,5 liter vatten tillsats och det står på spisen och väntar på att bli varmt
OBS FÅR INTE KOKA FÖR DÅ BLIR DET BESKT
mitt kom upp i 92 grader den här gången innan jag slog av plattan
nu ska det stå och dra till i morgon och då tänker jag sila allt genom ett melittafilter innan jag sötar upp det , kan ju vara skoj att testa .
förr har jag tillsatt socker nu medans det är hett och sen bara kört det genom en vanlig kaffe sil när man tappat det på flaska när det svalnat .
.
Re: EN SMARRIG CITRUS SAFT
gjorde i ordning den extremt högteknologiska filtreringsutrustningen nu innan jag går och lägger mig , så är det bara att köra igång och filtrera i morgon bitti . dubbla melitta filter och en gammal hederlig kaffesil ska svara för reningen på denna sats . kommer väl troligen att reducera bottensatsen en hel del sen i flaskorna .
Re: EN SMARRIG CITRUS SAFT
även med högteknologisk filtreringsutrustning så blir den inte riktigt klar ,
och som synes så bildas en skaplig bottensats på den osötade saften
här sötas den uppvärmd till kanske 45 - 50 grader
3,5 liter osötad saft blandas med :
7 dl socker och 5 dl canderel sötningsmedel (motsvarande totalt 12 dl socker)
tja är man diabetiker så får man bita i det sura äpplet och snällt inrätta sig efter tant diabetessköterskans order om man inte vill amputera fötterna .
.
och som synes så bildas en skaplig bottensats på den osötade saften
här sötas den uppvärmd till kanske 45 - 50 grader
3,5 liter osötad saft blandas med :
7 dl socker och 5 dl canderel sötningsmedel (motsvarande totalt 12 dl socker)
tja är man diabetiker så får man bita i det sura äpplet och snällt inrätta sig efter tant diabetessköterskans order om man inte vill amputera fötterna .
.
Re: EN SMARRIG CITRUS SAFT
slut på den nu , kanske 1/3 flaska kvar .
FINNS DET NÅGON SOM HAR ANDRA RECEPT ??
jag vill gärna testa så mycket som möjligt så jag är fullärd när jag dör
så hjälp mig gärna med nya recept här på div olika safter man kan göra nu med butiksfrukt
FINNS DET NÅGON SOM HAR ANDRA RECEPT ??
jag vill gärna testa så mycket som möjligt så jag är fullärd när jag dör
så hjälp mig gärna med nya recept här på div olika safter man kan göra nu med butiksfrukt
Re: EN SMARRIG CITRUS SAFT
Tjena dan! har idag gjort efter ditt recept... står på kylning i skåpet nu, kunde inte hålla mig så jag tog en slurk rätt ur kastrulen, å helvete vad gott det var!! tusen tack... vad tror du om att byta apelsinerna mot grape frukt?
På jäsning: Brewdog Hardcore IPA
På G : German Pilsner och Weissbier
På G : German Pilsner och Weissbier
Re: EN SMARRIG CITRUS SAFT
beskt , men tycker man om grape så är det ju värt ett försök .
man kan ju göra på 1 grape 1 apelsin och 1 citron , bara för att få fram någon deciliter att provsmaka .
all citrus går ju att använda , det gäller bara att hitta en bra kombination som man själv tycker om . själv är jag inte nå förtjust i grape , men smaken är ju som baken , delad .
kul att det är någon mer som testat och tyckt om den
köper man frukten i jan så kan man göra rätt så billig saft och ha över hela sommaren
sen blir det ju en kvalitet som inte går att köpa för pengar
man kan ju göra på 1 grape 1 apelsin och 1 citron , bara för att få fram någon deciliter att provsmaka .
all citrus går ju att använda , det gäller bara att hitta en bra kombination som man själv tycker om . själv är jag inte nå förtjust i grape , men smaken är ju som baken , delad .
kul att det är någon mer som testat och tyckt om den
köper man frukten i jan så kan man göra rätt så billig saft och ha över hela sommaren
sen blir det ju en kvalitet som inte går att köpa för pengar
Re: EN SMARRIG CITRUS SAFT
jaha då var det dags igen , men med rabarbersaft denna gång .
tyckte det var onödigt att köra igång en ny tråd när det redan fanns en safttråd .
kom nyss hem med 11,5 kg rabarber , så nu är det bara att köra igång
ska bli saft av alltihopa .
rabarbersaft är nått förbannat gott och relativt lättplockat om man jämför med hallon till exempel så det är ju inga problem att göra 25 helor eller mer
.
tyckte det var onödigt att köra igång en ny tråd när det redan fanns en safttråd .
kom nyss hem med 11,5 kg rabarber , så nu är det bara att köra igång
ska bli saft av alltihopa .
rabarbersaft är nått förbannat gott och relativt lättplockat om man jämför med hallon till exempel så det är ju inga problem att göra 25 helor eller mer
.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster